Σε οριακό σημείο οι επιχορηγήσεις των συλλόγων

prwteasΜια απίστευτη νίκη σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα η ομάδα του Πρωτέα Βούλας στο γυναικείο μπάσκετ. Κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, ενώ λίγο νωρίτερα στεφόταν πρωταθλητής της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών και προκρινόταν στην Α1 Κατηγορία. Ο ίδιος σύλλογος κατέκτησε και το Πρωτάθλημα Νεανίδων. Οι διακρίσεις αυτές φέρνουν στην επιφάνεια τις δυνατότητες που λανθάνουν στο πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό που συγκεντρώνεται σε τοπικούς αθλητικούς συλλόγους. Η κατάκτηση των κορυφών αυτών είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας μιας επίπονης διαδρομής, από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στον πρωταθλητισμό, που σε τοπικό επίπεδο δίνει ευκαιρίες και συγκινήσεις σε εκατοντάδες παιδιά και νέους ανθρώπους της περιοχής. Πώς στηρίζει η πολιτεία αυτές τις προσπάθειες; Η συζήτηση για τις επιχορηγήσεις των αθλητικών και άλλων σωματείων που γίνεται κάθε χρόνο με την ψήφιση των προϋπολογισμών από τους Δήμους, δεν είναι εύκολη: Από τη στήριξη στην ευνοιοκρατία και από την ψηφοθηρία στη λαμογιά, η απόσταση είναι μικρή.

Από τη στήριξη στην ευνοιοκρατία και από την ψηφοθηρία στη λαμογιά, η απόσταση είναι μικρή

Ομάδες όπως ο Πρωτέας δεν περιμένουν φυσικά την πενιχρή και αμφίβολη επιχορήγηση από τον Δήμο για να λειτουργήσουν. Έχουν προϋπολογισμούς δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τις μεταγραφές τους και τις υπόλοιπες ανάγκες και καταφεύγουν σε άλλες πηγές χρηματοδότησης. Όμως για πολλούς συλλόγους, η βοήθεια του Δήμου κρίνει ακόμη και την επιβίωσή τους. Σε εποχές μνημονιακής στενότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας σε επίπεδο κράτους και αυτοδιοίκησης, τα περιθώρια στενεύουν ακόμη περισσότερο.

Ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων του 2006 στο άρθρο 202 επιτρέπει με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να παρέχονται χρηματικές επιχορηγήσεις μεταξύ άλλων σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους. Όρος είναι να έχει εγγραφεί σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό για το σκοπό αυτόν, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5% των τακτικών εσόδων του. Ο «Καλλικράτης» διέσπειρε μια αμφιβολία σχετικά με το αν θα συνεχιστούν οι ενισχύσεις αυτές. Κυρίαρχη ήταν η εντύπωση ότι το πλαίσιο στενεύει και οι επιχορηγήσεις σταματούν ολοσχερώς, ενώ από το Ελεγκτικό Συνέδριο οι αρμόδιες αρχές συνιστούσαν να κοπούν τα σχετικά κονδύλια. Μετά τις πιέσεις από αυτοδιοικητικούς παράγοντες, φαίνεται ότι άνοιξε ένα «παράθυρο» και η πολιτεία θα επιτρέψει τις επιχορηγήσεις, ακόμη και μέσα στη βαθιά οικονομική στενότητα μέσα στην οποία λειτουργούν οι Δήμοι.

Ολοκληρωμένη πολιτική για τον αθλητισμό δεν έχει επεξεργαστεί κανένας Δήμος

Είναι χαρακτηριστική η Κοινή Υπουργική Απόφαση (47490 του Δεκεμβρίου 2012) που δίνει οδηγίες για την κατάρτιση των δημοτικών προϋπολογισμών: «Εν όψει της υποχρέωσης των δήμων για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και των περιορισμών στην πιστοληπτική πολιτική των δήμων, με τη μη δυνατότητα άντλησης δανεισμού για λειτουργικές δαπάνες, τονίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής στις δαπάνες γενικότερα, σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα», όπως υπογραμμίζεται. Και παρακάτω γίνεται πιο συγκεκριμένη αναφορά: «Οι πάσης φύσεως προαιρετικές δαπάνες του άρθρου 202 του ΚΔΚ (επιχορηγήσεις Ν.Π.Δ.Δ., αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, βοηθήματα σε οικονομικά αδύνατους κ.ο.κ.) πρέπει να περιορισθούν στις απολύτως αναγκαίες και επιβεβλημένες, κινούμενες στα υπό του νόμου προβλεπόμενα όρια». Η ασάφεια πάντως αυτή (εσκεμμένη προφανώς) αναπτέρωσε τις ελπίδες και έδωσε το «πράσινο φως» στους οικονομικούς αντιδημάρχους για να ανοίξουν το πουγκί.

Για τι ποσά μιλάμε όμως; Συγκεκριμένα, στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, όπου δραστηριοποιείται ο Πρωτέας, προβλέπονται για το 2013 συνολικά 240.000 ευρώ. Αν κρίνουμε από τον αριθμό μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης, τότε είναι περίπου 60 οι αναγνωρισμένοι φορείς που θα διεκδικούσαν μερίδιο από το κονδύλι αυτό. Κατά μέσο όρο λοιπόν, δικαιούται κατ’ έτος 4.000 ευρώ ο καθένας. Ασφαλώς, το Δημοτικό Συμβούλιο θέτει προϋποθέσεις και κριτήρια που καταλήγουν σε μια μοριοδότηση του κάθε φορέα για να γίνεται δίκαιη η κατανομή, ανάλογα με τον αριθμό των αθλητών, αλλά και την ιστορικότητα του κάθε σωματείου. Αλλά όσο μικραίνει η «πίτα», τα κομμάτια δεν φτάνουν για χόρταση!

Η έμμεση ενίσχυση

Δεν είναι μονοδιάστατη η αρωγή των Δήμων στους συλλόγους, ειδικά τους αθλητικούς. Η παραχώρηση των υποδομών, των γηπέδων, δηλαδή της δημοτικής περιουσίας, για τη δραστηριοποίηση των συλλόγων είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ για την επιβίωσή τους. Όπως μας υπενθυμίζει ο Γιάννης Νιτερόπουλος, πρόεδρος του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής του Δήμου των «3Β», του νομικού προσώπου που διαχειρίζεται τα δημοτικά γήπεδα, «ακόμη και το ρεύμα για τους προβολείς, είναι μια πολύ ουσιαστική και όχι αμελητέα δαπάνη, που δείχνει εκτός των άλλων, το ζωηρό μας ενδιαφέρον για τον σωματειακό αθλητισμό». Σημειωτέον, η πολιτική αρωγής στα σωματεία είναι ανταγωνιστική προς την πολιτική μαζικού αθλητισμού: Στις ίδιες περιορισμένες αθλητικές υποδομές πρέπει να χωρέσει το φορτωμένο πρόγραμμα των συλλόγων, με τους δημότες που επιθυμούν να αθληθούν.

Δυστυχώς, ολοκληρωμένη πολιτική για τον αθλητισμό δεν έχει επεξεργαστεί κανένας Δήμος. Όλες οι αποφάσεις υπαγορεύονται από έναν «αυτόματο πιλότο» που τον προσανατολίζουν οι τρέχουσες κάθε φορά ανάγκες, οι πελατειακές σχέσεις δημοτικής εξουσίας και παραγόντων αλλά και ένα αδιόρατο δίχτυ αδιαφάνειας. Δεν λείπει πολλές φορές η ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ συλλόγων και Δήμου, όπως έδειξε και πάλι η εμπειρία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, όταν στην αρχή της δημοτικής του θητείας, ο τότε Δήμαρχος Γρηγόρης Κασιδόκωστας έθεσε νέο πλαίσιο λειτουργίας για τα γήπεδα, ερχόμενος σε σφοδρή σύγκρουση με τους Συλλόγους, κάτι που παρά λίγο να στοιχίσει την ίδια τη συμμετοχή των Συλλόγων στη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων.

Πλευρά της δύσκολης σχέσης είναι φυσικά και τα οικονομικά. Αλήθεια, πόσοι σύλλογοι προσκομίζουν οικονομικό απολογισμό για τα πεπραγμένα τους με τα δημοτικά χρήματα; Αποτελεί μάλλον εξαίρεση ο Άρης Βούλας, που πήγαινε με τα βιβλία του στον Δήμο όπως λέει ο Γιάννης Νιτερόπουλος, ως πρώην υπεύθυνός του, θεωρώντας το «ηθική υποχρέωση».

(Δημοσιεύτηκε στον Παλμό Γλυφάδας, 6-4-2013)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s