Έσπασε το φράγμα η αντικαπιταλιστική Αριστερά

Μικρές και μεγάλες ιστορίες ηρωισμού εκτυλίχθηκαν σε όλη την Ελλάδα ώστε να κατατεθούν αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια σε 11 περιφέρειες.

Μια χωρίς προηγούμενο πολιτική εξόρμηση βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες από τους 11 συνδυασμούς της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στις περιφέρειες. Αυτό που φαινόταν αδύνατο, που χαρακτηρίστηκε «μικρομεγαλισμός» και που χρειαζόταν πολλές δόσεις αποφασιστικότητας αλλά και ρίσκου για να τολμηθεί, βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία για τις εκλογές, έχοντας σπάσει το φράγμα της αφάνειας αλλά και τα γνωστά μέχρι τώρα όρια απήχησης της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Με σχετικά ενιαία χαρακτηριστικά σε όλη την Ελλάδα καταγράφεται το πολιτικό ρεύμα της αντικαπιταλιστικής ανατροπής, γεγονός που από μόνο του συνιστά πολιτική επιτυχία, ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος, που όλα δείχνουν ότι θα επιβραβεύσει το εγχείρημα.

Δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Μικρές και μεγάλες ιστορίες ηρωισμού εκτυλίχθηκαν σε όλες τις γωνιές της χώρας, όπου οι αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των άλλων δυνάμεων έδωσαν μάχη με το χρόνο, τα έξοδα και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των αγωνιστών που πήραν δάνεια για να ανταποκριθούν στις απίστευτες οικονομικές απαιτήσεις, που για κάθε περιφέρεια έφτασε και ξεπέρασε τα 15.000 ευρώ. Το σύγχρονο δημοκρατικό πρόβλημα, σαν πλευρά της συνολικής επίθεσης, έγινε ολοφάνερο τις εβδομάδες αυτές, λόγω των σοβαρών εμποδίων, γραφειοκρατικών και οικονομικών, που ύψωσε το κράτος για τη συμμετοχή στις εκλογές πολιτικών δυνάμεων που δεν περιλαμβάνονται στο κοινοβουλευτικό τόξο και άρα δεν παίρνουν κρατική χρηματοδότηση. Κοινοβουλευτικές δυνάμεις με πολύ περισσότερα μέσα, οικονομικά και όχι μόνο, όπως το ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι Πράσινοι, δεν κατόρθωσαν αυτό που πέτυχε η αντικαπιταλιστική Αριστερά, την αυτόνομη δηλαδή παρουσία σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες. Και από τη στιγμή που έπεσε το πέπλο, απελευθερώθηκε μια απίστευτη δυναμική: Η πολιτική διεισδυτικότητα των συνδυασμών έφερε πολλές μετατοπίσεις στον αριστερό χάρτη κάθε περιοχής προς τον αντικαπιταλιστικό χώρο, ο οποίος φάνηκε ότι κερδίζει σε αξιοπιστία. Οι συνδυασμοί μετά την αναγόρευση από το Πρωτοδικείο, που ήρθε στο τέλος σοβαρών πολιτικών διεργασιών αλλά και μετά από μεγάλα οικονομικά ανοίγματα, ξεχύθηκαν όσο ποτέ στο παρελθόν για μια πολιτική και οικονομική εξόρμηση.

Όλα δείχνουν ότι τα αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια βρίσκονται μπροστά σε μια ποιοτική καμπή. Τα ενθαρρυντικά μηνύματα που φτάνουν επιβραβεύουν σε πρώτη φάση τη μέχρι τώρα προσπάθεια, καθώς αχνοφαίνεται στο πολιτικό σκηνικό ένας τρίτος πόλος στην Αριστερά, ασυμβίβαστος με το μνημόνιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικυβερνητικός και μαχητικός, ενωτικός, μετωπικός και αντικαπιταλιστικός.

Τι έδωσε όμως την πρώτη ώθηση σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια; Όχι ένας επαναστατικός βολονταρισμός, στερούμενος υλικής και κινηματικής δράσης: «Κάθε μήνα είχαμε και μια κινητοποίηση κτηνοτρόφων», λέει στο Πριν ο Νίκος Ηλίας για την Ήπειρο. «Από τη δράση μας, από τα κινήματα ένας κόσμος πίεζε για εκλογική καταγραφή». Έτσι, η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο με επικεφαλής τον Νίκο Ζήκο, δεν επηρέασε μόνο το γνωστό ακροατήριο, αλλά επέδρασε στην Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων, σε ψηφοφόρους δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, όσο και σε επιρροές του ΚΚΕ.

Ανάλογη δυναμική αναπτύχθηκε και στην Πελοπόννησο. «Πολλοί περίμεναν να δουν τη δυναμική και την προοπτική που έχει για να εκδηλωθούν», λέει ο Τάκης Κάτσαρης, επικεφαλής στην Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στο Μωριά. «Μας βρήκαν άνθρωποι από το μπλογκ, άλλοι ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που μέχρι τώρα απλά μας συμπαθούσαν και τώρα είναι μαζί μας». Η ανατρεπτική πολιτική πρόταση, που στελεχώνεται μάλιστα από αγωνιστές των κινημάτων κερδίζει σε εμπιστοσύνη.

Στη Δυτική Ελλάδα, όπου παράγεται το 7% του ελληνικού ΑΕΠ και είναι από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας, το ψηφοδέλτιο της Αριστερής Παρέμβασης – Αντικαπιταλιστικής Κίνησης στη Δυτική Ελλάδα με επικεφαλής τον Δημήτρη Δεσύλλα, περιλαμβάνει φτωχούς αγρότες, εργάτες, κτηνοτρόφους, οικοδόμους αλλά και καθηγητές και μηχανικούς. Η κοινωνική αυτή σύνθεση οδήγησε σε πρωτοφανείς δυσκολίες να συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι πόροι, όμως η προσπάθεια απέκτησε τελικά συνοδοιπόρους που πρώτη φορά ήρθαν σε επαφή με την Αριστερά.

Το ταξικό στοιχείο ξεχώρισε και στη Δυτική Μακεδονία. Στην περιφέρεια που είναι ενεργειακή καρδιά της χώρας, η αντικαπιταλιστική Αριστερά εκπροσωπείται με ψηφοδέλτιο εργατών της ΔΕΗ, μαζί φυσικά με υπαλλήλους, επιστήμονες και φοιτητές. Η συγκρότηση του συνδυασμού μπορεί να έγινε με δανεικά από φίλους, συντρόφους και επαγγελματίες, αλλά επέδρασε σε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων της ανανεωτικής Αριστεράς της περιοχής, ενώ αποτέλεσε και έναυσμα για οργανωτική ανασυγκρότηση σε νέες περιοχές. «Το στοίχημα για μας είναι μετά», λέει ο επικεφαλής της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής, Σπύρος Κωνσταντινίδης. «Στην οργάνωση της Αριστεράς που χρειάζεται αυτός όλος αυτός ο κόσμος».

Μέσα σε όλες τις δυσκολίες υπάρχει και το τείχος των μέσων ενημέρωσης. «Είμαστε ενοχλητικοί, ειδικά όταν τους λέμε διαγραφή του χρέους και έξοδο από ευρώ και ΕΕ», λέει ο Φάνης Γενηκομσίου, επικεφαλής με την Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία. Ο αποκλεισμός από τα τοπικά κανάλια δεν εμπόδισε την απήχηση του συνδυασμού. Κυρίως γιατί η παρουσία των μελών του στους τοπικούς αγώνες, όπως στις κινητοποιήσεις για τα διόδια, εξασφάλισε την καλύτερη προβολή. Η «περιπέτεια» των περιφερειακών εκλογών όμως άφησε και κάτι ακόμα: «Κάναμε τέσσερις πανθεσσαλικές συναντήσεις» λέει ο Φ. Γενηκομσίου, «χώρια όσες συνελεύσεις έγιναν στις τέσσερις πόλεις χωριστά», περιγράφοντας μια άλλη, νέα ποιότητα δημοκρατίας και ενωτικού διαλόγου στην περιοχή.

Κάτι που λόγω αντικειμενικών συνθηκών δεν μπορούσε να γίνει στο Βόρειο Αιγαίο. Όπως τονίζει στο Πριν ο Γιώργος Κρεασίδης, υποψήφιος με την Ανταρσία στο Αιγαίο – αντικαπιταλιστική Αριστερά, με επικεφαλής τον Τάκη Τσιρεπλή, η σύνδεση Μυτιλήνης Χίου είναι πρακτικά ανύπαρκτη. Κι όμως παρά τα εμπόδια, συγκροτήθηκε ένα νεανικό ψηφοδέλτιο σε όλα τα νησιά, το οποίο στηρίζουν κυρίως αγρότες και εκπαιδευτικοί, ενώ η δυναμική του συνδυασμού ενεργοποίησε νέες δυνάμεις στη Σάμο και την Ικαρία, που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν «άγνωστες περιοχές». Η επαφή μεταξύ των αγωνιστών και των κατοίκων της περιοχής κατακτήθηκε μέσα από τα τοπικά κινήματα. Γιατί ακόμα και το γρήγορο ίντερνετ σε περιοχές όπως η Δυτική Λέσβος έφτασε μόλις τον Μάιο!

Στην Κρήτη ξεχωρίζει ο νεανικός χαρακτήρας. Η Αντικαπιταλιστική – Αριστερή Παρέμβαση με επικεφαλής τον Ρίζο Σεραφείμ συσπειρώνει δεκάδες αγωνιστές με διαφορετικές καταβολές και πορείες. Εν ενεργεία αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος τάχθηκαν φέτος με το αντικαπιταλιστικό ψηφοδέλτιο. Με μεγάλη συμμετοχή φοιτητών, νέων εργαζομένων και ανέργων, ο συνδυασμός της Κρήτης έχει το πιο φρέσκο προφίλ.
Η δυναμική της εκλογικής καθόδου εντυπωσιάζει και στο Ιόνιο. Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά στο Ιόνιο με επικεφαλής την Αντωνία Λαχανιώτη, καρπός πολλών ενωτικών συζητήσεων, αναμένεται να κάνει την έκπληξη στο αποτέλεσμα. Και εδώ η κρίσιμη απόφαση της καθόδου ενεργοποίησε μια λανθάνουσα τάση στην περιοχή, που έψαχνε τρόπο ανατρεπτικής έκφρασης.

Παρόμοια συμπεράσματα βγαίνουν και από την Ανταρσία σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με επικεφαλής τον Γιώργο Μποτσίδη. Με προκαταβολές μισθών κατορθώθηκε να συγκεντρωθεί το απαραίτητο ποσό για τα παράβολα και την εκτύπωση των ψηφοδελτίων. Ωστόσο η ανταπόκριση από ανεξάρτητους αγωνιστές που έσπευσαν να στηρίξουν οικονομικά και πολιτικά το εγχείρημα ήταν μεγάλη. Τα μέλη του συνδυασμού λένε ότι εξ ανάγκης έγινε η καλύτερη και πιο αποδοτική οικονομική εξόρμηση από ποτέ!

Τα μηνύματα είναι θετικά και από την Κεντρική Μακεδονία. Μόνη η Αντικαπιταλιστική Αριστερά – Ανταρσία σε κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ-Καλλικράτη με επικεφαλής τον Γιάννη Κούτρα πραγματοποίησε κινητοποίηση έξω από έκθεση όπλων στην πόλη αυτή την εβδομάδα φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Με παρεμβάσεις στη Σχολή Τυφλών αλλά και εργατικούς χώρους, το στίγμα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς είναι λαϊκό, εργατικό και μάχιμο. Για το λόγο αυτό άλλωστε συσπειρώνει πλέον ανθρώπους ευρύτερων επιρροών.

Όλες οι παραπάνω αντιφάσεις, δυσκολίες αλλά και δυνατότητες εκφράστηκαν στο ψηφοδέλτιο της Αττικής. Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή – ανταρσία σε κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ παρεμβαίνει στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, που αντανακλά όλες τις σύγχρονες αντιθέσεις. «Δοκιμάζουμε για πρώτη φορά μια συνολική πολιτική γραμμή εργατική αντικαπιταλιστικής απάντησης στην κρίση», λέει στο Πριν ο Άγγελος Χάγιος, επικεφαλής του συνδυασμού. «Απαιτείται αυτοτελής πολιτική και εκλογική παρέμβαση του τρίτου πόλου στην Αριστερά, κάτι που δεν κρίνεται μόνο στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς, με το αιχμηρό περιεχόμενό μας», συμπληρώνει. Άλλωστε, η απήχηση της προσπάθειας στην Αττική μετριέται με φανερά σημάδια: Στην εκδήλωση στο Πέραμα δεκάδες αγωνιστές από το ΚΚΕ παρακολούθησαν, μεταξύ των οποίων και πρώην δήμαρχος. Αναλόγως και η εκδήλωση στην Παλλήνη έδειξε κόσμο που αναζητά μια άλλη προοπτική. Στη δημοτική αγορά της Κυψέλης οι κάτοικοι γύρισαν με ενδιαφέρον στην πρόταση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

(Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 31-10-2010)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s