Ζημιογόνο το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ!


Ζημιές αντί για έσοδα θα φέρει η δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων. Όπως αποκαλύπτει μιλώντας στο Πριν, ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση, Θωμάς Κότσιας, το εσπευσμένο ξεπούλημα που προωθεί η τρόικα και η κυβέρνηση γίνεται τη στιγμή που ολοκληρώνεται μια πολύ μεγάλη επένδυση της εταιρείας, η οποία μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να εκτινάξει τα έσοδα!

Συγκεκριμένα, στα τελικά στάδια βρίσκεται επένδυση ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή μονάδων βενζίνης στη Θεσσαλονίκη και μονάδων ντίζελ στην Ελευσίνα. Το έργο βρίσκεται στο 90% της ολοκλήρωσής του και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πρόκειται να τεθεί σε πλήρη παραγωγικότητα μέσα στους πρώτους μήνες του 2012. Η απόδοση αυτής της επένδυσης έχει εκτιμηθεί ότι θα «απογειώσει» τα έσοδα των ΕΛΠΕ μέσα στον επόμενο χρόνο από τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως που είναι σήμερα, στα 800 εκατ. ευρώ! Το Δημόσιο σήμερα κατέχει το 35,5% των μετοχών της εταιρείας, γεγονός που στην πράξη σημαίνει ότι αν παραμείνει το καθεστώς κυριότητας της επιχείρησης ως έχει, στα ταμεία του κράτους θα εισρέουν ετησίως περίπου 300 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, στις 31 Αυγούστου με αφορμή τα αποτελέσματα της εταιρείας το πρώτο εξάμηνο του 2011, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Μέσα στους επόμενους 6-9 μήνες, βασική μας προτεραιότητα παραμένει η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου αναβάθμισης του διυλιστηρίου Ελευσίνας, η οποία θα ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία του Ομίλου και τις δυνατότητες δημιουργίας αξίας».

Παρά τις θετικές αυτές προβλέψεις, φαίνεται ότι τα δημόσια ταμεία δεν θα ωφεληθούν καθόλου. Η σημερινή χρηματιστηριακή αξία του «πακέτου» που κατέχει το Δημόσιο και τίθεται προς πώληση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του οικονομικού διευθυντή της επιχείρησης, ανέρχεται στα 600-650 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια και σε συνδυασμό με τα παραπάνω, το ποσό που θα εισπράξει το κράτος άπαξ διά παντός από την πώληση των ΕΛΠΕ, ισοδυναμεί με τα κέρδη που θα έφερνε η λειτουργία της επιχείρησης για δύο μόλις χρόνια. Το Δημόσιο θα πάρει δηλαδή τα κέρδη δύο ετών και θα παραιτηθεί από κάθε άλλο έσοδο!

(Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 4-9-2011)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s