Όνομα και μη χωριό η σύζυγος Πάγκαλου

Στα χρόνια ανάμεσα στην εξορία τους και στην έλευση του Χριστού δύο χιλιετίες πριν, απαγορευόταν στους Εβραίους να προφέρουν το όνομα του Γιαχβέ, από σεβασμό στο τυπικό των αρχαίων Ισραηλιτών και από το φόβο μήπως διολισθήσουν στην ειδωλολατρεία. Στην Ελλάδα του ΔΝΤ και της τρόικας, απαγορεύεται να προφέρει κανείς το επώνυμο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, από σεβασμό προς την κυβερνητική πολιτική και από το φόβο των αγωγών.

Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύεται στην απίστευτη ιστορία της Ελευθερίας Ψυχογιού, η οποία υπέπεσε στο κολάσιμο αμάρτημα να αναφερθεί στη Χριστίνα Χριστοφάκη με το επώνυμο του συζύγου της, Θεόδωρου Πάγκαλου. Η τιμωρία της ήρθε δυστυχώς επί της γης με τη μορφή μιας αγωγής που της ζητά να καταβάλλει στη Χριστίνα Χριστοφάκη 300.000 ευρώ αποζημίωση και να παραμείνει 12 μήνες στη φυλακή. Ο λόγος; «Η εναγόμενη σκοπίμως αναφέρθηκε σε εμένα με το επώνυμο του συζύγου μου βουλευτή και αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, με σκοπό να με απαξιώσει, να με ευτελίσει και να πλήξει την προσωπικότητά μου», γράφει στην αγωγή της η κ. Χριστοφάκη. Είναι όμως έτσι;

Εξοντωτική αγωγή εναντίον αγωνίστριας γιατί χρησιμοποίησε το «λάθος» όνομα της Χριστίνας Χριστοφάκη

Το απαγορευμένο όνομα έφυγε από τα χείλη της Ελευθερίας Ψυχογιού κατά τη διάρκεια της δημοφιλούς εκπομπής του Λάκη Λαζόπουλου Αλ Τσαντίρι, σε ένα μικρό αφιέρωμα τον Φεβρουάριο στον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας. Εκεί πήρε το λόγο η Ελευθερία Ψυχογιού που μένει στη Σαρωνίδα και αγωνίζεται υπέρ της υπόθεσης της Κερατέας και είπε ότι καταγγέλλει τη σύζυγο του Θ. Πάγκαλου, που είναι επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σαρωνικού, επειδή δεν στήριξε ένα ψήφισμα συμπαράστασης για τον αγώνα του δήμου Λευρεωτικής κατά του ΧΥΤΑ.

Η Ελευθερία Ψυχογιού άλλωστε δεν είναι άγνωστη στο δήμο της. Δραστηριοποιείται στην Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής της, στη Συντονιστική Επιτροπή της Σαρωνίδας για ελεύθερες παραλίες, είναι μέλος του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα και μέσω της YRE προσφέρει εθελοντικά την εργασία της στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο. Ένας πολιτικά δραστήριος άνθρωπος λοιπόν, άσκησε πολιτική κριτική σε μια αιρετή εκπρόσωπο της περιοχής της, για τα εντός του Δημοτικού Συμβουλίου πράγματα. Και πήρε απάντηση με μια εξοντωτική αγωγή. Πρόκειται δηλαδή για μια δίωξη πολιτικού χαρακτήρα, που αξιοποιεί αποσπασματικά φράσεις από μια δημόσια πολιτική τοποθέτηση για να στοιχειοθετήσει τις κατηγορίες.

Στο πρόσωπο της Ελευθερίας Ψυχογιού σήμερα στοχοποιείται η αλληλεγγύη στον αγώνα της Κερατέας, ο μαχόμενος ακτιβισμός και η παρρησία. Είναι μια άδικη ενέργεια, που αποσκοπεί στον εκφοβισμό, τη φίμωση μιας αιρετικής φωνής της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο. Δεν είναι μάλλον τυχαίο ότι η ίδια δημοτική σύμβουλος κατέθεσε κατά την προεκλογική περίοδο άλλη αγωγή εναντίον 25χρονου για ένα άρθρο του σε μπλογκ, ζητώντας σε εκείνη την περίπτωση 1 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση! Η δικάσιμος για την υπόθεση της Ελευθερίας ορίστηκε στις 8 Μαρτίου 2012. Ημέρα της γυναίκας και της αλήθειας.

(Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 30-4-2011)

Μπλογκ συμπαράστασης στην Ελευθερία εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s