Φ. Κουβέλης: Πρόβαρε υπουργικό κοστούμι!

Πλήρως διασαφηνίστηκε το περιεχόμενο στο μότο που κοσμεί το έμβλημα του νέου κόμματος του Φώτη Κουβέλη, «Αριστερά της ευθύνης». Μιλούν για κυβερνητικές ευθύνες και ανέμεναν υπουργικούς θώκους ακόμη και ως μέρος της λαομίσητης κυβέρνησης Παπανδρέου. Τρεις λόγοι οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα, που προκύπτει από την παρουσίαση των θέσεων του κόμματος για την έξοδο από την κρίση: Πρώτον, η σύμπτωση θέσεων κυβέρνησης – ΔΗΜΑΡ σε κομβικά θέματα, όπως αυτό των ιδιωτικοποιήσεων. Δεύτερον, η άρνηση του Φώτη Κουβέλη να θέσει ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης και να ζητήσει εκλογές. Και τρίτον, η κατηγορηματική απόρριψη από την ηγεσία της Δημοκρατικής Αριστεράς οποιασδήποτε αντιμνημονιακής συμμαχίας.

Μία μόλις φορά αναφέρθηκε η λέξη «μνημόνιο» στη συνέντευξη Τύπου με θέμα την κρίση! Δεν θα χρειάζονταν άλλες αποδείξεις για να υποστηρίξει κανείς ότι η Δημοκρατική Αριστερά αποδέχεται πλήρως τη λογική του μονοδρόμου και την κυβερνητική πολιτική, αν η απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής δεν μας τις έδινε απλόχερα. Κατ’ αρχάς το κόμμα της οδού Αγίου Κωνσταντίνου προτείνει ως «λύση» νέο δάνειο με την ΕΕ, ύψους 20 δισ. ευρώ που το αποκαλεί «πενταετές συνολικό και συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα». Σαν μέτρα περιορισμού των δημόσιων δαπανών ζητά να τεθεί πλαφόν σε μισθούς του Δημοσίου καθώς και στις συντάξεις. Εισηγείται «κατάργηση οργανισμών και επιτροπών που δεν προσφέρουν έργο». Ακόμα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ ψηφίζει «ναι» στο φορολογικό μέτρο της αύξησης των τεκμηρίων επιτηδεύματος και διαβίωσης. Υπογραμμίζει ότι η «εκποίηση αστικών ακινήτων αποτελεί μια επιλογή ορθολογισμού». Και τέλος διαπιστώνει ότι «δημόσιες επιχειρήσεις που δεν είναι μείζονος κοινωνικής σημασίας και δημόσιας ωφέλειας και δεν χρησιμεύουν ως σημαντικός αναπτυξιακός μοχλός δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου».

Υπέβαλλε διαπιστευτήρια στην κυβέρνηση ο Φώτης Κουβέλης, αναμένοντας ρόλο

Περαιτέρω, η Δημοκρατική Αριστερά είναι το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα της αντιπολίτευσης που δεν ζητά εκλογές. Οι προσεκτικές διατυπώσεις που επιλέγει ο πρόεδρος και τα στελέχη του αποφεύγουν το πιο κοινότοπο πλέον αίτημα. Ερωτώμενος την Δευτέρα για το ενδεχόμενο εκλογών, ο Φώτης Κουβέλης είπε χαρακτηριστικά: «Η χώρα έχει πρωτίστως ανάγκη αλλαγής της πολιτικής». Αλλά και μετά τον ανασχηματισμό, την Παρασκευή, το λιτό σχόλιο του γραφείου Τύπου του κόμματος ήταν πως «το περιεχόμενο αυτής της πολιτικής πρέπει να αλλάξει». Επίσης, η ΔΗΜΑΡ έχει αποφύγει επιμελώς να τοποθετηθεί πάνω στο ζήτημα της πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης να νομοθετεί σε τόσο μεγάλη διάσταση προς τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και προς τη λαϊκή βούληση.

Έπειτα, ο Φώτης Κουβέλης απέκλεισε κάθε συνεργασία του κόμματός του με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ερωτώμενος σχετικά από το Πριν, απάντησε πως «δεν προσερχόμαστε σε πολιτικά ετερόκλητες συσπειρώσεις, δήθεν αντιμνημονιακού χαρακτήρα, σαν και αυτές που αναδεικνύονται και από τα δεξιά και από τα αριστερά», ενώ σημείωσε με έμφαση πως «δεν παραμένουμε στην πολιτική για να υπενθυμίζουμε την αντιμνημονιακή μας στάση». Την ξέχασαν ή μήπως δεν υπήρξε ποτέ;

(Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 12-6-2011)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s