Κινηματική η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει το αίτημα για τη συγκρότηση της Επιτροπής

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα της ΕΣΗΕΑ την Πέμπτη το μεσημέρι κατά την παρουσίαση στους εκπροσώπους του Τύπου της δημόσιας έκκλησης για τον σχηματισμό Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου που θα ανοίξει τα βιβλία του δημόσιου χρέους. Η έκκληση υπογράφεται μέχρι στιγμής από περισσότερες από 200 προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το εσωτερικό έχουν υπογράψει την έκκληση οικονομολόγοι, βουλευτές, δημοσιογράφοι και πολιτικοί. Από το εξωτερικό μεταξύ αυτών που έχουν υπογράψει είναι ο σκηνοθέτης Κέν Λόουτς, ο βουλευτής των Εργατικών Τόνι Μπεν, εξέχοντες μαρξιστές οικονομολόγοι όπως ο Μπεν Φάιν και ο Ντάνκαν Φόλεϊ και όσοι πρωτοστάτησαν στον Ισημερινό για την δημιουργία εκεί Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου.

Κοινή θέση και των τριών πρώτων ομιλητών εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, η οποία κίνησε τη διαδικασία, δηλαδή της Σοφίας Σακοράφα, του Κώστα Λαπαβίτσα και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ήταν πως πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία είναι πρώτον κινηματική, δεύτερον δεν εξαρτάται ούτε στηρίζεται σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, οι οποίες έχουν αποδειχθεί κολυμβήθρες του Σιλωάμ, και τρίτο ότι δεν υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου για να φέρει σε πέρας ένα τέτοιο έργο. Πρόκειται για ένα πλαίσιο δραστηριοποίησης που θέτει την Πρωτοβουλία σε μια ριζοσπαστική κατεύθυνση και σε ανταγωνισμό με διαχειριστικά πειράματα.

Ο Κώστας Λαπαβίτσας σημείωσε ότι η ΕΛΕ θα είναι κινηματική διαδικασία, διαφορετική από τις επιτροπές της Βουλής, ανεξάρτητη από κόμματα, κρατικούς μηχανισμούς και Βουλή

Επιπλέον μίλησαν ο Σπύρος Παπασπύρος, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, η συγγραφέας Νάντια Βαλαβάνη, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος, ο μουσικοσυνθέτης Διονύσης Τσακνής και ο Μανόλης Γλέζος. Ο συντονιστής της συζήτησης, Λεωνίδας Βατικιώτης, αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα της Πρωτοβουλίας, όπως η διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου για το δημόσιο χρέος στην Αθήνα τον Μάη (με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την προσφυγή στο μηχανισμό ΔΝΤ – ΕΕ) και η ερευνητική δουλειά που θα ξεκινήσει στην κατεύθυνση αποκάλυψης της σύνθεσης του δημόσιου χρέους.

Μετά τις ομιλίες εκ μέρους της Πρωτοβουλίας, έγιναν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από όσους παραβρίσκονταν. Αλγεινή εντύπωση στους παρευρισκόμενους προκάλεσε η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Συνασπισμού, Αλέκου Φλαμπουράρη. Με κανονικό γιουχάισμα έγινε συγκεκριμένα δεκτή η αναφορά του στην πρότασή του ΣΥΝ να καταθέσει πρόταση στη Βουλή για να σχηματιστεί μια ακόμη εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει το χρέος. Δεκάδες συγκεντρωμένοι αποδοκίμασαν τον εκπρόσωπο του ΣΥΝ ο οποίος «εκλαϊκεύοντας» μια σχετική πρωτοβουλία που ανακοίνωσε μια μέρα νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, ανέλαβε να σώσει την χαμένη τιμή του κοινοβουλευτισμού…

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τοποθετήθηκε με ανακοίνωση και σύντομη ομιλία του Παναγιώτη Σωτήρη. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της τονίζεται πως «πάγια θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ότι στη σημερινή περίοδο της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και της επίθεσης στα λαϊκά στρώματα, βασική προϋπόθεση για να υπερασπίσουν οι εργαζόμενοι τα δικαιώματά τους, είναι η μονομερής στάση πληρωμών και η διαγραφή του χρέους, ως κομμάτι ενός αναγκαίου αντικαπιταλιστικού προγράμματος εργατικής απάντησης στην κρίση, και το οποίο περιλαμβάνει ακόμη την έξοδο από το ευρώ και την ευρωζώνη, συνολικά την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την ΕΕ, την εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό-λαϊκό έλεγχο και τη ριζική αναδιανομή εισοδήματος προς όφελος των εργαζομένων. Το χρέος σε ό,τι αφορά την προέλευσή του αποτελεί αποτέλεσμα της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ και σε ότι αφορά την διαχείρισή του έναν τεράστιο μηχανισμό μεταφοράς πλούτου στους τραπεζίτες και τις άλλες δυνάμεις του κεφαλαίου, αφορμή και στήριγμα της ιστορικής επίθεσης ενάντια στις δυνάμεις της εργασίας. Είναι λοιπόν συνολικά αντιδραστικό και γι’ αυτό η πρότασή μας συμπυκνώνεται στην “παύση πληρωμών-μη αναγνώριση-διαγραφή του χρέους”. Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε και το αίτημα του λογιστικού ελέγχου του χρέους. Το άνοιγμα των βιβλίων, μπορεί να αποκαλύψει πλατιά στην κοινωνία τους μηχανισμούς του χρέους και να συμβάλλει στο αίτημα για παύση πληρωμών, μη αναγνώριση και διαγραφή του. Εκτιμούμε ότι μια Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του χρέους, στο βαθμό, που κινείται με μια λογική εργατικού και λαϊκού ελέγχου και είναι πλήρως ανεξάρτητη από την κυβέρνηση και τις διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές εξωραϊσμού και συγκάλυψης των προβλημάτων και τα αστικά κέντρα που προωθούν την αντιδραστική αναδιάρθρωση του χρέους, μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε αυτή την προσπάθεια. Με βάση τα παραπάνω η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει το αίτημα για τη συγκρότηση ΕΛΕ του ελληνικού χρέους, επιμένοντας στην ανάγκη να έχει σαφή αγωνιστικό, κινηματικό προσανατολισμό, σε ρήξη με κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ και διατηρώντας το αυτονόητο δικαίωμα να ασκήσει κριτική στη δράση ή το λόγο της επιτροπής, όπου αυτά δεν θα συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις του κινήματος και την πάλη των εργαζομένων».

(Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 7-3-2011)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s