Τερατώδεις οι συνέπειες του τρομονόμου

Συγκλονιστική η μαρτυρία μητέρας καταδικασθέντα για την υπόθεση της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης την Τετάρτη. Με πόνο ψυχής κατήγγειλε ότι μετά την ανακοίνωση της απόφασης, άντρες των ΜΑΤ την εμπόδισαν με χρήση βίας και κλομπ να αγκαλιάσει το παιδί της. Οι τερατώδεις άλλωστε συνέπειες εφαρμογής των τρομονόμων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία φάνηκαν στις εξοντωτικές ποινές που επιβλήθηκαν στους κατηγορούμενους της υπόθεσης.


Με ανακοίνωσή τους που διάβασαν στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ οι γονείς των κατηγορουμένων δήλωσαν ότι «αυτή η δίκη ήταν η πρώτη που έγινε με τον τρομονόμο 2» και εξέφρασαν το φόβο τους ότι βάσει του νόμου αυτού, μόνο βαρύτατες καταδίκες, χωρίς καν την ύπαρξη υποτυπώδους αποδεικτικού υλικού, θα ακολουθήσουν στις δίκες που θα γίνουν στο μέλλον. Υπογράμμισαν πως ήταν «άδικη, στυγνή, εξοντωτική, παράλογη, αυθαίρετη, απάνθρωπη, εκδικητική» η αντιμετώπιση των παιδιών τους. Και δεν ζήτησαν άλλο από την εγρήγορση των πολιτών για τη διαφύλαξη των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που αποδεικνύεται ότι απειλούνται.
Ορισμένες φράσεις μιλούν από μόνες τους: «Μαύρη σελίδα για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη». «Καταστολή κοινωνικών προβλημάτων». «Αναλγησία». «Ανούσια, ανύπαρκτα και χωρίς σωστή αξιολόγηση στοιχεία». «Πολύ ανησυχητικό φαινόμενο». «Συμβολικά παραδειγματική τιμωρία στο πνεύμα της συλλογικής ευθύνης». Είναι ορισμένες μόνο από τις γλαφυρές περιγραφές που έδωσαν οι συνήγοροι των καταδικασθέντων. Δεν είναι χωρίς σημασία ότι στο βήμα βρέθηκαν και οι συνήγοροι των κατηγορουμένων που απαλλάχθηκαν, οι οποίοι όπως είπαν αισθάνθηκαν την ανάγκη να συνδράμουν στην ενημέρωση του κοινού για τη διαδικασία στην οποία διεξήχθη η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Οι ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ στον Τύπο είχαν στόχο να παρουσιάσει η κυβέρνηση μια αντιτρομοκρατική επιτυχία, σημείωσε η συνήγορος Μαρίνα Δαλιάνη. (Φωτό κατασχεμένης εκρηκτικής ύλης που έδωσε η ΕΛΑΣ στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 2010).

Δεν είναι οι συνήθεις φραστικές υπερβολές των δικηγόρων. Η Κωνσταντίνα Καραγιάννη, η 20χρονη που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών και μάλιστα χωρίς αναστολή, παρά την αντίθετη εισήγηση του εισαγγελέα, βρίσκεται σήμερα στη φυλακή χωρίς να της έχει γνωστοποιηθεί τι έπραξε! Όπως κατήγγειλε η συνήγορός της, Ζωή Κωνσταντοπούλου, το δικαστήριο ακόμη και κατά την εκφώνηση της ποινής, δεν προσδιόρισε με τρόπο κατανοητό στο ακροατήριο τις ενέργειες της καταδικασθείσας και επιφυλάχθηκε να εξηγήσει αφού καθαρογραφεί η απόφαση.

Ο Σπύρος Φυτράκης, συνήγορος του Παναγιώτη Αργυρού, στον οποίο ανακοινώθηκε ποινή κάθειρξης 37 ετών και 4 μηνών, ανέλυσε μια μεθοδολογία, που όπως είπε πρώτη φορά στα 40 χρόνια που ασκεί δικηγορία συνάντησε: Όταν έφτανε η ώρα να παρέλθει το 18μηνο της προφυλάκισης του νεαρού, του ασκήθηκε μία πρόσθετη δίωξη, η οποία βασίστηκε αποκλειστικά σε μια επιστολή που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο! Με βάση τα όσα γράφονταν εκεί, του αποδόθηκε η ηθική αυτουργία για τα δέματα με εκρηκτικά και συνολικά άλλα 18 κακουργήματα. «Πρόκειται για τη βαρύτερη προσέγγιση που έχω δει ποτέ να γίνεται σε κατηγορούμενο», υποστήριξε ο δικηγόρος.

Όπως σημείωσε ο Κώστας Παπαδάκης, η ηχογράφηση και απομαγνητοφώνηση σε καθημερινή βάση των πρακτικών της δίκης (αυτό δηλαδή που θεωρείται δεδομένο ακόμη και στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων) δεν εγκρίθηκε από το δικαστήριο, με την ακατανόητη για τέτοιας πολιτικής βαρύτητας υπόθεση δικαιολογία του υψηλού κόστους. «Αυτό θα συνέβαλε στην άμεση δημοσιοποίηση των τεκταινομένων στη δίκη», είπε ο Κ. Παπαδάκης, όμως τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά «αν ο κόσμος παρακολουθούσε τι γινόταν εκεί κάτω, δεν θα είχε η υπόθεση αυτή την κατάληξη». Και ο Κ. Παπαδάκης ανέφερε για παράδειγμα πως «επί 45 συνεδριάσεις δεν ακούστηκε ποτέ το όνομα ενός κατηγορουμένου από ένα μάρτυρα. Το μόνο που ακούστηκε ήταν δακτυλικά αποτυπώματα σε κινητά αντικείμενα και προσωπικές σχέσεις».

Η εφαρμογή του τρομονόμου στη συγκεκριμένη περίπτωση οδηγεί αντικειμενικά στον εκφοβισμό της νεολαίας μέσω των βαρύτατων ποινών, είπε η δικηγόρος Άννη Παπαρούσου. Και πρόσθεσε πως «η πολιτική ευθύνη διακρίνεται σαφώς από την ποινική και τη νομική ευθύνη», σχολιάζοντας ότι πολιτικές δηλώσεις δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό να οδηγούν σε καταδικαστικές αποφάσεις.

Τη δική της ερμηνεία κατέθεσε η Μαρίνα Δαλιάνη: Αναφερόμενη στους χειρισμούς της υπόθεσης από την ΕΛΑΣ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπογράμμισε ότι οι κινήσεις των αστυνομικών και οι ανακοινώσεις στον Τύπο υπήκουαν στο στόχο να έρθει προεκλογικά στην κυβέρνηση μια αντιτρομοκρατική επιτυχία. Αίσθηση προκάλεσε η συντομότατη παρέμβαση του συνηγόρου Δημήτρη Κατσαρή. Που είπε πως «σε αυτή τη δίκη έμαθα από τους κατηγορούμενους τρεις λέξεις με άλφα: Αγώνας, αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια».

Σημειωτέον, οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και θα δικαστούν σε δεύτερο βαθμό σε χρόνο που ακόμη δεν έχει καθοριστεί.

(Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 31-7-2011)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s