ΣΥΝ: Από τις πλατείες …στις κάλπες

Να προσαρμόσει την «πλατεία» στο στρατηγικό σχεδιασμό του επιχειρεί ο Συνασπισμός. Αναγνωρίζοντας ως δεσπόζον το αίτημα των «αγανακτισμένων» για δημοκρατία, η πλατεία Κουμουνδούρου επιχειρεί να επαναχαράξει στα δικά της στενότερα μέτρα την πλατεία Συντάγματος, βάζοντας στο στόμα των διαδηλωτών το αίτημα για εκλογές. Την ίδια στιγμή στην επιφάνεια βγαίνουν ακόμη μια φορά οι στρατηγικές αντιθέσεις εντός του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, με την ενεργοποίηση τόσο της ανανεωτικής τάσης, όσο και του Αριστερού Ρεύματος.


Με ανακοίνωση της Πολιτικής του Γραμματείας, ο Συνασπισμός διαπίστωσε ότι «οι πολίτες της χώρας αγανακτούν για τη δραματική συρρίκνωση της δημοκρατίας για την οπισθοδρομική και εκφυλιστική λειτουργία του πολιτικού συστήματος». Αναζητώντας την «προώθηση εναλλακτικών λύσεων», η Γραμματεία κατέληξε πως «πρέπει να αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πολιτική πίεση απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα».

Εξειδικεύοντας ο Αλέξης Τσίπρας τη θέση αυτή, έθεσε θέμα διακυβέρνησης από την Αριστερά, μιλώντας στο σταθμό Κόκκινο την Κυριακή, την ημέρα της μεγάλης συγκέντρωσης του Συντάγματος: «Με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στον δρόμο η Αριστερά πρέπει να μιλήσει για την επόμενη μέρα. Και πρέπει να θέσει ζήτημα διακυβέρνησης της χώρας. Και πρέπει να πάρει ευθύνες για τη διακυβέρνηση της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά. Στην πλατεία Κουμουνδούρου τα πολλαπλά μηνύματα των αγανακτισμένων μεταφράζονται με έναν τρόπο: «Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στις πλατείες και τους δημόσιους χώρους, διαδηλώνουν εδώ και δύο εβδομάδες καθημερινά, με αιτήματα για πραγματική δημοκρατία», είπε στη Βουλή ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΤ3 επέμεινε: «Δύο είναι τα κυρίαρχα πολιτικά μηνύματα: Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε και δημοκρατία». Στην προσπάθεια να ακουστεί όσο πιο δυνατά γίνεται, ακόμα και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην ηγεσία του οποίου μετέχει και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, εξέδωσε ανακοίνωση για τις ελληνικές διαδηλώσεις όπου υπογραμμίζεται πως «οι πλατείες στην Ελλάδα διεκδικούν πραγματική δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη».

"Ο κόσμος στις πλατείες ζητά δημοκρατία, άρα εκλογές", υποστηρίζει η ηγεσία του Συνασπισμού

Στο ίδιο εκλογοκεντρικό πνεύμα άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε μία ακόμη φορά «ανοίγματα» επικοινωνιακής χρήσης προς το ΚΚΕ. Από το μικρόφωνο της ΕΤ3 τη Δευτέρα κάλεσε την ηγεσία του ΚΚΕ «να αναλάβει τις μεγάλες ιστορικές της ευθύνες. Να αφήσει τον σεχταρισμό, να κάτσουμε όλες οι αριστερές δυνάμεις σ’ ένα τραπέζι, να κουβεντιάσουμε, να βρούμε σε ποια κοινά μπορούμε να συμφωνήσουμε, να δούμε και τον κόσμο που φεύγει μαζικά από το ΠΑΣΟΚ». Κι αυτό, ενώ είχαν ήδη γίνει γνωστά τα εκλογικά αποτελέσματα της Πορτογαλίας, όπου το Μπλόκο, το συνεργαζόμενο με το Συνασπισμό κόμμα, υπέστη πανωλεθρία χάνοντας το 50% της δύναμής του, ενώ είχε επιλέξει μια ανάλογη επιφανειακή τακτική προσέγγισης με το πορτογαλικό ΚΚ, κίνηση που έτυχε ιδιαίτερης προβολής από την Κουμουνδούρου.

Και η εναπομείνασα ανανεωτική τάση όμως του κόμματος υιοθέτησε το ίδιο αυθαίρετο συμπέρασμα για το αίτημα της πλατείας Συντάγματος: Ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναγγέλλοντας πολιτικές πρωτοβουλίες δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως «αφουγκραζόμενοι τις πλατείες», στόχος είναι «να διαμορφωθεί το ταχύτερο δυνατό μια πλατιά ευρύτερη του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτική, αντι-μνημονιακή, αντι-νεοφιλελεύθερη συμμαχία ικανή να εκφράσει αριστερά του ΠΑΣΟΚ το ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό φάσμα που διψά για μια τέτοια προοδευτική συμμαχία». Δίνοντας το δικό του στίγμα πάντως, μετατόπισε τον άξονα των συμμαχιών του Συνασπισμού από τη Βαλτετσίου (όπου και τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ) προς τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους Πράσινους.

Τη διαφοροποίησή του από αυτές τις εκτιμήσεις δημοσιοποίησε το Αριστερό Ρεύμα. Με άρθρο του στην ιστοσελίδα iskra, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπογράμμισε ότι ο εναλλακτικός δρόμος για τη νίκη των λαϊκών συμφερόντων «απαιτεί μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή στη χώρα, που μπορεί να προκύψει από τη συμπαραταγμένη και αναπροσανατολισμένη Αριστερά και ένα μεγάλο ενωτικό λαϊκό εργατικό κίνημα για μια νέα προοδευτική κυβέρνηση, με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς». Παράλληλα, ο Π. Λαφαζάνης χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις ως «προπομπό πολύ μεγάλων ιστορικών αναγεννητικών εξελίξεων στον τόπο».

Οι αντιθέσεις αυτές μεταφέρθηκαν όπως ήταν φυσικό και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή συνεδρίασε την προηγούμενη Πέμπτη. Η εκτίμηση για το χαρακτήρα του συγκεκριμένου κινήματος αλλά και η τακτική της περιόδου συγκαταλέγονται στα «αγκάθια» που καθυστερούν την έκδοση του εισηγητικού κειμένου. Οι συνιστώσες πάντως αποφάσισαν παρά τις επιμέρους διαφωνίες, να προχωρήσουν στη διεξαγωγή της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του επόμενου μήνα, με πιθανότερη ημερομηνία το τριήμερο που ξεκινά στις 8 Ιουλίου.

(Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 12-6-2011)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s