Μητροπολιτικό Πάρκο η μόνη αξιοποίηση του Ελληνικού

IMG_2260Τελείωσαν τα επιχειρήματα για την πώληση του Ελληνικού στους γνωστούς άγνωστους «επενδυτές». Όταν σύσσωμη η τοπική κοινωνία, όπως την εκφράζουν οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι κινήσεις πολιτών, αλλά και οι επιστημονικοί φορείς της χώρας, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τάσσονται αναφανδόν και με έμφαση κατά της δρομολογημένης επένδυσης, προτάσσοντας μια εναλλακτική συνολική και τεκμηριωμένη λύση, τότε κανείς δεν δικαιούται να τους παραβλέψει. Πόσω μάλλον, όταν η σχεδιαζόμενη επένδυση προβλέπεται είτε να μείνει στα χαρτιά, είτε να …«φεσώσει» ακόμη το Δημόσιο. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς σε ημερίδα που διοργανώθηκε το Σάββατο 20 Απριλίου, στο Ολυμπιακό Γήπεδο μπάσκετ του Ελληνικού με τον χαρακτηριστικό ερωτηματικό τίτλο «αξιοποίηση για ποιους;». Πριν την έναρξη της ημερίδας, οι εμπλεκόμενοι φορείς έδωσαν συνέντευξη Τύπου, όπου εξέθεσαν την επιχειρηματολογία τους.

Οι φορείς καταγγέλλουν ένα πολεοδομικό τερατούργημα, ένα οικολογικό έγκλημα και ένα οικονομικό σκάνδαλο

Το πρώτο που οφείλει να εξετάσει κανείς είναι το προσδοκώμενο έσοδο από την πώληση του ακινήτου, αν δηλαδή το πόσο αυτό θα συμβάλει στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Από τις «διαρροές» μαθαίνουμε ότι η τιμή που σήμερα συζητείται για όλη την έκταση φτάνει το μισό δισ. ευρώ, τη στιγμή που πριν μερικούς μήνες αναμενόταν να φτάσουν στα κρατικά ταμεία 5 δισ.! Όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Ελληνικού, Χρήστος Κορτζίδης, η μετεγκατάσταση των υποδομών που σήμερα βρίσκονται στο χώρο ή η ανακατασκευή τους σε άλλο μέρος μπορεί να κοστίσει ως και 2,5 δισ ευρώ. Με άλλα λόγια, το συνολικό ισοζύγιο ενδέχεται να είναι «μείον».

Έπειτα, υπάρχει το παραμύθι των θέσεων εργασίας. Αρχικά, το 2010, έκαναν λόγο για 45.000 νέες θέσεις εργασίας. Σήμερα μιλούν για 10.000. Όπως όμως εκτίμησε ο καθηγητής Πολεοδομίας του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας, άμεσα δεν θα δημιουργηθούν περισσότερες από 500(!) θέσεις εργασίας, με μακροπρόθεσμη πρόβλεψη αυτές να αγγίξουν συνολικά τις 2.000 το περισσότερο! Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει ακόμη μελέτη για το πόσες θέσεις εργασίας θα καταργήσει μια τέτοια κολοσσιαία επένδυση, στο κοντινό εμπορικό κέντρο της Γλυφάδας ή της Αργυρούπολης, ακριβώς όπως έκανε το Mall στην αγορά του Αμαρουσίου ή το ΙΚΕΑ για την ελληνική βιομηχανία επίπλου.

Οι καθηγητές του ΕΜΠ ήταν σαφείς: Δεν υπάρχει σήμερα, ούτε υπήρξε ποτέ, σε διεθνές επίπεδο ιδιωτικός φορέας που θα μπορούσε να φέρει σε πέρας ολόκληρο το σχέδιο για το Ελληνικό. Τα ανάλογα έργα στο εξωτερικό εκπονούνται αποκλειστικά από το Δημόσιο. Οπότε, σύμφωνα με την εκτίμηση του Νίκου Μπελαβίλα, υπάρχουν δύο πιθανότητες: Η μία και μάλλον …μακρινή, είναι να οικοδομηθούν σε βάθος 25ετίας, περισσότερα από 3 εκατομμύρια τετραγωνικά μπετόν, ένα σχέδιο που όπως είπε ο Πάνος Τότσικας, θα είναι ένα «πολεοδομικό τερατούργημα και ένα οικολογικό έγκλημα που θα καταλήξει σε ένα οικονομικό σκάνδαλο». Η δεύτερη και πιθανότερη περίπτωση είναι να αξιοποιηθεί μόνο το πιο ελκυστικό κομμάτι, αυτό στην παραλία του Αγίου Κοσμά, παραδίδοντας το υπόλοιπο πρώην αεροδρόμιο στη φθορά αλλά στα χέρια των «επενδυτών».

Δημοπρατήριο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, χωρίς τιμή εκκίνησης το ΤΑΙΠΕΔ

Αντίθετα με αυτή τη συνολικά ανορθολογική επιλογή, για όποιον έχει ακόμη στοιχειώδη κρίση για να ξεχωρίσει το καλό του τόπου από το καλό των δανειστών, διατυπώνεται η πρόταση για ένα μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου. Δεν θα είναι μια απέραντη έκταση με χορτάρι, όπως χλευαστικά αντιτείνουν οι οπαδοί του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά ένα πάρκο με 21 κτίρια συνολικής επιφάνειας 370.000 τετραγωνικών, η χρήση των οποίων θα εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση του έργου. Προβλέπονται μεταξύ άλλων, χρήσης αναψυχής, υδροπάρκο, ενυδρείο, εκθεσιακό – συνεδριακό κέντρο, χώροι αθλητισμού, μουσεία, αλλά και ένας αυτοδιαχειριζόμενος αστικός αγρός. Όπως υποστηρίζουν οι μελετητές του ΕΜΠ, το σχέδιο αυτό μπορεί να τεθεί αύριο κιόλας σε εφαρμογή, να κοστίσει 47 εκατ. ευρώ (101 εκατ. στην ολοκλήρωσή του) και να δώσει δουλειά άμεσα σε 200-500 ανθρώπους, με μακροπρόθεσμο στόχο 2,5 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Πόσο κοστίζει το πρώην αεροδρόμιο;

 Τι είναι τελικά το ΤΑΙΠΕΔ; «Δημοπρατήριο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, χωρίς τιμή εκκίνησης», είπε γλαφυρά ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Χρήστος Σπίρτζης. «Ας μας εξηγήσει ο νυν πρόεδρος του ταμείου, αν έβγαζε στο σφυρί το σπίτι του, δεν θα έθετε μια τιμή βάσης;», ρώτησε ρητορικά. Μέχρι σήμερα πάντως, δεν υπάρχει αποτίμηση ενός από τα πιο πολύτιμα κομμάτια της αττικής γης. «Ό,τι προαιρείσθε», που έλεγαν κάποτε και οι ζητιάνοι.

Για το λόγο αυτό, το ΤΕΕ έχει ξεκινήσει μια μελέτη για να γίνει πραγματική εκτίμηση της αξίας του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, ώστε τουλάχιστον να υπάρχει ένα σαφές μέτρο σύγκρισης για τις προσφορές που θα λάβει το Δημόσιο από τους υποψήφιους επενδυτές. Το καταγγελλόμενο και επερχόμενο ξεπούλημα εκτός από πολιτικές θα έχει και άλλες ευθύνες, τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, δεσμευόμενος να καταθέσει αγωγές.

Όπως εξήγησε στον «Παλμό» ο Χρήστος Σπίρτζης, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα είναι έτοιμα σε ενάμιση μήνα. Δεν πρόκειται βέβαια για μια απλή εργασία, καθώς λείπουν εντελώς κάποια απαραίτητα δεδομένα: Πρώτον, δεν υπάρχουν διατυπωμένοι οι όροι δόμησης της περιοχής και δεύτερον, δεν υπάρχουν τιμές της κτηματαγοράς, καθώς η αγορά γης έχει καταρρεύσει. Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη του ΤΕΕ θα ορίσει το κόστος της γης στη βάση του σχεδίου του ΤΑΙΠΕΔ από τη μία μεριά και της πρότασης για Μητροπολιτικό Πάρκο από την άλλη.

(Δημοσιεύτηκε στον Παλμό Γλυφάδας, 20-4-2013)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s