Φυγόκεντρες τάσεις μέσα σε πλειοδοσία ενότητας εμφανίζουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση για δημιουργία νέου κομματικού φορέα από την «Ανανεωτική Πτέρυγα» είναι αμετάκλητη και απομένουν να διευκρινιστούν μόνο οι τελευταίες λεπτομέρειες στη Συνδιάσκεψη που αρχίζει σήμερα Κυριακή.
Επικρατέστερος τίτλος του νέου κόμματος, σύμφωνα με στελέχη της «πτέρυγας», είναι «Δημοκρατική Αριστερά», όμως σε ψηφοφορία θα τεθούν και εναλλακτικά ονόματα με το συνδυασμό των επιθέτων «οικολογική», «εναλλακτική» και «νέα». Από Δευτέρα ο νέος φορέας θα εκπροσωπείται από πανελλαδική επιτροπή 120 ατόμων. Πάντως, παρά την αντικειμενική διάσπαση, οι «πόρτες» προς το Συνασπισμό δεν κλείνουν, αφού παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των περιφερειακών εκλογών. Μιλώντας στο Πριν, ο εκπρόσωπος Τύπου Θόδωρος Μαργαρίτης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κοινών υποψηφίων με το Συνασπισμό, υπό προϋποθέσεις. Το ενδεχόμενο πάντως αυτό θεωρείται casus belli στο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ημέρες της ομοφωνίας πάντως είναι παρελθόν για το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση της Γραμματείας του σχήματος την Πέμπτη, «τρέχουν» δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια. Ο Συνασπισμός, που εκπροσωπήθηκε στο κορυφαίο όργανο από τον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε επανειλημμένα την ανάγκη της ενότητας, την επιμονή της Κουμουνδούρου στη συνέχιση του εγχειρήματος, θέτοντας όμως προϋποθέσεις και τηρώντας σαφείς αποστάσεις από το Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης που άτυπα εκπροσωπεί ο Αλέκος Αλαβάνος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από τις επιθυμίες του κόσμου της Αριστεράς», είπε ο Αλέξης Τσίπρας αυτοκριτικά και εισηγήθηκε τη μετάβαση από ένα μοντέλο κορυφής σε ένα μοντέλο βάσης.
Σε άλλο μήκος κύματος πάντως κινήθηκαν πέντε μέλη της Γραμματείας, από συνιστώσες που συμμετέχουν στο Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης. Με πρόταση 10 σημείων που κατέθεσαν προτείνουν τη συγκρότηση ενός μετώπου που θα υπερβαίνει το ΣΥΡΙΖΑ, «ενός πλατιού, ριζοσπαστικού Μετώπου για την ανατροπή του μνημονίου και των μέτρων». Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα της ΕΕ, οι «5» περιορίζονται να πουν ότι «το ζήτημα της παραμονής ή όχι στην ζώνη του Ευρώ, ακόμη και στην ΕΕ δεν μπορεί να είναι ταμπού». Τέλος, σε ένα σημείο που συζητήθηκε πολύ, ζητούν «κατάργηση της μονοπρόσωπης κεντρικής εκφώνησης (πρόεδρος της ΚΟ) και θέσπιση συλλογικής ηγεσίας».
Σημεία της γραμμής αυτής είχε αφήσει να διαφανούν ο Αλέκος Αλαβάνος με συνέντευξή του στην Αυγή της προηγούμενης Κυριακής. Εκεί ξεκαθάρισε ότι δεν υποστηρίζει το αίτημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ, ενώ άφησε ευθείες αιχμές εναντίον του Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει ηγετικό και πολιτικό έλλειμμα. Είναι κοινή αποδοχή. Έχει «κέντρο» που όμως απαξιώνεται, αγνοείται και υποκαθίσταται».
(Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 27-6-2010)