Απεργιακός σεισμός πολλών ρίχτερ επαναλήφθηκε στους δρόμους όλης της χώρας την Πέμπτη 20 Μαΐου. Παρά τη συντονισμένη επιχείρηση εκφοβισμού των διαδηλωτών πριν τη συγκέντρωση με τη διασπορά της επεισοδιοφοβίας αλλά και με το όργιο προληπτικής καταστολής, η απάντηση του εργατικού κινήματος στις απανωτές προκλήσεις της κυβέρνησης ήταν ηχηρότατη: Δεν θα περάσουν!
Σε 50.000 υπολογίζονται οι διαδηλωτές της Αθήνας, που παρά την απεργία στο μετρό και τα περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς, συνέρρευσαν στο κέντρο, σήκωσαν τα πανό και πολιόρκησαν για μία ακόμη φορά τη Βουλή. Αν και δεν έφτασε τη συμμετοχή της απεργίας της 5ης Μάη, η διαδήλωση της Πέμπτης 20 Μάη θα μείνει κι αυτή στην ιστορία. Πρόκειται για την πιο ειρηνική αλλά αποφασιστική και δυναμική διαδήλωση όλων των εποχών. Ένα συλλογικό αίσθημα αυτοπροστασίας και περιφρούρησης διακατείχε όλο το σώμα των χιλιάδων διαδηλωτών που κατέλαβαν για ώρες όλους τους δρόμους γύρω από τη Βουλή και την πλατεία Συντάγματος. Η δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και του Συντονισμού των Πρωτοβάθμιων Σωματείων απέτρεψε τουλάχιστον μία φορά το πνίξιμο της πορεία στα δακρυγόνα. Τελικά, ούτε ένα μπουκάλι νερό δεν πετάχτηκε, παρά τις συνεχείς προκλήσεις των δυνάμεων των ΜΑΤ.
Η εκ νέου συγκλονιστική μαζικότητα, τόσο της απεργίας που παρέλυσε τη χώρα, όσο και της διαδήλωσης, έστειλε ένα ακόμη σαφές μήνυμα: Ότι η πρωτοφανής προβοκάτσια της 5ης Μάη, με την πυρπόληση της Μαρφίν, απέτυχε να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να «ξελασπώσει» την κυβέρνηση. Ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν σκύψει το κεφάλι στο μονόδρομο των μέτρων της κυβέρνησης και ότι αναζητούν αδιάκοπα, με όλο και πιο μαζικούς όρους, μια αγωνιστική διέξοδο από το σημερινό τέλμα.
Η συγκέντρωση της Πέμπτης είχε σαν αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, όμως εξαρχής εξελίχθηκε σε συνολική καταγγελία της κυβέρνησης για τα επαχθή μέτρα που επέβαλε στους εργαζόμενους. «Τώρα ακύρωση της συμφωνίας. Ανατροπή των μέτρων ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ» έγραφε χαρακτηριστικά το πανό του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου και Δημόσιου Τομέα, που είχε την πιο μαζική συγκέντρωση. Και σ’ αυτή την απεργιακή διαδήλωση ξεχώρισε η διάθεση των διαδηλωτών να «κατασκηνώσουν» στη Βουλή.
Παλμός, μαχητικότητα και μαζικότητα χαρακτήρισαν το συλλαλητήριο της Πέμπτης. Δεν πέρασε τελικά το κλίμα απογοήτευσης, περισυλλογής και ματαιότητας που επιχείρησε να διασπείρει η κυβέρνηση μετά τον τραγικό θάνατο των τριών εργαζομένων στη Μαρφίν. «Εμείς αγωνιζόμαστε για τη ζωή, το έγκλημα δικό σας, δικοί μας οι νεκροί», φώναζαν οι απεργοί πίσω από το πανό του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, κάνοντας μια μικρή στάση στη Σταδίου 23, το σημείο του εμπρησμού. Αυτή ήταν και η καλύτερη απάντηση στον Α. Βγενόπουλο, ιδιοκτήτη της τράπεζας, ο οποίος με πληρωμένη καταχώρησή του σε μεγάλες εφημερίδες μια ημέρα πριν την απεργία προχώρησε σε μία άνευ προηγουμένου «στοχοποίηση» του μαζικού κινήματος: «Όσο για τους ηθικούς αυτουργούς και τους κομματικούς και συνδικαλιστικούς μηχανισμούς που τους συντηρούν και τους φανατίζουν, ας λογοδοτήσουν στην οικογένειά τους, στην κοινωνία και στο θεό», έγραψε με απίστευτη κυνικότητα. Η πρόκληση δεν πέρασε!
Η προσέλευση στη συγκέντρωση άρχισε αργά, καθώς στους απεργούς συγκαταλέγονταν και οι εργαζόμενοι του μετρό, που αυτή τη φορά ακινητοποίησαν όλη την ημέρα τους συρμούς. Η συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως, όπου καλούσε η ΓΣΕΕ ήταν αραιή, την ίδια στιγμή που ο περισσότερος όγκος των σωματείων συνωστιζόταν στην Πατησίων και στη συγκέντρωση του Μουσείου. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, την ίδια στιγμή που δήλωσε έτοιμος να προσέλθει σε διάλογο με την κυβέρνηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, δεν εμφανίστηκε στην πορεία της Πέμπτης. Η δυσαρέσκεια για τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ήταν διάχυτη. «Το θέμα είναι να αντιδράσει ο κόσμος μαζικά και να μην ακούει κανένα από πάνω προς τα κάτω. Οι κάτω πρέπει κάποια στιγμή να ανεβούν από μόνοι τους», λέει ο Στέφανος Μάλαμας, από το Σωματείο Εργαζομένων Wind, που παρακολουθεί το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων: «Έχουμε ήδη 400 απολύσεις, με εκβιαστικές παραιτήσεις, εθελούσιες εξόδους και κανονικές απολύσεις. Ήδη λοιπόν έχουμε αισθανθεί ένα κομμάτι της πίεσης και πιστεύω ότι θα έρθουν χειρότερα για όλους».
«Οργή λαού, εξέγερση παντού, ενάντια σε κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ», ένα σύνθημα που δόνησε τους δρόμους προς την πλατεία Συντάγματος, καθώς το ασφαλιστικό νομοσχέδιο λειτούργησε ως αφορμή για συνολικότερη διαμαρτυρία. Μια εργαζόμενη στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, κρατούσε το πανό του συλλόγου που ζητά κρατικοποίηση τραπεζών. Εξηγεί: «Αν ψάχνουμε λύσεις μέσα σ’ αυτό το σύστημα δεν πρόκειται να βρούμε ποτέ. Πρέπει να γίνει κάτι πιο τολμηρό. Η επίθεση μπορεί να ανατραπεί αν υπάρχει κόσμος. Ήταν πολύ καλή η συμμετοχή στην απεργία, αν και ο κόσμος λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν συμμετέχει εύκολα. Τώρα σαν σύλλογος θα φτιάξουμε απεργιακό ταμείο, για να συμμετέχουμε όλοι».
Στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ μιλήσαμε με τη Μαρία Σμυρναίου, γενική γραμματέα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Εύβοιας: «Αν δεν σταματήσει τώρα η επίθεση, είμαστε όλοι καμένοι. Στην Εύβοια αυτή τη στιγμή υπάρχουν κλειστά εργοστάσια με τον κόσμο απ’ έξω με συνεχόμενες απεργίες. Έγιναν παράνομες απολύσεις σε βιώσιμα εργοστάσια! Έχουμε έρθει στη συγκέντρωση με τρία πούλμαν και είκοσι αυτοκίνητα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα όσο πάει!», δήλωσε με αποφασιστικότητα. Ο Σάκης Παπαδόπουλος, από Σωματείο Εργαζομένων στη Θέμις Κατασκευαστική υπογράμμισε: «Είχαμε πολύ καλό ποσοστό συμμετοχής στην απεργία, από τους 170 εργαζόμενους οι 19 μόνο εργάστηκαν, κάτι που θεωρούμε μεγάλη επιτυχία υπό αυτές τις συνθήκες. Πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίσουν αυτοί οι αγώνες. Με τις κινητοποιήσεις, αν δεν πάρουν πίσω ό,τι ψήφισαν, τουλάχιστον θα δυσκολευτούν να πάρουν νέα μέτρα. Απειλούμαστε με απολύσεις και βέβαια περικοπές. Χρειαζόμασταν περισσότερες κινητοποιήσεις και πιο δυναμικές. Με δύο απεργίες δεν ξέρω αν μπορούμε να καταφέρουμε πολλά». Παράλληλα, δηλώνει πού βρίσκεται ο ένοχος: «Εμείς διαδηλώνουμε εναντίον της κυβέρνησης και πιστεύω ότι υπάρχει εναλλακτική. Πιάνομαι απ’ τα λόγια του πρωθυπουργού προεκλογικά που έλεγε ότι υπάρχουν λεφτά. Όλοι το ξέρουμε ότι υπάρχουν λεφτά, αλλά δεν τα έχουμε εμείς οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι».
Εντυπωσιάζει και σ’ αυτή τη διαδήλωση το εύρος των κλάδων που συμμετέχουν με τον πιο ενεργό τρόπο στην απεργία. Η Γιώτα Λαζαροπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνοdata είπε: «Διαμαρτυρόμαστε για τα μέτρα, το νέο Ασφαλιστικό αλλά και για την κατάσταση στην εταιρεία μας. Είμαστε νοικιασμένοι στη Εθνική Τράπεζα και δεν έχουμε τις συμβάσεις των τραπεζοϋπαλλήλων. Αν δυναμώσουμε τους αγώνες μας μπορούμε να τους σταματήσουμε. Υπάρχει βέβαια ένα μούδιασμα, γιατί τα μέτρα είναι απίστευτα σκληρά. Είναι κρίσιμο όμως να συνεχίσουμε για να σταματήσει εδώ». Από την οδό Πανεπιστημίου κατέβηκε ένα πολύ μαχητικό μπλοκ συμβασιούχων δασοπυροσβεστών. Στο πανό τους υπάρχουν φωτογραφίες των συναδέλφων τους που έχουν χαθεί στη μάχη με τις φλόγες, ενώ φωνάζουν το σύνθημα «καλοκαίρι στις φωτιές, το χειμώνα στις ψευτιές». Ο Περικλής Στρατούλης, είπε στο Πριν: «Δουλεύω στην Πυροσβεστική Υπηρεσία 24 χρόνια συμβασιούχος. Σήμερα κατεβήκαμε μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους να στηρίξουμε το εισόδημά μας και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα».
Μέσα στους συγκεντρωμένους ξεχώριζε μια σημαία της Βενεζουέλας. Ήταν μέλη των διεθνών «μπολιβαριανών κύκλων», Βενεζολάνοι που κατοικούν στην Ευρώπη και ήρθαν στην Αθήνα να διαδηλώσουν μαζί με τους εργαζόμενους της χώρας μας. Η Λουιράιμα είπε: «Θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας και την υποστήριξή μας στον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους. Η επίθεση του καπιταλισμού και του νεοφιλελευθερισμού είναι φοβερή και χτυπάει και τους εργαζόμενους της Ελλάδας. Ζω στη Γερμανία και εκεί γίνεται ένας πολύ μεγάλος πόλεμος των μέσων ενημέρωσης εναντίον της Ελλάδας και των εργαζομένων. Λένε ότι ο ελληνικός λαός δεν αγαπάει τη δουλειά! Η Ελλάδα όμως έχει πολλά να υπερασπιστεί»! Η Γκουανταλούπε παίρνει το λόγο: «Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί σας και λέμε αυτή την κρίση να την πληρώσουν εκείνοι που τη δημιούργησαν, το κεφάλαιο και τα μονοπώλια, όχι ο λαός. Πατρίδα, σοσιαλισμός ή θάνατος!».
Εκτός από τη χώρα του Ούγκο Τσάβες και εργαζόμενοι από την Αίγυπτο εκφράζουν την αλληλεγγύη τους. Μπορεί να μην ήρθαν στην Αθήνα, όμως με ανακοίνωσή τους εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες και κινήσεις τονίζουν: «Καλούμε τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου να αναμορφώσουν την οικονομική τους ατζέντα και να θέσουν σε προτεραιότητα τις ανάγκες των λαών πάνω από τα κέρδη των επενδυτών. Σήμερα στους δρόμους της Αιγύπτου, στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους έλληνες διαδηλωτές, ενάντια στον καπιταλισμό και την τυραννία των κυβερνήσεων που τον επιβάλλει».
Το ανθρώπινο ποτάμι κινήθηκε αργά και με πυγμή προς τη Βουλή. Με απίστευτη επιμονή, οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν φωνάζοντας συνθήματα για δύο ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο. «Θα γίνει χαμός, θα γίνει πανικός, αυτό το καλοκαίρι θα είμαι απεργός», φώναζαν από πυκνά μπλοκ. Η διπλή σειρά ΜΑΤ που περικύκλωνε το άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη δεν δέχτηκε καμία πρόκληση, παρόλ’ αυτά, ενισχυόταν διαρκώς με νέες δυνάμεις. Το Σύνταγμα και η Βουλή πλημμύρισαν από οργή και αγανάκτηση, από συνθήματα και …μούτζες προς τα παράθυρα του κοινοβουλίου. Οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών, με το πιο δυναμικό μπλοκ ανέβασαν τους «τόνους» με συνθήματα και τραγούδια. «Πότε θα κάνει ξαστεριά» και «πάλης ξεκίνημα» τραγουδούσαν οι σύλλογοι των δασκάλων με τη συνοδεία ταμπούρλου και τρομπέτας που επιστρατεύτηκε για την περίσταση. «Ανυπακοή, απεργία γενική» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε πάνω από τα αυθόρμητα αντικοινοβουλευτικά συνθήματα μεγάλης μερίδας συγκεντρωμένων. Συγκροτημένα και με χαμόγελο για την επιτυχία της κινητοποίησης, οι διαδηλωτές διαλύθηκαν κατεβαίνοντας την Πανεπιστημίου.
Το ΠΑΜΕ επέλεξε ριζικά διαφορετικό δρομολόγιο, πραγματοποιώντας συγκέντρωση στην Ομόνοια και κατευθυνόμενο έπειτα από την οδό Πειραιώς στο υπουργείο Εργασίας, με αποτέλεσμα οι δύο πορείες να μη διασταυρωθούν πουθενά. Οι διαδηλωτές κατέληξαν στον πεζόδρομο του Κεραμεικού. Σαν κορύφωση της κινητοποίησης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ επέλεξαν την ανάρτηση γιγαντοπανό τα ξημερώματα στο κτίριο του υπουργείου.
Όργιο προσαγωγών και καταστολής χωρίς χημικά
Ένας «πόλεμος» χαμηλής έντασης, μακριά από το οπτικό πεδίο φωτογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων διεξήχθη από το πρωί της απεργίας εναντίον διαδηλωτών, με την ενορχήστρωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Παρότι δεν υπήρξε απολύτως καμία πρόκληση εναντίον αστυνομικών δυνάμεων ή οποιαδήποτε άλλη παράνομη πράξη, εκτυλίχθηκε ένα όργιο προληπτικών προσαγωγών αθώων πολιτών που προσέρχονταν ειρηνικά στους τόπους των συγκεντρώσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, έγιναν 98 προσαγωγές υπόπτων υποτίθεται ανθρώπων που έδειχναν τις αστυνομικές τους ταυτότητες αλλά οδηγούνταν στη ΓΑΔΑ και στην Πέτρου Ράλλη για «εξακρίβωση». Εκτός από αυτούς, ήταν εκατοντάδες οι απεργοί και διαδηλωτές που υπέστησαν σωματικούς και άλλους ελέγχους προληπτικά, πριν φτάσουν στις συγκεντρώσεις.
Στην πραγματικότητα, διαδραματίστηκε ένα ανθρωποκυνηγητό με στόχο τον εκφοβισμό, την απομαζικοποίηση των διαδηλώσεων και φυσικά, το μαζικό φακέλωμα των απεργών. Όπως δήλωσε ο Θεόδωρος Συμεωνίδης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αττικής, «μ’ αυτό τον τρόπο παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Η υπόνοια ότι ενδεχομένως θα διαπραχθεί κάποια αξιόποινη πράξη χρησιμοποιείται για την προσαγωγή δήθεν υπόπτων. Με κριτήρια κυρίως ενδυματολογικά, εξωτερικής εμφάνισης, προσάγονται άτομα για αδικήματα που δεν έχουν ακόμα τελεστεί».
Χαρακτηριστική είναι η επίθεση που υπέστη από αστυνομικούς το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής, όταν μέλη του κατέβαιναν με πανό την οδό Σόλωνος. Όπως είπε στο Πριν η αυτόπτης μάρτυρας Άννα Μαρία Μάρκου, «στο ύψος της Καποδιστρίου υπήρχαν δεξιά διμοιρίες ΜΑΤ με πολλούς ασφαλίτες, οι οποίοι ήρθαν προκλητικά και ζήτησαν ταυτότητες. Εμείς αρνηθήκαμε, λέγοντας ότι η ταυτότητά μας είναι στο πανό, ότι είμαστε εργατικό σωματείο και ότι προχωράμε προς τη διαδήλωση. Εκείνη τη στιγμή μας εγκλώβισαν και άρχισαν να μας χτυπούν, με κλωτσιές και σπρώχνοντας με τις ασπίδες. Ζήτησαν να κάνουν σωματικό έλεγχο, να δουν τις προκηρύξεις. Μας είχαν για δέκα λεπτά εγκλωβισμένους, εμείς ζητήσαμε εισαγγελέα και μετά από την παρέμβαση άλλων σωματείων αφεθήκαμε ελεύθεροι». Με τον ίδιο τσαμπουκά, αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν το στέκι Νοσότρος στην πλατεία Εξαρχείων, αποκλείοντας την είσοδο και απειλώντας με προσαγωγές, κάτι που τελικά αποφεύχθηκε.
Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι διαδηλωτές απέτρεψαν σχέδιο βίαιης διάσπασης της πορείας από τα ΜΑΤ. Στη γωνία Πανεπιστημίου και Πατησίων, δύο διμοιρίες ΜΑΤ είχαν παραταχθεί με πλήρη εξοπλισμό και ήταν έτοιμες κατόπιν εντολής να επιτεθούν στην πορεία στις 12.30 μ.μ. παρουσία ανώτερου αξιωματικού της ΕΛΑΣ, με βαθμό αστυνομικού διευθυντή (που ισοδυναμεί με συνταγματάρχη). Μετά τη δυναμική παρέμβαση των σωματείων, αλλά και των συγκεντρωμένων που διαμαρτυρήθηκαν έντονα, δημιουργήθηκε γρήγορα γύρω από τα ΜΑΤ μια αλυσίδα περιφρούρησης. Όπως είπε ο αξιωματικός σε επιτροπή των Πρωτοβάθμιων Σωματείων που έσπευσε να ζητήσει την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών, υπήρχαν εντολές να κοπεί η πορεία ώστε να περάσει πρώτο το πανό της ΓΣΕΕ! Με άλλα λόγια, επρόκειτο να μπει ξανά σε εφαρμογή το σχέδιο που πρώτη φορά δοκιμάστηκε στην απεργιακή πορεία της 11ης Μαρτίου, όταν πάλι δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, χρησιμοποιώντας αλόγιστες ποσότητες χημικών και χτυπώντας του διαδηλωτές στο ψαχνό χωρίς κανένα λόγο, έκοψαν στα δύο την πορεία επί της Πατησίων, στο ύψος της Βερανζέρου. Εύκολα συνάγει κανείς ότι αν η πορεία της Πέμπτης σημαδευόταν από μια τέτοια ωμή και απρόκλητη επίθεση στην αρχή της, τότε θα είχε πολύ διαφορετική κατάληξη. Η άμεση αντίδραση των σωματείων, που έθεσαν θέμα στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ για τις προσαγωγές και δήλωσαν ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε κουκουλοφόρους και αυτόκλητες ομάδες, απέτρεψε τα χειρότερα.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση για τα γεγονότα, «ο Συντονισμός των σωματείων μετέτρεψε, στα πλαίσια των δυνάμεών του, την αστυνομική καταστολή σε πολιτικό ζήτημα υπεράσπισης του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση. Συνέβαλε αποφασιστικά στην απελευθέρωση των προσαχθέντων, απαιτώντας να μην ξεκινήσει η πορεία εάν δεν απελευθερωθούν και εάν δεν σταματήσουν οι προσαγωγές, όπως και έγινε. Παράλληλα, σε συνεργασία με συνδικαλιστές αγωνιζόμενων ομοσπονδιών, επέβαλε την αποχώρηση των ΜΑΤ από τα Χαυτεία και την ακύρωση του σχεδίου τους για εξαπόλυση χημικού πολέμου κατά των διαδηλωτών».
Ανακοίνωση για την πορεία εξέδωσε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι γελασμένη εάν νομίζει ότι η ανοδική ορμή του κινήματος θα ανακοπεί με την τρομοκρατία των προληπτικών συλλήψεων («προσαγωγών») και με την προκλητική παρουσία χιλιάδων αστυνομικών σε θέση στρατού κατοχής». Κλείνοντας, υπογραμμίζει ότι «όλα αυτά δεν μας τρομοκρατούν. Μας οπλίζουν με ακόμα μεγαλύτερη θέληση να παλέψουμε για την ανατροπή της πολιτικής τους. Οι εργαζόμενοι έδειξαν και σήμερα ότι απαιτείται απεργιακή και αγωνιστική κλιμάκωση, συνολικός πολιτικός αγώνας ενάντια στο σφαγείο κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου».
Άλλες φωτογραφίες από τη διαδήλωση εδώ.
(Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 23-5-2010)