«Κάθε ομοιότητα με την ΕΔΑ είναι συμπτωματική», διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας, απορρίπτοντας τις επίμονες προσπάθειες των δημοσιογράφων να εντοπίσουν το ιστορικό χνάρι του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ στις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Έχουν όμως άδικο; Ο μόνιμος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ μέχρι το 1967, ο Ηλίας Ηλιού, σφράγισε ένα ολόκληρο πολιτικό ρεύμα με τη φράση του προς τους τότε κυβερνώντες «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα». Ο σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επανέλαβε εμφατικά την ίδια φράση σε τηλεοπτική του συνέντευξη για να δώσει το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματός του. Τι εννοεί όμως;
Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ οικοδομεί ένα διπλό αντιπολιτευτικό προφίλ, αυτό ενός φορέα που αποκαλύπτει τις ασυνέπειες της κυβέρνησης και εκείνο μιας μεταρρυθμιστικής δύναμης.
Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ των 71 βουλευτών φιλοτεχνεί ένα διπλό αντιπολιτευτικό προφίλ: Πρώτον, αυτό ενός φορέα που αποκαλύπτει τις ασυνέπειες στο κυβερνητικό έργο και τις παρατυπίες στις διαδικασίες. Ενδεικτικό παράδειγμα της τακτικής αυτής, η υπόδειξη για το ασυμβίβαστο του Γ. Βερνίκου, που οδήγησε τελικώς στην παραίτησή του. Δεύτερον, το προφίλ μιας μεταρρυθμιστικής δύναμης, που σκοπεύει να ξεδιπλώσει τμηματικά «τη βασική στρατηγική μας επιλογή αντικατάστασής του Μνημονίου από ένα Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης», όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. Η πρώτη σχετική ενέργεια ήταν η κατάθεση πρότασης νόμου για την επαναφορά της μετενέργειας, του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων στις συνθήκες που ίσχυαν πριν από το δεύτερο Μνημόνιο.
Με τα λόγια του Δημήτρη Παπαδημούλη, που μίλησε στο Unfollow για τον βομβαρδισμό από νομιμότητα, «το θέμα είναι να πείσουμε την πλειοψηφία των Ελλήνων ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση αναξιόπιστη, που έχει αντικοινωνικό και αντιλαϊκό πρόγραμμα». Ο βουλευτής της Β’ Αθήνας υποστήριξε ότι εγκαλεί «τον πρωθυπουργό γιατί είπε πράγματα που δεν είχε σκοπό να κάνει και τα αθέτησε την επόμενη μέρα», μια κίνηση που «διευκολύνει τη στρατηγική να ανοίξουμε τα μάτια σε δέκα ανθρώπους», όπως αποσαφηνίζει. Η ούτως ή άλλως επικίνδυνη ισορροπία που επιχειρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ στον άξονα θεσμικό – κινηματικό, γέρνει πια αποφασιστικά στην πλευρά όπου ευδοκιμούν οι επί μέρους αλλαγές εντός συστήματος.
Κατά τον Δ. Παπαδημούλη ιδανικές τοποθεσίες για συμπράξεις Δημοσίου και ιδιωτών είναι η Κασσιόπη της Κέρκυρας και η Αφάντου στη Ρόδο.
Αυτό ήταν άλλωστε και το νόημα της αντιπρότασης που προέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ στο αμόκ ιδιωτικοποιήσεων που εξήγγειλε η συγκυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά: «Αντί να πουλήσεις τη δημόσια περιουσία και να μείνεις χωρίς τίποτα και μάλιστα με ευτελές τίμημα, η πρόταση είναι να την αξιοποιήσεις», μας εξηγεί ο Δ. Παπαδημούλης, προτείνοντας ένα «σχήμα κοινοπραξιών» το οποίο «μπορεί να γίνει με διακρατικές συμφωνίες ή με σύμπραξη με εταιρείες που να είναι υπό δημόσιο έλεγχο ή ακόμη και με ιδιώτες». Η θέση άλλωστε περιέχεται και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου προτείνεται «ταχεία διερεύνηση των δυνατοτήτων για σύναψη προγραμματικών συνεργασιών ανάμεσα στον δημόσιο τομέα και ιδιωτικές επιχειρήσεις, εγχώριες ή και αλλοδαπές, με στόχο την ανάπτυξη των επιχειρήσεων». Κάθε ομοιότητα με τα πολλάκις καταδικασμένα ΣΔΙΤ, τις κακόφημες Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα που με κάθε ευκαιρία καταδίκαζε μέχρι πρότινος ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι και πάλι συμπτωματική. Σύμφωνα με τον Δ. Παπαδημούλη, ιδανικές περιοχές γι’ αυτή την ιδέα είναι τα 178 στρέμματα στην Κασσιόπη της Κέρκυρας ή τα 2.000 περίπου στρέμματα στη θέση Αφάντου στη Ρόδο.
Ο έτερος των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, Παναγιώτης Λαφαζάνης, προσθέτει απαλές αποχρώσεις αριστερής αντιπολίτευσης: «Θα βομβαρδίσουμε την κυβέρνηση με πρωτοβουλίες και θα κάνουμε προσπάθεια να ξηλώσουμε, να ακυρώσουμε στην πράξη τους βασικότερους και πιο αντεργατικούς και αντικοινωνικούς νόμους των μνημονίων», τονίζει στο Unfollow. Παρόλ’ αυτά, μόλις δημοσιοποιήθηκε η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για «κατάργηση των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015 και των εφαρμοστικών τους νόμων με καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των μνημονίων», ο ΣΥΡΙΖΑ τήρησε πολύ επιφυλακτική στάση, προσπαθώντας θα έλεγε κανείς να συγκροτήσει ένα αντιμνημόνιο με αρκετή …νομιμότητα.
(Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Unfollow, τεύχος 8, Αύγουστος 2012)