Σε οργανωτική μεταμόρφωση με αρχηγική – αυταρχική φορά βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, στην τροχιά διεκδίκησης της κυβερνητικής εξουσίας στην οποία έχει εισέλθει. Χωρίς να ερωτηθεί κανένα εκλεγμένο όργανο, με απόφαση αποκλειστικά του στενού κύκλου στελεχών που πλαισιώνει τον Αλέξη Τσίπρα, όπως αποκαλύφθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που συνεδρίασε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, σχεδιάστηκαν και αποφασίστηκαν τα πολυσυζητημένα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια και Νότια Αμερική, αλλά και στη Γερμανία. Την ίδια στιγμή, η διαγραφή στελέχους του κόμματος για την έκφραση της γνώμης του στο …facebook δείχνει ότι η Κουμουνδούρου ξεκίνησε να υιοθετεί τις μεθόδους των πολιτικών αντιπάλων του κόμματος.
Με απόφαση αποκλειστικά του στενού κύκλου στελεχών που πλαισιώνει τον Αλέξη Τσίπρα αποφασίστηκαν τα πολυσυζητημένα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια και Νότια Αμερική, αλλά και στη Γερμανία
Ότι βρήκε «συμμάχους της Ελλάδας και του λαού μας σε σημαντικές χώρες των G20, στη Βραζιλία και την Αργεντινή», υποστήριξε πάντως στο σινέ Κεραμεικός ο Αλέξης Τσίπρας, σε έναν μάλλον φτωχό απολογισμό της μεγάλης του διεθνούς περιοδείας. Επανέλαβε την κεντρική θέση του κόμματος η κυβέρνηση να ζητήσει «έκτακτη σύγκληση Ευρωπαϊκής Συνόδου για να θέσει στους εταίρους τα νέα δεδομένα», καθώς επίσης και «διενέργεια διάσκεψης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ζήτημα του χρέους», χωρίς παράλληλα να αναφέρει την τακτική που θα ακολουθήσει στο ενδεχόμενο αυτά τα σώματα να αποφασίσουν τη συνέχιση της ήδη δρομολογημένης πολιτικής. Ως προς την οικονομική πολιτική μιας μελλοντικής κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα επαναφέρει «την κοινή λογική στη φορολογική πολιτική», υποσχόμενος αόριστα ότι θα βάλει «τέλος στα φορολογικά προνόμια της οικονομικής ολιγαρχίας». Επίσης, επανέλαβε τη θέση του ότι «το Μνημόνιο θα το καταργήσει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δύναμη που θα του δώσει ο λαός μας μέσα στη Βουλή».
Από τη μεριά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε οκτώ τροπολογίες, οι οποίες στο σύνολό τους καταψηφίστηκαν. Η σημαντικότερη πολιτική παρέμβαση έθετε θέμα για ένα «δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ», με «βαθύτατα ταξικούς, εργατικούς, λαϊκούς κοινωνικούς και κινηματικούς όρους». Αντιθέτως, στην πολιτική απόφαση του σώματος διατυπώθηκε το αίτημα να συνταχθεί άμεσα ένα «προγραμματικό πλαίσιο άμεσων ενεργειών μιας κυβέρνησης της Αριστεράς», το οποίο θα είναι «συνεκτικό» και «ρεαλιστικό». Η Αριστερή Πλατφόρμα έθεσε ζήτημα για τη λήψη των συλλογικών αποφάσεων, αποκαλύπτοντας ότι οι συναντήσεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Σόιμπλε, τον Φούχτελ, το ΔΝΤ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και όχι μόνο, αποφασίστηκαν «χωρίς να έχουν συζητηθεί ούτε καν ενημερωθεί τα συλλογικά δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα του κόμματος (Κεντρική Επιτροπή, Γραμματεία, 9μελές)». Μέσα στις τροπολογίες που απορρίφθηκαν περιλαμβάνεται και η πρόταση για «ενωτικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα σε δυνάμεις όπως το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ» που θα θέσει «άμεσα σημεία κοινής δράσης».
«Δε φτάνει η βουλή, δε φτάνουν οι δηλώσεις, δε φτάνουν οι ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου. Στο δρόμο πολιτικοποιείται η σύγκρουση, γιατί εκεί αναπτύσσεται το κίνημα», υποστήριξε στην κριτική της τοποθέτηση η Σοφία Σακοράφα
Τελικώς, η απόφαση υπερψηφίστηκε με ένα μόλις «κατά» και εννέα λευκά σε ένα Σώμα που συνολικά αποτελείται από 226 μέλη. Η ομοψυχία ωστόσο που προδίδουν οι αριθμοί αυτοί δεν είναι πραγματική. Οι κριτικές φωνές στις επιλογές της ηγεσίας πυκνώνουν, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η βαρυσήμαντη τοποθέτηση της Σοφίας Σακοράφα, που έκανε λόγο για «αγιοποίηση του αμερικάνικου καπιταλισμού», που δημιουργεί «ιδεολογικά και τακτικά προβλήματα». Η βουλευτής σημείωσε ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να εμπνέει «πολιτικό φόβο» στους αντιπάλους της, να επιδεικνύει «σκληρή διαπραγμάτευση» και να διαθέτει «πολιτική βούληση». «Εμείς αυτήν την πολιτική υπεραξία τη μετατρέπουμε προς τα έξω σε εύσημα κυβερνησιμότητας, προς τα μέσα σε δηλώσεις νομιμότητας», υποστήριξε χωρίς περιστροφές. Και εκφράζοντας πικρία που δεν βρέθηκαν πολλά στελέχη του κόμματος στο αμαξοστάσιο του Μετρό μετά την επιστράτευση τόνισε: «Δε φτάνει η βουλή, δε φτάνουν οι δηλώσεις, δε φτάνουν οι ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου. Στο δρόμο πολιτικοποιείται η σύγκρουση, γιατί εκεί αναπτύσσεται το κίνημα».
Ζήτημα δημοκρατικής ουσίας πάντως προκύπτει και από την αποπομπή του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Θεοδωρίδη, ο οποίος σε μια από τις δεκάδες καθημερινές αναρτήσεις του στο facebook αποκάλεσε τα Ίμια «Καρντάκ» σχολιάζοντας την «επίσημη κρατική προπαγάνδα περί δήθεν ύπαρξης »εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων»». Ο Ν. Θεοδωρίδης είναι μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ και αποπέμφθηκε από την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων της Βουλής όπου συμμετείχε. Το επίμαχο δημοσίευμα αλίευσε η ΝΔ καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα «να πάρει ξεκάθαρη θέση άμεσα, χωρίς στρογγυλέματα και υπεκφυγές, να καταδικάσει τις θέσεις του συνεργάτη του και να τον εκπαραθυρώσει», όπως και έκανε εν ριπή οφθαλμού. Δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε ότι πριν κάποιους μήνες με ανάλογη νοοτροπία ο Αντώνης Σαμαράς διέγραψε τον βουλευτή του Νίκο Νικολόπουλο για μια ανάρτηση στο twitter και ο Φώτης Κουβέλης απομάκρυνε προληπτικά δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ για τις θέσεις τους.
(Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 10-2-2013)