ΚΚΕ: Λύση σήμερα ο «υπαρκτός»

Με κάλεσμα του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ «για κατάκτηση της εργατικής – λαϊκής εξουσίας» που προαναγγέλλει αγώνες, έκλεισε η περίοδος διαλόγου για το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα στον Περισσό. Παρά τα άρθρα και τις παρεμβάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα και άφηναν να διαφανεί μια αλλαγή στάσης ως προς την πολιτική τακτική του κόμματος, το κάλεσμα της ηγεσίας επαναφέρει την κλειστή λογική «πρώτα λαϊκή εξουσία, μετά φιλολαϊκές λύσεις». Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ως παράδειγμα και στόχος τίθενται οι κατακτήσεις των σοσιαλιστικών χωρών του 20ού αιώνα σε μια ιδιότυπη επιστροφή στο μέλλον του σταλινισμού.

Το κάλεσμα του Πολιτικού Γραφείου ταυτίζει την πολιτική του πρόταση για εργατική λαϊκή εξουσία με τον «υπαρκτό σοσιαλισμό

«Η εργατική – λαϊκή εξουσία έδωσε πολλά στους λαούς της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Έλυσε προβλήματα που βρίσκονται μόνο στα όνειρα των εργαζομένων στις καπιταλιστικές χώρες», υπογραμμίζει το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ, σε μια σπάνια ταύτιση της πολιτικής του πρότασης με τον τότε «υπαρκτό σοσιαλισμό». Σήμερα, ως διέξοδος από την κρίση υπέρ του λαού περιγράφεται η «κυβέρνηση τη λαϊκής εξουσίας». Αυτή που «θα κάνει λαϊκή περιουσία τη σημερινή ιδιοκτησία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, όλων των υποδομών» και «θα διασφαλίσει αυτό που σήμερα ονειρεύεται η πλειοψηφία του λαού», δηλαδή «δουλειές γα όλους, διατροφική επάρκεια, δημόσια δωρεάν υγεία, μόρφωση, φθηνή και ποιοτική λαϊκή στέγη».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, παλλαϊκό σύνθημα πάλης είναι «η φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση, που σημαίνει πάλη για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις του δρόμου ανάπτυξης χωρίς μονοπώλια, ταξική εκμετάλλευση, με κοινωνικοποίηση, κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό λαϊκό έλεγχο, με αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους».

Χαρακτηριστικό της πρότασης του ΚΚΕ είναι πως σε πολλά σημεία επιτίθεται στην πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ως ανάλογης της κυβερνητικής γραμμής: «Η επιμήκυνση που προτείνει η κυβέρνηση για το Μνημόνιο καθώς και η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μην πληρωθεί το χρέος για ένα – δυο χρόνια ή να μειωθεί με προσφυγή και διαπραγματεύσεις σε διεθνείς οργανισμούς, η επιστροφή στη δραχμή, είναι διαφορετικές εκδοχές που θα φέρουν νέα δεινά στο λαό», όπως αναφέρεται.

Παράλληλα, γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια να μη συνδεθεί η πρόταση του ΚΚΕ με κάποιο σενάριο επιστροφής στη δραχμή: «Η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ συνεπάγονται απότομη άνοδο των τιμών στη «θάλασσα» των εισαγόμενων προϊόντων, τεράστια απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων» σημειώνεται, ενώ υπενθυμίζεται ότι «τμήματα του κεφαλαίου θέλουν και θα ωφεληθούν από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη». Επομένως, η «απαλλαγή από τα δεσμά της ΕΕ» και του ευρώ μετατίθεται ως στόχος για μετά την κατάληψη της λαϊκής εξουσίας.

(Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 2-9-2012)

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΚΚΕ: Λύση σήμερα ο «υπαρκτός»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s