ΚΚΕ: Ήταν «σοσιαλισμός» ως την Περεστρόικα

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 τοποθέτησε η γ.γ. του ΚΚΕ το σημείο «μη επιστροφής» για το σοσιαλισμό στην ΕΣΣΔ. Αφορμή για τη σχετική συζήτηση έδωσε η 13η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στον Περισσό. Οι εργασίες της συνάντησης διεξήχθησαν χωρίς την παρουσία του Τύπου, ωστόσο οι συμμετοχές 78 κομμάτων από 60 χώρες άφησαν να φανεί ότι υπήρχαν και αποκλίνουσες απόψεις ως προς το θέμα των συζητήσεων, που ήταν «ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον, η διεθνής κατάσταση και η εμπειρία των κομμουνιστών 20 χρόνια μετά την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ». Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Αλέκα Παπαρήγα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Πριν, εκτίμησε ότι την περίοδο της περεστρόικα και όχι νωρίτερα «χάθηκε η δυνατότητα να παλέψει κανείς για την αναζωογόνηση του σοσιαλισμού και κυρίως για τη διόρθωση σοβαρών λαθών που έγιναν». Επιπλέον, σημείωσε ότι «οι παράγοντες που οδήγησαν στο αδυνάτισμα του σοσιαλιστικού συστήματος και στην αλλοίωση των βασικών του αρχών, εξελίχθηκαν σταδιακά» για να υπογραμμίσει πάντως πως «η ταφόπλακα μπήκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80». Και συμπλήρωσε ότι «ενδεχομένως τότε υπήρχαν δυνατότητες διόρθωσης, αλλά η συνέχεια έκοψε κάθε νήμα προς αυτήν την πορεία».


Το ΚΚΕ αποφεύγει να θέσει συνολικούς στόχους πάλης, εκτός από την ανεργία, τις μειώσεις των μισθών και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Κατά την εισήγηση που εκφώνησε προς τους ξένους συνέδρους, η γ.γ. του ΚΚΕ έθεσε το στόχο του κόμματός της σημειώνοντας ότι είναι «η κλιμάκωση της ταξικής πάλης, ώστε να μπουν όσο γίνεται εμπόδια στα χειρότερα μέτρα που έρχονται, να καθυστερήσουν νέες επιλογές και να κερδηθεί χρόνος για την αντεπίθεση», αποφεύγοντας αναφορές σε συνολικά αιτήματα πάλης, πέρα από τα ζητήματα της ανεργίας, της μείωσης των μισθών και των απολύσεων στο Δημόσιο. Υπογράμμισε ακόμη ότι «καμία αστική, πολιτική πρόταση, φιλελεύθερη, σοσιαλδημοκρατική, αριστερή, ανανεωτική δεν μπορεί να αποτελέσει φιλολαϊκή πολιτική διέξοδο, να εξασφαλίσει ούτε βραχυπρόθεσμα το λαό από την εξαθλίωση, αν δεν θέτει ως ζήτημα αρχής τη ρήξη με τα μονοπώλια, δηλαδή τη ρήξη με την καπιταλιστική ιδιοκτησία». Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ακόμη πως «δεν υπάρχει επαναστατική κατάσταση στην Ελλάδα ώστε να τεθεί πρακτικά και ως άμεσο καθήκον η ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος» όμως παρατήρησε ότι αν το εργατικό κίνημα δεν θέσει ζήτημα εργατικής εξουσίας, την οποία βέβαια το ΚΚΕ ταυτίζει απόλυτα με τη δική του πρόταση περί λαϊκής εξουσίας, τότε «θα εγκλωβιστεί στις παραλλαγές αστικής διαχείρισης».

(Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 11-12-2011)

3 σκέψεις σχετικά με το “ΚΚΕ: Ήταν «σοσιαλισμός» ως την Περεστρόικα

  1. Ο/Η Αγγελής Σπύρος. λέει:

    Το βιβλίο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: ¨ΠΕΡΕΣΤΡΟΙΚΑ¨άνοιξε δρόμους στη νέα σκέψη του παγκόσμιου κομμουνιστικού – εργατικού κινήματος για μια Ευρώπη της προόδου και της συνεργασίας, π.χ συνεργασία Κ.Κ.Γαλλίας και σοσιαλιστικού κόμματος το 1981 ή στο 28ο συνέδριο του Κ.Κ.ΣΕ συνεργασία κομμουνιστών – σοσιαλιστών.

  2. Ο/Η Αγγελής Σπύρος. λέει:

    Ζήτω τα 27ο – 28ο – 29ο συνέδρια του Κ.Κ.ΣΕ. Για μια Ελλάδα της προόδου και της πανευρωπαϊκής συνεργασίας.

  3. Ο/Η Αγγελής Σπύρος. λέει:

    Ζήτω η: ¨ΠΕΡΕΣΤΡΟΙΚΑ¨. Για μια Ευρώπη κοινό σπίτι των λαών της. Όλοι οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να μένουν σε ένα κοινό σπίτι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s