Νέο κόμμα η …Αριστερά του ΔΝΤ

Ολοταχώς προς ίδρυση νέου φορέα αμέσως μετά το καλοκαίρι οδεύουν τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας που αποχώρησαν από το Συνασπισμό. Την ερχόμενη Κυριακή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας διοργανώνεται πανελλαδική συνδιάσκεψη αντιπροσώπων που θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα συστήσει προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή, ενώ ήδη γράφεται το κείμενο της εισήγησης για το ιδρυτικό συνέδριο που δρομολογείται για τις πρώτες εβδομάδες μετά το καλοκαίρι.

Ντόρα και Κιλτίδης ψήφισαν Κουβέλη στην ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών

Παράλληλα, την επόμενη Τετάρτη θα ακολουθήσει κεντρική πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Φώτη Κουβέλη, όπου αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα οι τελικές αποφάσεις. Την ίδια στιγμή, σε μια κίνηση σημαντικών συμβολισμών, η πρώτη συμμαχία της Ανανεωτικής Πτέρυγας ως ανεξάρτητης ομάδας βουλευτών συνάπτεται με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κώστα Κιλτίδη, που αποχώρησαν από τη Νέα Δημοκρατία λόγω της καταψήφισης των μέτρων του ΔΝΤ από τον Αντώνη Σαμαρά.

Με δηλώσεις του στο Πριν, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, από το ρόλο πλέον του εκπροσώπου Τύπου της Ανανεωτικής Πτέρυγας, ξεκαθάρισε ότι βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα η ίδρυση «του νέου κόμματος της δημοκρατικής, ανανεωτικής και οικολογικής Αριστεράς». Πρόσθεσε ότι «περιμένουμε βέβαια τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, βάσει των προτάσεων του συντρόφου μας Δημήτρη Παπαδημούλη που ζήτησε ξεκαθάρισμα στο ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες δέχτηκε και η ηγεσία του Συνασπισμού», όμως δήλωσε εξαιρετικά απαισιόδοξος ότι μπορεί να εφαρμοστούν, δηλαδή να διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο ο Συνασπισμός να διατηρήσει συμμαχία μόνο με την ΑΚΟΑ. Όσο για τις θετικές ψήφους της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κώστα Κιλτίδη στο Φώτη Κουβέλη, τόνισε ότι «δεν έχουν καμία σχέση με τα πολιτικά τεκταινόμενα, αλλά εντάσσονται στις τυπικές κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις των ανεξάρτητων βουλευτών».

Τα γεγονότα πάντως είναι πολύ σοβαρά για να είναι τυχαία ή αδιάφορα. Βάσει του κανονισμού της Βουλής οι εννέα ανεξάρτητοι βουλευτές (οι 4 της Ανανεωτικής Πτέρυγας, οι 3 διαγραμμένοι του ΠΑΣΟΚ και οι 2 της Νέας Δημοκρατίας) όφειλαν να εκλέξουν έναν αντιπρόσωπό τους. Συναντήθηκαν λοιπόν και για τη θέση του εκπροσώπου έθεσαν υποψηφιότητα ο Φώτης Κουβέλης και ο Σοφία Σακοράφα, διαγραμμένη του ΠΑΣΟΚ. Ενώ αριθμητικά οι αποχωρήσαντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δεδομένη την πλειοψηφία για την ανάδειξη του Φώτη Κουβέλη, έλαβαν και τις ψήφους των δύο «μαύρων προβάτων» της Δεξιάς. Διαχωρίστηκαν δηλαδή με τους βουλευτές που διώχτηκαν απ’ το ΠΑΣΟΚ επειδή διαφώνησαν στα μέτρα του ΔΝΤ και συμμάχησαν με εκείνους που ανεξαρτητοποιήθηκαν από θέσεις υπέρ του ΔΝΤ. Μένει ν’ αποδειχτεί κατά πόσο η ταύτιση αυτή απόψεων θα μείνει στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού τυπικού ή συνιστά προεικόνιση των ευρύτερων συναινέσεων που θα ζητηθούν απ’ το πολιτικό σύστημα στο έδαφος της οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Από αυτή την άποψη, συμβολική ίσως είναι και η επιλογή του χώρου διεξαγωγής της σημαδιακής αυτής ψηφοφορίας, η οποία έλαβε χώρα στο γραφείο του Κ. Μητσοτάκη (το οποίο χρησιμοποιεί η Ντόρα), του ανθρώπου που τους τελευταίους μήνες ζητά κυβέρνηση «εθνικής ενότητας».

Σχολιάζοντας στο Πριν ο Θ. Μαργαρίτης τις επικρίσεις που προσάπτονται στην «Πτέρυγα» για την πρόκληση διάσπασης την ώρα που ζητείται από τον κόσμο της Αριστεράς ευρύτερη ενότητα, σημείωσε ότι «η ενότητα δεν είναι το αλληλοφάγωμα για την προεδρία που χαρακτηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ» και προανήγγειλε «εκπλήξεις»: Υπογράμμισε ότι η τάση που εκπροσωπεί θα πραγματοποιήσει «ανοίγματα» προς το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις που θα οικοδομηθούν με τον Περισσό θα είναι πολύ καλύτερες σε σύγκριση με αυτές του Συνασπισμού ή της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Πάντως, παρά τις μεγάλης σημασίας αλλαγές που κυοφορούνται στην ανανεωτική λεγόμενη Αριστερά, οι οποίες φαίνεται ότι μπορεί να σηματοδοτήσουν ευρύτερες ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, η συζήτηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναντίστοιχη των γεγονότων. Οι προσδοκίες για αριστερή στροφή που δημιούργησε η αποχώρηση της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» φαίνεται ότι διαψεύδονται γρήγορα. Η απόφαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε την Τετάρτη έκανε μεν λόγο για «νέο ξεκίνημα», όμως πάλι παρέλειψε από το πλαίσιό της την κριτική στην ΕΕ. Από την άλλη μεριά, η κριτική στην «Πτέρυγα» εξαντλήθηκε στη διαμάχη για τις βουλευτικές έδρες. «Να πράξουν σύμφωνα με τις πολιτικές και ηθικές παραδόσεις της Αριστεράς, ώστε να διασφαλιστεί ο αριθμός των εδρών που ίδιοι οι πολίτες με την ψήφο τους καθόρισαν και ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ», καλούν τους αποχωρήσαντες, για να πάρουν τη σκληρή απάντηση των εγκαλούμενων ότι «ο ανανεωτικός χώρος έχει ήδη ξεκινήσει την πορεία συγκρότησής του, αφήνοντας πίσω την πολιτική μιζέρια του ΣΥΡΙΖΑ».

(Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 20-6-2010)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s