Πλώρη για δημοκρατική εμβάθυνση, αλλά με την άγκυρα ποντισμένη στη σημερινή γραμμή της ηγεσίας έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, στον δρόμο για την πρώτη Συνδιάσκεψη του ενιαίου φορέα που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή. Με το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ να έχει «κλειδώσει», οι προσπάθειες της ηγεσίας επικεντρώνονται τώρα στη δημιουργία ενός περισσότερο συγκεντρωτικού φορέα, ώστε να εξουδετερωθεί το καταλυτικό επιχείρημα των αντιπάλων του κόμματος, περί πολυγλωσσίας και πολιτικής ανωριμότητας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είσαι εσύ», είναι το σλόγκαν της Συνδιάσκεψης, όμως η διάταξη δυνάμεων που θα αναπτυχθούν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας είναι μάλλον δεδομένη.
«Δημοκρατική εμβάθυνση» με δεδομένες όμως τις θέσεις πλειοψηφίας και μειοψηφίας
Σε ένα τρίπτυχο έχει συμπτύξει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το «πρόγραμμα 100 ημερών» της: Ακύρωση των μέτρων του Μνημονίου με ένα νόμο, ευρω-διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους και ένα «σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης», το οποίο θα περιλαμβάνει το πέρασμα του τραπεζικού συστήματος υπό δημόσιο έλεγχο αλλά και μέτρα «δημοσιονομικής εξισορρόπησης». Νυν υπέρ πάντων στόχος τίθεται η κατάληψη της κυβερνητικής εξουσίας για την «κοινωνική σωτηρία» όπως λένε στην Κουμουνδούρου. «Δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η δύναμη που θα κερδίσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση», είπε με σταθερή φωνή ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Παρόλ’ αυτά, στο καίριο ζήτημα της αυτοδυναμίας μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, η Κουμουνδούρου πραγματοποιεί μια πρώτη συμβολικής αξίας υποχώρηση. Το πάγιο αίτημα για απλή αναλογική υποχωρεί μπροστά στην προτεραιότητα της κυβερνητικής αλλαγής. Επανειλημμένα ερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας τι στάση θα τηρήσει το κόμμα του σε περίπτωση που η παρούσα κυβέρνηση θέσει θέμα αλλαγής επί το αναλογικότερο του εκλογικού νόμου, όμως δεν απάντησε. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι καιροσκοπικά τίθεται τέτοιο θέμα, όμως άφησε να διαφανεί ότι το «μπόνους» των 50 εδρών που πολύ θα χαιρόταν ο Αντώνης Σαμαράς να το στερήσει από τους πολιτικούς του αντιπάλους, θα φανεί χρήσιμο στο ξεκίνημα μιας αριστερής κυβέρνησης.
Το πάγιο αίτημα για απλή αναλογική υποχωρεί μπροστά στην προτεραιότητα της κυβερνητικής αλλαγής
«Και αυτοδυναμία να έχουμε, θα επιδιώξουμε συνεργασίες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Πάντως, καθώς όλο και περισσότερο τα σενάρια συνεργασιών εστιάζονταν στο κόμμα του Πάνου Καμμένου, την προοπτική αυτή διέψευσε με δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ. Ο δημοσιογράφος για να κόψει κάθε γέφυρα, έκανε λόγο για «πολιτική μούχλα» των τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «θέμα ενδεχόμενης συνεργασίας μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει έρθει προς συζήτηση», ενώ άσκησε κριτική στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ότι στο παρελθόν «μιλούσε για μονομερή καταγγελία όπως και εμείς και τώρα μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση». Έτσι, με τα σημερινά δεδομένα (τα οποία στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι θα τροποποιηθούν) μόνος υποψήφιος σύμμαχος απομένει η ΔΗΜΑΡ.
Με τα καίρια ζητήματα ήδη απαντημένα, αναρωτιέται κανείς τι βαθμό ελευθερίας θα έχει η Συνδιάσκεψη να τα αλλάξει. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πάντως ότι πραγματοποιήθηκαν 550 συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα για τη συγκρότηση του νέου φορέα, ενώ αυτό το Σαββατοκύριακο πραγματοποιούνται στις τοπικές συνελεύσεις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στη Συνδιάσκεψη. Οι βασικές διαφωνίες έχουν ήδη τεθεί στο τραπέζι. Με τροπολογίες επί του σχεδίου διακήρυξης επέλεξε το Αριστερό Ρεύμα από κοινού με την Πρωτοβουλία για Αριστερή Ανασύνθεση να δώσουν τη μάχη. Οι συνιστώσες θέτουν πρώτον ως πολιτικό άξονα δράσης «την υπόθεση της κοινής δράσης, της συνεργασίας και της συμπαράταξης όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και πρώτα απ’ όλα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΥΣΥΑ». Δεύτερον, τάσσονται με τη θέση ότι «μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα προχωρήσει στη διαγραφή του χρέους ή του μεγαλύτερου μέρους του, αξιοποιώντας το όπλο της αθέτησης πληρωμών». Και τρίτον, στο ευρωπαϊκό ζήτημα, μιλούν για «αναγκαία ανατροπή της ΕΕ», διευκρινίζοντας ότι αυτή «θα προέλθει από την ικανότητα και δυνατότητα μια χώρας ή ομάδας χωρών να σπάσουν το φαύλο κύκλο και να ανοίξουν προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους σε σύγκρουση με την ευρωζώνη και την ΕΕ».
Κοινό κείμενο κατέθεσαν επίσης στελέχη από τις συνιστώσες ΔΕΑ, Κόκκινο και ΑΠΟ στο οποίο ξεχωρίζουν οι θέσεις για «άμεση μονομερή αναστολή πληρωμής τόκων και διαγραφή του χρέους», για «επιμονή στη θέση «καμιά θυσία για το ευρώ»» και για προτεραιότητα στη διεύρυνση «προς την κατεύθυνση του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων δυνάμεων της Αριστεράς». Επίσης, οι οργανώσεις σημειώνουν ότι «ομάδες και στελέχη με κυβερνητικές ευθύνες, ή κεντρικούς πολιτικούς ρόλους, πιστεύουμε ότι δεν έχουν θέση ούτε στις οργανώσεις, ούτε στα ψηφοδέλτια τους ΣΥΡΙΖΑ», κάτι που μάλλον δεν συμμερίζεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που άφησε ανοιχτό παράθυρο μεταγραφών «κορυφαίων» προσώπων από το συνδικαλιστικό κίνημα.
(Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 25-11-2012)