ΣΥΝ: «Επανάσταση» αλλά …όχι απεργία

Δεν υπάρχει ίσως μεγαλύτερο δείγμα αντιφατικότητας από την πολυφωνία των δυνάμεων του Συνασπισμού αυτή την περίοδο. Από τη μία μεριά «σπάει» ένα συμβολικό όριο για το ιστορικό ρεύμα της Αριστεράς που ακολουθεί ο Συνασπισμός και σε επίσημο κείμενο κορυφαίου στελέχους της Κουμουνδούρου εισάγεται, έστω και επικοινωνιακά, ο όρος «επανάσταση». Από την άλλη, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που υποστηρίζει ο ίδιος χώρος καταψηφίζουν τις απεργίες!


Σε ένα σημαντικό κείμενο που δημοσίευσε τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα iskra.gr ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τίτλο «η δικτατορία του ευρώ» τονίζονται επιγραμματικά οι εξής θέσεις: Καταδικάζεται η «εμετική περί τη δραχμή κινδυνολογία», καθώς στο όνομα της παραμονής στο ευρώ «όλα επιτρέπονται, από τους μισθούς εξαθλίωσης Βουλγαρίας και Κίνας, ανέργους περισσότερους από τους απασχολήσιμους έως την έξοδο των νέων από τη χώρα». Εκτιμάται αντιθέτως ότι η χώρα «δεν θα μπορούσε ποτέ να φτάσει στο σημερινό σημείο υπερχρέωσης και καταστρεπτικής λεηλασίας με εθνικό νόμισμα». Προτείνεται «αριστερή έξοδος από το ευρώ σε συνολική σύγκρουση με την ΕΕ και τον ολοκληρωτισμό της από μια προοδευτική αριστερή κυβέρνηση». Και για πρώτη ίσως φορά για τα δεδομένα του συγκεκριμένου ιστορικού ρεύματος διατυπώνεται η πρόταση για «επανάσταση»: «Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια νέα επανάσταση, ανάλογη σε σημασία με εκείνη του ’21 και το ίδιο ηρωική, αλλά τώρα επιτυχημένη και στο μεταπελευθερωτικό της στόχο, με την επαναστατική εποποιία της Εθνικής Αντίστασης», υπογραμμίζει ο Π. Λαφαζάνης και καταλήγει: «Μόνο που σήμερα το κοινωνικοταξικό περιεχόμενο της ανατροπής θα είναι ο μέγας οδηγός και ο οδοστρωτήρας της μεγάλης απελευθέρωσης».

Από τη σημαντική, αν και επίσης αντιφατική αυτή θέση, αφού γίνεται λόγος και για «αριστερή κυβέρνηση», στους χώρους δουλειάς η τακτική είναι πολύ διαφορετική. Η Αυτόνομη Παρέμβαση, η παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές καταψηφίζει απεργίες! Στο Εργατικό Κέντρο Βόλου συντάχθηκε με την ΠΑΣΚ και τη ΔΑΚΕ και καταψήφισε την απεργία που είχε στόχο να κλείσει το εργοστάσιο του Μάνεση, τη Χαλυβουργία που ακόμα δουλεύει. Στην ΑΔΕΔΥ καταψήφισε την τελευταία απεργία. Στην Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών οι δυνάμεις της μετά από μεγάλη πίεση δέχτηκαν 24ωρη απεργία. Παράλληλα, τα κείμενα της παράταξης υιοθετούν μια ρηχή αντιμνημονιακή ρητορική, μαζί βέβαια με την άρνηση ρήξης με τη ΓΣΕΕ. Συνολικά το στίγμα των δυνάμεων στο εργατικό κίνημα είναι φιλοΕΕ, φιλοΓΣΕΕ, με διαχειριστικές θέσεις και κυρίαρχο τον κυβερνητισμό.

(Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 15-1-2012)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s