ΣΥΡΙΖΑ: Η ενότητα έγινε …»ανοιχτή πόρτα»

Τροποποιήσεις σε κεντρικούς άξονες της πολιτικής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν με αφετηρία τη βασική του συνιστώσα, τον Συνασπισμό. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ξέφυγε από τα τετριμμένα, καθώς αφενός εγκρίθηκε η αλλαγή της μετωπικής πολιτικής σε μια ομόκεντρη λογική, αφετέρου καταγράφηκε το «λευκό» του Αριστερού Ρεύματος, το οποίο πάντως δεν κατέθεσε ως συνήθως εναλλακτικό πολιτικό πλαίσιο.

«Η ανταπόκριση των άλλων δυνάμεων δεν συνιστά προϋπόθεση για τη δική μας στρατηγική», σημειώνεται στην απόφαση της ΚΠΕ

«Η ενωτική πολιτική γραμμή μας χρειάζεται επικαιροποίηση», σημείωνε στην εισήγησή του ο Δημήτρης Βίτσας, εξηγώντας ότι λέξεις όπως συμπαράταξη και μέτωπο ανήκουν πια στο παρελθόν: «Υποστηρίζουμε μια πολιτική ενότητας και «ανοιχτής πόρτας» προς τις δυνάμεις της Αριστεράς για την ουσιαστική συμβολή τους στην προσπάθεια που επιχειρεί ο λαός μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όμως ξεκαθαρίζουμε πως η ανταπόκριση των άλλων δυνάμεων δεν συνιστά προϋπόθεση για τη δική μας στρατηγική», όπως αναφέρεται στην πολιτική απόφαση. Πρόκειται βέβαια για την «ενότητα της συνιστώσας», όπου η ηγεσία, η φυσιογνωμία, οι βασικές γραμμές είναι δεδομένες. Στη στάση αυτή συνέτειναν όπως εξήγησαν τα στελέχη του Συνασπισμού πρώτον η μόνιμα αρνητική στάση του ΚΚΕ και δεύτερον, η μνημονιακή μετάλλαξη της ΔΗΜΑΡ. Έχει ενδιαφέρον πάντως, ότι η απόφαση υπογραμμίζει την «πολιτική αντιπαράθεση με τις ηγεσίες της υπόλοιπης Αριστεράς στη βάση της καταστροφικής για τον λαό χάραξης διαχωριστικών γραμμών», που θα έχει ως στόχο τη «θετική και ηγεμονική ενσωμάτωση της εν λόγω κριτικής».

«Πρώτιστη ανάγκη» η συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς

Η συγκρότηση της «μεγάλης και δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς» τίθεται έτσι ως «πρώτιστη ανάγκη», με καθοριστικό βήμα την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου, η οποία θα έχει ιδρυτικό χαρακτήρα. Εκεί θα συνταχθεί «διακήρυξη θέσεων και βασικών προγραμματικών κατευθύνσεων», θα διατυπωθούν οι οργανωτικοί κανόνες μέχρι το (πρώτο) Συνέδριο και θα εκλεγεί Κεντρική Επιτροπή. «Να φανούμε περισσότερο τολμηροί και περισσότερο γενναιόδωροι απέναντι στη δημοκρατία. Να μη φοβηθούμε να ανοίξουμε το κόμμα μας στο λαϊκό ρεύμα που εναποθέτει τις ελπίδες του στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ», τόνισε στην εισηγητική του ομιλία ο Αλέξη Τσίπρας, στο πνεύμα αυτό.

Το Αριστερό Ρεύμα περιορίστηκε κατά τη συνεδρίαση σε τοποθετήσεις στελεχών του και λευκή ψήφο και δεν κατέθεσε, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, πρόταση σε ψηφοφορία, γεγονός που από ορισμένες πλευρές ερμηνεύεται ως σιωπηρή συναίνεση στις δρομολογημένες εξελίξεις. Πάντως, οι παρεμβάσεις του Ρεύματος υπογράμμισαν πρώτο από όλα την κοινή δράση και συνεργασία όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς με άμεσες πρωτοβουλίες, πρώτα απ’ όλα προς το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και δεύτερο την «ανασυγκρότηση ενός πλατιού ενωτικού και ταξικού εργατικού και λαϊκού κινήματος». Έθεσαν θέμα να είναι δημοκρατική η πορεία προς έναν ενιαίο κομματικό φορέα και «ένα κόμμα όχι ρευστοποιημένο, άμορφο και πολιτικοϊδεολογικά ασπόνδυλο αλλά για ένα μάχιμο συλλογικό υποκείμενο», όπως είπαν.

(Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 30-9-2012)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s