«Μάλιστα κύριε Πρέσβη μου»

Οι ισχυρές πιέσεις των Αμερικανών σε πολιτικούς και ακαδημαϊκούς παράγοντες για τις αντιδραστικές αλλαγές στα πανεπιστήμια ήρθαν στο φως, μετά την περιπετειώδη αποκάλυψη ενός μεγάλου πακέτου τηλεγραφημάτων της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Η σημερινή υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ο πρώην πρύτανης Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας Θάνος Βερέμης, όλοι αποδεικνύονται ιδιαίτερα συνεργάσιμοι με τους Αμερικανούς, που από το 2006 πίεζαν για τη θέσπιση ιδιωτικών πανεπιστημίων, για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στα κολέγια και για αλλαγή του νόμου πλαίσιο. Οι Αμερικανοί δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην αλλαγή που συντελέστηκε στην ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, την οποία μάλιστα η κυβέρνηση εμφάνισε ως σύμμαχό της στην κατάρτιση των αλλαγών!


Μέσα από τα τηλεγραφήματα, τα οποία είναι όλα προσβάσιμα στην ιστοσελίδα The Press Project, βλέπει κανείς την αμερικανική οπτική των πραγμάτων, όπως την κατέγραφε σε λεπτομερείς αναφορές του προς την Ουάσινγκτον ο εκάστοτε πρεσβευτής στην Αθήνα, μετά τις επαφές που είχε – το «λόμπινγκ», όπως λέγεται στη διπλωματική αργκό. «Η Διαμαντοπούλου άσκησε κριτική σε παλιότερες μεταρρυθμιστικές προτάσεις ότι ήταν βραχυπρόθεσμου ορίζοντα και πολύ εστιασμένες … Η πραγματική μεταρρύθμιση θα αφορούσε την αλλαγή του πλαισίου των ιδρυμάτων, την αλλαγή της νοοτροπίας των εκπαιδευτικών», μεταφέρει στους προϊσταμένους του ο Ντάνιελ Σπέκχαρτ, μετά τη συνάντηση που είχε με τη νέα τότε υπουργό στις 17 Δεκεμβρίου 2009. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης πίεσε σύμφωνα με τα λεγόμενά του ιδιαίτερα στο να αναγνωριστούν επισήμως οι τίτλοι του Κολεγίου Ανατόλια (στη Θεσσαλονίκη) και του Ντιρί. Η απάντηση της Άννας Διαμαντοπούλου ήταν πως μια τέτοια ευθεία αλλαγή «δεν θα ήταν μόνο χρονοβόρα (τουλάχιστον πέντε χρόνια) αλλά θα είχε και πολιτικό κόστος, αφού μια τόσο αμφιλεγόμενη κίνηση θα υποκινούσε κοινωνική αναταραχή που δυνητικά θα μπορούσε να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ».

Πάντως, η Άννα Διαμαντοπούλου φέρεται να καθησύχασε τον Αμερικανό διπλωμάτη πως έχει ήδη βρεθεί λύση: «Είπε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπό την πίεση της ΕΕ και θα επιτρέψει σε αποφοίτους ιδρυμάτων της ΕΕ με φραντσάιζ να προσλαμβάνονται στο δημόσιο τομέα ακόμη κι αν σπούδασαν μόνο στην Ελλάδα. Ο μόνος τρόπος για έναν απόφοιτο του Ντιρί να προσληφθεί στο ελληνικό Δημόσιο θα ήταν το κολέγιο Ντιρί να συνεργαστεί με κάποιο ίδρυμα της ΕΕ», σημείωσε ο Σπέκχαρτ στην αναφορά του.

Χαρακτηριστικότερο σημείο στο κείμενο του Σπέκχαρτ είναι αυτό που περιγράφει την απάντηση της σημερινής υπουργού στην προσφορά βοήθειας από τους Αμερικανούς: «Σε απάντηση της προσφοράς του πρέσβη για βοήθεια στον εκπαιδευτικό τομέα, η Διαμαντοπούλου τόνισε ότι το σωματείο των καθηγητών πανεπιστημίου, ΠΟΣΔΕΠ, που έχει αρχίσει να μαλακώνει τη ρητορική του και να δείχνει μια περισσότερο μετριοπαθή και προοδευτική προσέγγιση, εργάζεται μαζί με το υπουργείο Παιδείας στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Το σωματείο θα εισηγηθεί τις αλλαγές και το υπουργείο θα τις υποστηρίξει». Όπως λένε δηλαδή οι Αμερικανοί, η κυβέρνηση δεν χρειάζεται άλλο σύμμαχο από τη νέα διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ!

Στο ίδιο θέμα εστίασε και ο πρώην πρύτανης Γ. Μπαμπινιώτης σε συνάντηση που είχε στις 26 Μαρτίου 2009 με στελέχη της πρεσβείας για τα ίδια θέματα: «Ο Μπαμπινιώτης συμφώνησε ότι οι εκλογές για την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ που ανέτρεψαν τους ριζοσπάστες υποστηριζόμενους από το ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μια ένδειξη ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα ήταν πρόθυμη να αλλάξει. Μέχρι τώρα το σωματείο είχε υποστηρίξει όλα τα καλέσματα για απεργία και για διακοπή της διδασκαλίας στα πανεπιστήμια. Υπάρχει ακόμη και υποστήριξη (σ.σ. από τη μεριά της νέας ΠΟΣΔΕΠ) στο να μειωθεί το ποσοστό της φοιτητικής αντιπροσώπευσης στις αποφάσεις του πανεπιστημίου από το σημερινό 40%». Σύμφωνα με τον επίτιμο καθηγητή γλωσσολογίας, «οι φοιτητές των πανεπιστημίων έχουν γίνει πολύ πολιτικοποιημένοι, ένας απόηχος από τις μέρες της χούντας στην Ελλάδα. Αυτή η υπερβολική πολιτικοποίηση έχει προκαλέσει σοβαρές αναταραχές στις πανεπιστημιακές λειτουργίες. Το άσυλο κακοποιείται στο σημείο που η πλειοψηφία των καλώς νοούμενων φοιτητών υποφέρουν». Σύμφωνα με τον Σπέκχαρτ, «η ενθουσιώδης του αποδοχή της προσφοράς βοήθειας από τις ΗΠΑ στις εξετάσεις εισόδου στα πανεπιστήμια, έχει ανοίξει μια πόρτα στις ΗΠΑ».

Ως συνεργάτη της πρεσβείας εμφανίζουν οι αναφορές και τον Θάνο Βερέμη. Σε αναφορά του τότε πρέσβη Τσαρλς Ρις τον Ιούνιο του 2006, σχετικά με την απόφαση της Μαριέτας Γιαννάκου να αναβάλει την κατάθεση του νόμου πλαίσιο στη Βουλή, λόγω των μαζικών φοιτητικών κινητοποιήσεων, τονίζει: «Ο Βερέμης εξέφρασε τη μεγάλη του απογοήτευση για την αναβολή». Για το ίδιο θέμα η αμερικανική πρεσβεία ζήτησε και τη γνώμη του αντιπροέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θόδωρου Κουλουμπή.

Ζητούνται «πένες» υπέρ ΗΠΑ

Στρατολογήσεις "προθύμων" στις σχολές ΜΜΕ αποκαλύπτουν τα απόρρητα έγγραφα της πρεσβείας που διέρρευσαν στα Wikileaks

Σοβαρή πτυχή των αποκαλύψεων που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις αναφορές της αμερικανικής πρεσβείας που διέρρευσαν μέσω των Wikileaks είναι η επιμελής προσπάθεια των Αμερικανών να διεισδύσουν στα ελληνικά ΜΜΕ, επηρεάζοντας δημοσιογράφους και εκδότες. Διακαής πόθος των Αμερικανών είναι να κάμψουν το αντιαμερικανικό φρόνημα των Ελλήνων εργαζομένων: «Ένας ομοιόμορφος αντιαμερικανισμός εισάγεται σε σχεδόν κάθε θέμα», θρηνολογεί ο Αμερικανός πρεσβευτής Τσαρλς Ρις τον Ιούλιο του 2006 για τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Γι’ αυτό οι ΗΠΑ φέρονται αποφασισμένες να «επενδύσουν» στις επαφές και την εξαγορά των διαμορφωτών κοινής γνώμης: «Διαθέτουμε περισσότερους πόρους στις δοσοληψίες μας με τις σχολές δημοσιογραφίας και τους φοιτητές, ελπίζοντας ότι η επόμενη γενιά δημοσιογράφων μπορεί να είναι πιο ελεύθερη από τις προκαταλήψεις που χαρακτήρισαν την τρέχουσα και τις προηγούμενες γενιές», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρέσβης.

Βασική εκτίμηση των Αμερικανών είναι ότι τα ελληνικά ΜΜΕ δεν έχουν επαρκή κερδοφορία για τη λειτουργία τους και επιχορηγούνται από τους ιδιοκτήτες τους. Όπως εκτιμά η έκθεση για τους δημοσιογράφους, «είναι ένας κλάδος που δεν πληρώνεται επαρκώς και συνήθως εργάζονται σε πολλαπλά πόστα για να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους». Για το λόγο αυτό γράφει πως «είναι αποδεκτό για δημοσιογράφους να παίρνουν δώρα ή ακόμη και χρήματα από εκείνους για τους οποίους γράφουν». Με αυτές τις σκέψεις η πρεσβεία τον Αύγουστο του 2008 διοργάνωσε εκδήλωση σε παραλιακό ξενοδοχείο για τους υπεύθυνους του κλάδου. «Προσκαλέσαμε 30 εκδότες, αρχισυντάκτες και ρεπόρτερ που αντιπροσωπεύουν τα 15 κορυφαία ελληνικά εβδομαδιαία, εναλλακτικά και καθημερινά έντυπα», γράφει ο επόμενος πρέσβης, Ντάνιελ Σπέκχαρτ, σημειώνοντας με έκδηλη ικανοποίηση πως οι προσκεκλημένοι «εξέφρασαν ενδιαφέρον να μάθουν και για άλλα προγράμματα που προσφέρει η πρεσβεία».

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τον τρόπο προβολής των αμερικανικών θέσεων φαίνεται και από την έκθεση με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου 2008, όπου η εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά στον τηλεοπτικό Σκάι «Νέοι φάκελοι» παίρνει τα εύσημα: «Με την καλά επιλεγμένη παρουσίαση των κεντρικών θέσεων των ΗΠΑ (σ.σ. πάνω στο θέμα της κρίσης μεταξύ Ρωσίας-Γεωργίας) ο σταθμός πέτυχε πολύ υψηλά δημοσιογραφικά πρότυπα».

Η τακτική της πρεσβείας σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ φαίνεται ξεκάθαρα στην κατάληξη της αναφοράς Ρις (Ιούλιος 2006): «Πετύχαμε να δημοσιεύσουμε συνεντεύξεις, εντιτόριαλ γραμμένα από ντόπιους πάνω σε βασικά θέματα της εξωτερικής πολιτικής και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε πραγματικά λάθη και παραλείψεις με τηλεφωνικές κλήσεις, γράμματα στους εκδότες και τακτικές συναντήσεις με δημοσιογράφους, αρχισυντάκτες και εκδότες».

Αμερικανάκια είναι τα «εξαπτέρυγα» ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ

"Πάλεψε σκληρά για τα F-16" λέει ο Τσαρλς Ρις για την Ντόρα Μπακογιάννη, τον άνθρωπο των ΗΠΑ μέσα στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Καραμανλή (φωτό από συνάντηση Ρις-Μπακογιάννη, στις 21/3/2006)

«Δεξί χέρι» των Αμερικανών αποδεικνύονται οι τωρινοί πολιτικοί σύμμαχοι της κυβέρνησης, ΛΑΟΣ και Ντόρα Μπακογιάννη, από τις αναφορές της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο. Σε αναφορά του τον Σεπτέμβριο του 2009, πριν τις εθνικές εκλογές, ο τότε αμερικανός πρέσβης, Ντάνιελ Σπέκχαρτ, ενημέρωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αλλαγή στη φυσιογνωμία του ΛΑΟΣ, από τις αντισημιτικές θέσεις που είχε προς μια πιο «υπεύθυνη στάση». Ως σύνδεσμος του ΛΑΟΣ με την πρεσβεία εμφανίζεται η σημερινή ευρωβουλευτής του κόμματος και πρώην βουλευτής της ΝΔ, Νίκη Τζαβέλλα: «Σύμφωνα με την Τζαβέλλα, ο Καρατζαφέρης ήθελε να προβεί σε θετικές χειρονομίες προς την εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας, έψαχνε αυξημένες επαφές με αμερικανούς αξιωματούχους». Το ακροδεξιό ΛΑΟΣ λοιπόν, προς τους ψηφοφόρους εμφανιζόταν «αντισυστημικό», με το σύνθημα «γροθιά στο κατεστημένο», ενώ παρασκηνιακά αναζητούσε υπερατλαντική στήριξη, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε ότι θα «ξεπουλούσε» τις αντιδραστικές του θέσεις για το μεταναστευτικό και το εβραϊκό ζήτημα. Τόσο πατριώτης ο Καρατζαφέρης!

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και το γεγονός ότι η αναφορά της πρεσβείας κλείνει με ένα συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα της Νίκης Τζαβέλλα, σαν να επρόκειτο η ευρωβουλευτής να ζητήσει εργασία από τους Αμερικανούς. Στα «θετικά» της σημεία υπογραμμίζεται το ότι μιλά άριστα Αγγλικά και ότι στην εφηβεία της εργάστηκε σε εβραϊκό κιμπούτς στο Ισραήλ.

Όμως και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει τα «εύσημα» της πρεσβείας για τη φιλοαμερικανική της στάση, κατά τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Εξωτερικών. Σε αναφορά του Τσαρλς Ρις τον Μάρτιο του 2006, σχολιάζεται η απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή και του ΚΥΣΕΑ να μην επεκτείνει την αγορά F-16 από τα 30 αεροπλάνα στα 40. Η απόφαση αυτή όπως είναι φυσικό ενόχλησε σφοδρά τις ΗΠΑ και η πρεσβεία της Αθήνας συνέταξε μια εκτενή αναφορά επί του θέματος, σχολιάζοντας τις πολιτικές τοποθετήσεις εκάστου υπουργού της τότε κυβέρνησης.

«Η νεοδιορισμένη υπουργός Εξωτερικών Μπακογιάννη πάλεψε σκληρά για τα F-16, αλλά η θέση της απορρίφθηκε από τον Καραμανλή», σημειώνει επί λέξει η αναφορά του πρέσβη. Οι Αμερικανοί είχαν φαίνεται μια ένθερμη υποστηρικτή των συμφερόντων τους μέσα στο υπουργικό συμβούλιο. Αναλυτικά τις πληροφορίες στον πρέσβη τις δίνει ο Πέτρος Μολυβιάτης που αναλαμβάνει να εξηγήσει το σκεπτικό της απόφασης, ενώ ως πηγές πληροφόρησης αναφέρονται και «επαφές» της Λόκχιντ Μάρτιν, της κατασκευάστριας εταιρείας των αεροπλάνων που συνδέεται με το Πεντάγωνο.

(Δημοσιεύτηκε στον Πριν, 4-9-2011)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s