Το νέο πρόσωπο της Αττικής στο διαδίκτυο

site perifereia«Κριτική ιστοσελίδας» μπορεί να συναντήσει κανείς σε εξειδικευμένα περιοδικά υπολογιστών, όμως αν πρόκειται για την τουριστική προβολή της Αττικής στη χώρα και το εξωτερικό, μέσα μάλιστα από ένα …χρυσοπληρωμένο πρόγραμμα από το δημόσιο ταμείο, τότε το «ξεσκόνισμα» ενός σάιτ είναι επιβεβλημένο. Ο λόγος για την ιστοσελίδα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Αττικής που βρίσκεται στη διεύθυνση athensattica.gr. Πρόκειται για μια εντυπωσιακά σχεδιασμένη ιστοσελίδα, που έχει ενσωματώσει σε μεγάλο βαθμό τις σύγχρονες τάσεις για διαδραστικότητα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει έναν ικανοποιητικό όγκο πληροφοριών προσβάσιμο με εύκολη πλοήγηση. Παρόλ’ αυτά, γεννώνται ερωτήματα σχετικά με την πολιτική εμπορικής προβολής της ιστοσελίδας, το ρυθμό ανανέωσής της και φυσικά, το κόστος της.

Η λειτουργικότητα και εγκυρότητα της επίσημης κρατικής ιστοσελίδας είναι ασφαλώς το πρώτο κριτήριο για την αξιολόγησή της. Σ’ αυτό το επίπεδο, η μελέτη και η παράθεση των παρεχόμενων πληροφοριών στον ταξιδιώτη που σχεδιάζει να επισκεφτεί την Αττική ή αυτόν που βρίσκεται ήδη εκεί, είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Οι προτεινόμενες διαδρομές εν είδει τουριστικού οδηγού είναι εύστοχες, ενώ δεν θα παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι στους επισκέπτες των 48 ωρών προτείνεται η «γραφικότερη των διαδρομών» στα νότια, «κατά μήκος της ακτογραμμής με τις όμορφες παραλίες της «Αθηναϊκής Ριβιέρας», προς το ακρωτήριο του Σουνίου». Η αλήθεια είναι ότι το παραλιακό μέτωπο της Αττικής δεν χρειάζεται συγκρίσεις, πόσω μάλλον με τόπους πολύ φτωχότερους σε φυσικό κάλλος, αλλά αυτή η παρατήρηση είναι μάλλον αυστηρή. Περαιτέρω, στα θετικά καταγράφονται οι πληροφοριακές υπηρεσίες, όπως ο καιρός, οι χάρτες, το καλοσχεδιασμένο ημερολόγιο εκδηλώσεων και οι γενικές τουριστικές πληροφορίες για τον προγραμματισμό του ταξιδιού, αλλά και τις τουριστικές προτεραιότητες των επισκεπτών. Όπως αναφέρεται, σύντομα θα σχεδιαστεί ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα.

Στα πρώτα και προφανή αρνητικά της ιστοσελίδας είναι η έλλειψη πολυγλωσσίας. Ελληνικά και Αγγλικά μόνο είναι η «φτωχή» λύση για ένα διεθνή προορισμό, τη στιγμή μάλιστα που το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου της ιστοσελίδας είναι στατικό και άρα εύκολα μεταφράζεται σε άλλες διεθνείς γλώσσες, όπως τα Ισπανικά. Εδώ βρίσκεται και η άλλη έλλειψη: Η διαρκής ενημέρωση είναι σημάδι υγείας μιας ιστοσελίδας, ειδικά αν απευθύνεται σε ένα απαιτητικό κοινό που «διψά» για πληροφορίες, δραστηριότητες και ειδήσεις, όπως είναι κατεξοχήν οι τουρίστες. Το athensattica.gr έχει ένα ημερολόγιο άδειο για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ τον Μάιο και τον Ιούνιο αναφέρονται από μία εκδήλωση! Η παράλληλη σελίδα στο facebook ανανεώνεται σχετικά τακτικά (όχι όμως καθημερινά) με κάπως αδιάφορο περιεχόμενο, γεγονός που αντανακλάται και στη χαμηλή δημοτικότητά του: Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχε 582 likes, αποτέλεσμα ιδιαίτερα χαμηλό για μια επίσημη σελίδα που λειτουργεί από τον Φεβρουάριο. Θετική σκέψη η διαχείριση λογαριασμών στο πολύ δημοφιλές instagram και το ανερχόμενο pinterest, όμως απορεί κανείς γιατί απουσιάζει το twitter.

Ένα σοβαρό «φάουλ» αποτελεί το κείμενο που επιλέχθηκε στην κατηγορία «Ασφάλεια» της Αθήνας και της Αττικής. Εκεί δηλώνεται ότι η μεν πλατεία Συντάγματος είναι ασφαλής για βόλτα ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα αλλά για την πλατεία Ομονοίας «δεν ισχύει καθόλου το ίδιο». Ακολουθεί μια πολύ περίεργη διατύπωση: «Η παρουσία της Αστυνομίας σε κάποιες περιοχές δεν είναι επαρκής, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της νύχτας και καλό είναι οι επισκέπτες να εμπιστεύονται το ένστικτό τους αλλά και την κοινή λογική τους, για το πού θα πάνε και πότε». Κάπως ξενίζει η κρατική ιστοσελίδα να παραδέχεται την επικινδυνότητα των δρόμων και μάλιστα, με τέτοιες αόριστες διατυπώσεις που γενικεύουν.

Απορίες πάντως γεννά και η τακτική εμπορικής προβολής ορισμένων επιχειρήσεων στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής. Στις πληροφορίες διαμονής, αναφέρονται για παράδειγμα 69 μόλις ξενοδοχεία της Αθήνας. Δεν γνωρίζουμε πώς επιλέχθηκαν, ούτε παρέχεται άμεσα η πληροφόρηση σε κάποιον ενδιαφερόμενο να προσθέσει την επιχείρησή του. Ομοίως, στις επιλογές διασκέδασης, προβάλλονται 5 μόλις μπαρ, 502 εστιατόρια και 11 καφέ. Δεν ξεκαθαρίζεται αν πρόκειται για πληρωμένες καταχωρήσεις ή προϊόν αξιολόγησης, κάτι που συσκοτίζει την εικόνα.

Σελίδα από χρυσό

 Όπως ο ίδιος ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ανακοίνωσε πέρσι, τον Απρίλιο του 2012, το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Αττικής, έχει προϋπολογισμό ύψους 8.538.842,97 ευρώ και διάρκεια από τις 01/02/2012 έως τις 30/09/2015. Στο Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής για την περίοδο 2012-14 διαβάζουμε ότι οι ενέργειες προβολής που αφορούν τη «δηµιουργία και διαχείριση ηλεκτρονικού περιεχοµένου, αναβάθµιση του υπάρχοντος δικτυακού τόπου, athensattica gr, με αισθητικές και κυρίως με λειτουργικές παρεµβάσεις, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δυνητικών χρηστών µε σύγχρονες µεθόδους και εργαλεία στον Τοµέα της Πληροφορικής» ανέρχεται στο 28% του συνολικού προϋπολογισμού της σύμβασης. Πρόκειται δηλαδή για ποσό 2,39 εκατ. ευρώ περίπου. Πρόκειται για μια πολύ ακριβή υπηρεσία, όσο κι αν αφορά περίοδο περίπου τεσσάρων χρόνων.

Δεν περίμενε κανείς ένα τόσο νευραλγικό έργο να γίνει με …δωρεάν blog στο wordpress. Όσοι έχουν μια στοιχειώδη εξοικείωση με τη διαχείριση ιστοσελίδων, γνωρίζουν ότι η σχεδίαση απαιτεί χρόνο, εξειδίκευση και πόρους, ενώ η διαρκής λειτουργία και ανανέωση χρεώνεται με μεροκάματα και μισθούς προσωπικού που έχουν την ανάλογη ευθύνη. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ακόμη στη χώρα μας η τιμολόγηση των υπηρεσιών αυτών δεν έχει καμιά τιμή αναφοράς, γεγονός που επιτρέπει στις εταιρείες να ανεβάζουν τις προσφορές τους σε απίστευτα ύψη που αδυνατεί κανείς να ελέγξει. Δεν αμφιβάλλουμε ότι το συγκεκριμένο έργο ανατέθηκε με διαγωνισμό και όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ωστόσο το γενικό πρόβλημα των υπερτιμημένων αυτών υπηρεσιών σε αυτή την περίπτωση είναι μάλλον εμφανές.

(Δημοσιεύτηκε στον Παλμό Γλυφάδας, 25/5/2013)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s