Ένα μεγάλο γεγονός για την Αριστερά και το κίνημα φιλοδοξούν τα μέλη και τα στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να γίνει η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του μετώπου, η οποία δρομολογήθηκε για το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Ιουνίου. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα μέσα ενημέρωσης τρία μέλη της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής την Πέμπτη, παρουσιάστηκαν οι κεντρικοί άξονες των Θέσεων, που κυκλοφόρησαν ήδη τυπωμένες σε 16σέλιδο μεγάλου μεγέθους, ενώ η προσυνεδριακή διαδικασία ξεκίνησε με τις πρώτες συνεδριάσεις των τοπικών και κλαδικών επιτροπών.
Ξεκινά διάλογος για τις Θέσεις, 1 και 2 Ιουνίου οι εργασίες
Το ρόλο του κινήματος στις πολιτικές εξελίξεις υπογράμμισε ο Γιάννης Σηφακάκης, τονίζοντας ότι «η τρικομματική κυβέρνηση κλονίζεται καθώς έχει απέναντί της ένα κίνημα που δεν αφήνει να προχωρά η επίθεση όπως θα ήθελε η κυβέρνηση, που έχει ανατρέψει ήδη τρεις κυβερνήσεις». Ο ομιλητής υπογράμμισε τη σημασία της πρωτομαγιάτικης διαδήλωσης ως σταθμού για τη συνέχεια ενώ για τη Συνδιάσκεψη σημείωσε ότι θα ανοίξει «θαρρετά τη συζήτηση για το πρόγραμμα, την ενναλακτική προοπτική, την τακτική».
Για «δύο δρόμους» έκανε λόγο ο Αντώνης Δραγανίγος. «Είτε ακύρωση των μνημονίων και των αποικιοκρατικών δανειακών συμβάσεων, απελευθέρωση από την τρόικα και ευρύτερα πορεία ρήξης με τους τραπεζίτες, τους εγχώριους και διεθνείς τοκογλύφους, το ευρώ και την ΕΕ, είτε υποταγή σε αυτή την πολιτική και συνέχεια της πορείας κοινωνικής καταστροφής», όπως σημείωσε με έμφαση. Παράλληλα, άσκησε κριτική στις κοινοβουλευτικές δυνάμεις της Αριστεράς, σημειώνοντας ότι ο μεν ΣΥΡΙΖΑ «έχει διολισθήσει στην επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων», το δε ΚΚΕ «δεν υιοθετεί πρόγραμμα ρήξης στο σήμερα, έχει μέτωπο με άλλες αγωνιζόμενες δυνάμεις και αποφεύγει την κριτική στα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού».
Για «ένα σύγχρονο αντικαπιταλιστικό μεταβατικό πρόγραμμα» ως απαραίτητο κρίκο της εξόδου από την κρίση μίλησε ο Παναγιώτης Σωτήρης, για να προσθέσει ότι «η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος απαιτεί τη διαμόρφωση ενός ισχυρού και πολιτικοποιημένου λαϊκού κινήματος». Ως προς την ενότητα της Αριστεράς, σημείωσε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ «επιμένει στη γραμμή της πολιτικής μετωπικής συμπόρευσης των αγωνιστών και των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, αντι-ΕΕ, αντιιμπεριαλιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς» και υπογράμμισε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνει «ανοιχτή και δημόσια πολιτική πρόταση τους αγωνιστές του κινήματος που αναζητούν μια σύγχρονη ριζοσπαστική πολιτική, προς δυνάμεις όπως το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, προς άλλες οργανώσεις της επαναστατικής Αριστεράς», διευρύνοντας το κάλεσμα και προς αγωνιστές που βγαίνουν από τα «διάφορα μορφώματα του αντιμνημονιακού αγώνα», καθώς και τους «αγωνιστές που ασφυκτιούν μέσα στις τωρινές γραμμές που κυριαρχούν σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ».
Σε ερώτηση για τις προσδοκίες του μετώπου από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Σωτήρης απάντησε πως «σειρά υποχωρήσεων μας κάνει πολύ επιφυλακτικούς», συμπληρώνοντας ότι «δεν το λέμε χαιρέκακα αλλά με φόβο, καθώς η αποτυχία μιας τέτοιας κυβέρνησης θα είναι ένα συνολικά κακό ενδεχόμενο». Ως προς την εμπλοκή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε σενάρια δημιουργίας «κόμματος τη δραχμής» ενόψει ευρωεκλογών, ο ομιλητής είπε ότι «τα σημαντικά ορόσημα είναι πολιτικά και όχι εκλογικά», υπογράμμισε ότι «δεν κάνουμε νομισματική πολιτική» και ότι το σύνθημα για έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ είναι μεν «κεντρικός κόμβος», αλλά συμπληρώνεται από ένα «σύνολο αναγκαίων τομών». Σε άλλη ερώτηση για τις σχέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το «Σχέδιο Β’», ο Γιάννης Σηφακάκης χαρακτήρισε «πολύ θετικό το γεγονός της αριστερής μετατόπισης», αλλά τήρησε κάποιες αποστάσεις, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και διαφορές, αφού η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιδιώκει «το Σχέδιο Α’ που οι εργάτες θα πάρουν την εξουσία και όχι μια κυβέρνηση γι’ αυτούς».
Σε πρακτικό επίπεδο, η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή έδωσε κατεύθυνση να ολοκληρωθούν οι πρώτες συνεδριάσεις των επιτροπών μέχρι το Πάσχα και να ακολουθήσουν οι συνελεύσεις εκλογής αντιπροσώπων που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μια εβδομάδα πριν από την Συνδιάσκεψη. Παράλληλα, γίνεται μια προσπάθεια επανασυσπείρωσης όλου του δυναμικού καθώς και εγγραφής νέων μελών. Άμεσα θα συγκροτηθεί Επιτροπή Διαλόγου και Οργανωτική Επιτροπή για τη Συνδιάσκεψη. Η Επιτροπή Διαλόγου θα διαχειριστεί τις προτάσεις ή τροποποιήσεις επί των Θέσεων, οι οποίες θα δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Την Τρίτη 30 Απριλίου σχεδιάζεται μεγάλη εργατική εκδήλωση.
Σε πολιτικό επίπεδο, η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε διμερείς επαφές και ευρεία σύσκεψη με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, για να παρουσιάσει τις θέσεις της και την πρότασή της για τη μετωπική πολιτική συμπόρευση.
(Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 21-4-2013)