Μια πολύ χαρακτηριστική παρομοίωση έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη: «Βρισκόμαστε σ’ ένα κτίριο το οποίο έχει πάρει φωτιά», είπε μιλώντας αλληγορικά για την ευρωζώνη «και μας λένε ότι η λύση είναι να πάμε από το κλιμακοστάσιο» το οποίο συμβολίζει την έξοδο από το ευρώ. Είπε λοιπόν: «Προφανώς άμα καεί το κτίριο, θα τρέξουμε στο κλιμακοστάσιο να σωθούμε. Εμείς όμως θέλουμε να σβήσουμε τη φωτιά. Γι’ αυτό η επιλογή μας δεν είναι το κλιμακοστάσιο, αλλά η πυρόσβεση».
«Εμείς από την αρχή ήμασταν ευρωσκεπτικιστές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να δώσει βέβαια άλλο περιεχόμενο στην έννοια του όρου
Παρότι έδωσε με τόσο παραστατικά χρώματα προτεραιότητα στην ευρω-διάσωση, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο διείδε το κύμα αμφισβήτησης του ενιαίου νομίσματος που φουντώνει στις δύο χώρες, γεγονός που οδήγησε σε μια τακτική αναδίπλωση σε φραστικό επίπεδο, από το «νυν υπέρ πάντων ευρώ» των προηγούμενων εκλογών, στο «ναι στο ευρώ αλλά όχι πάση θυσία», όπως ήταν η απόφαση της τελευταίας Συνδιάσκεψης. Τη μισή αυτή στροφή επιβεβαίωσε την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας, αφού έκανε την πρωτοφανή για τα δεδομένα του χώρου εκτίμηση ότι ο ευρωσκεπτικισμός «θα είναι κάτι το οποίο θα γίνει απολύτως πλειοψηφικό, και δικαίως, το επόμενο διάστημα στην ελληνική κοινωνία». Υιοθετώντας περαιτέρω μια μάλλον αντιφατική στάση, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε με παρρησία πως «εμείς από την αρχή ήμασταν ευρωσκεπτικιστές» για να δώσει βέβαια άλλο περιεχόμενο στην έννοια του όρου, αυτή του ευρωκομμουνιστικού ρεύματος που στόχευε εξ αρχής για μια «Ευρώπη των λαών». Ενώ λίγο αργότερα, πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ, όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα».
Η θέση για την αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ κρύβει πίσω από τις γραμμές την αποδοχή του μνημονιακού δημοσιονομικού πλαισίου
Επιπλέον, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από την κρίση περνά αποκλειστικά από την ευρωπαϊκή συνεργασία, αν όχι από τις Βρυξέλλες. Η ηγεσία του κόμματος διαβλέπει «ταχύτατη αλλαγή πολιτικών συσχετισμών σε όλες τις χώρες του Νότου», υπολογίζοντας ότι θα δημιουργηθεί ένα «πλατύ λαϊκό κοινωνικό μέτωπο δυνάμεων του Νότου μπορεί να προκαλέσει τη σπίθα εκείνη για τη δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου στην Ευρώπη». Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν επανέλαβε την πρότασή του για Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το χρέος. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στη θέση για διαγραφή χρέους, ενώ η μόνη αναφορά του στην εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση της προτεινόμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ αναδιανεμητικής πολιτικής, ήταν τα …προγράμματα ΕΣΠΑ που ήδη έχουν δρομολογηθεί «προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτοί οι δυο εφιάλτες που είναι η ανεργία και η φτώχεια». Ήταν μια θέση που έκρυβε πίσω από τις γραμμές την αποδοχή του μνημονιακού δημοσιονομικού πλαισίου καθώς και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα ληστρικά δάνεια.
Αν οι διατυπώσεις για το ευρώ έχουν διπλή ανάγνωση, η θέση του Αλέξη Τσίπρα για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ήταν καθαρή και δεν επιδέχεται δεύτερων αναγνώσεων: Η συνάντηση στη Βουλή μεταξύ των δύο επικεφαλής των αντιπολιτευτικών κομμάτων, είχε μεν την Κύπρο ως κύριο θέμα, ωστόσο ήταν η αρχή μιας γενικότερης σύγκλισης που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει και το ανώτατο επίπεδο κυβερνητικής συνεργασίας. Όπως είπε, η κυβέρνηση που προτείνει το κόμμα του θα είναι «ειδικού σκοπού» για τη «σωτηρία της χώρας και του λαού από μια μεγάλη εθνική καταστροφή». Είπε κατηγορηματικά «ναι, θα αξιοποιήσουμε ευρύτερες δυνάμεις» και έφερε ξανά ως παράδειγμα την «πρώτη επαναστατική κυβέρνηση του Τσάβες στη Βενεζουέλα» η οποία «είχε ακόμα και δεξιούς υπουργούς». Παρέλειψε να αναφέρει ωστόσο ότι η πρώτη εκλογή Τσάβες έγινε με 56%, κάτι που καθιστούσε τον πρόεδρο τη χώρας αδιαμφισβήτητο ηγέτη και όχι όμηρο των δεξιών…
Περαιτέρω, μετά από ερώτηση του Πριν, πώς μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Καμμένου μπορεί να συνδυάσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εσωτερική πολιτική με προτάσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων όπως πλήρης απέλαση μεταναστών, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ή αναθεώρηση του άρθρου 16, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στις «υπαρκτές δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς», εγκαλώντας τις ότι δεν τους απασχολεί αν θα υπάρχει αύριο αντιμνημοναική κυβέρνηση: «Τους απασχολεί το ότι έχουμε μια ιστορική ευκαιρία μπροστά μας και πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις όλες οι αριστερές δυνάμεις ή τους απασχολεί να διεξάγουν αντιπαραθέσεις και τρικυμίες μέσα σε ένα κλειστό δοχείο;», τόνισε χαρακτηριστικά.
(Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 7-4-2013)