ΕΛΑΣ: Το τρίτο σου ηλεκτρονικό μάτι

Ο «Παστίτσιος» ήταν μόνο η αρχή! Τα ηλεκτρονικά πλοκάμια του αστυνομικού κράτους που στις μέρες των αδυσώπητων μέτρων έχει γιγαντωθεί, έπιασαν μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Κέρκυρα, διαδηλωτή που υπέπεσε στο θανάσιμο αμάρτημα κατά την ΕΛΑΣ να απαθανατίσει στον ερασιτεχνικό του φωτογραφικό φακό αστυνομικούς επί το έργον, δηλαδή ενώ άνδρες των ΥΜΕΤ ξυλοκοπούσαν πολίτες. Συγκεκριμένα, αφού ο Αλέξανδρος Χονδρογιάννης δημοσίευσε τις φωτογραφίες από το επεισόδιο στο facebook και από εκεί αναπαρήχθησαν στο indymedia, το επόμενο πρωί χτύπησε το κουδούνι του σπιτιού του και ο ίδιος προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου του ανακοίνωσαν ότι συλλαμβάνεται. Τα αδικήματα που του φορτώθηκαν είναι η έργω εξύβριση, η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Συνελήφθη στο σπίτι του επειδή ανέβασε στο facebook φωτογραφίες αστυνομικών

Η υπόθεση προφανώς έχει πολύ ευρύτερες διαστάσεις από την κοινότοπη πλέον διαπίστωση ότι το facebook έχει καταστεί λόγω της δημοφιλίας του το υπ’ αριθμόν ένα χαφιεδομέσο της σύγχρονης εποχής. Αν η υπόθεση του «γέροντα Παστιτσίου», της σατιρικής ανώνυμης σελίδας που οδήγησε στη δίωξη του εμπνευστή της για την …ιεροσυλία του, χτύπησε το πρώτο «καμπανάκι» για τα δημοκρατικά δικαιώματα, η περίπτωση της Κέρκυρας χτυπά το μεγάλο συναγερμό για τρεις βασικούς λόγους:

Πρώτον, φανερώνεται η έκταση που έχει προσλάβει η ηλεκτρονική και φυσική παρακολούθηση πολιτών από τις διωκτικές αρχές. Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος αποδεικνύεται ότι δεν είναι απλώς μια υπο-υπηρεσία που κυνηγά παιδεραστές και κομπιναδόρους του διαδικτύου, αλλά συστατικό πλέον στοιχείο ενός συστήματος κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού και ενός κράτους – μεγάλου αδελφού που «όλα τα ξέρει, όλα τα βλέπει και τ’ απαγορεύει», σαν το «τρίτο μάτι» της κυβέρνησης.

Δεύτερον, διώκεται επισήμως και με νομικό μανδύα το αναδυόμενο κίνημα δημοσιογραφίας των πολιτών. Η απίστευτη διάδοση των νέων μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η εύκολη πρόσβαση στα τεχνολογικά μέσα δημιουργεί πια προϋποθέσεις για τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο των αυθαιρεσιών της εξουσίας. Διώξεις όπως της Κέρκυρας δείχνουν όμως ότι το κράτος παίρνει τα μέτρα του, καταστέλλει τον αποκαλυπτικό χαρακτήρα της δημοσιογραφίας των αυτοπτών μαρτύρων και στην ουσία περιφρουρεί το ενημερωτικό μονοπώλιο των κατεστημένων ΜΜΕ και των αφοσιωμένων λειτουργών τους.

Τρίτον, αποκαλύπτεται η μεγάλη υποκρισία της περί προσωπικών δεδομένων φιλολογίας. Η ΕΛΑΣ που θεωρεί έγκλημα καθοσιώσεως να πάρει κάποιος που δεν διαθέτει δημοσιογραφική διαπίστευση φωτογραφία τα πρόσωπα των αστυνομικών, διαθέτει ειδική τοποθεσία στην ιστοσελίδα της όπου δημοσιεύει φωτογραφίες και πλήρη στοιχεία ταυτότητας από τις εκδιδόμενες γυναίκες που συνέλαβε προ μηνών (πριν εξεταστούν ιατρικά), από συλληφθέντες και όχι ακόμα δικασθέντες διαδηλωτές, καταργώντας στην πράξη και με βάναυσο τρόπο το τεκμήριο αθωότητας.

(Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 4-11-2012)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s