Δημοτική Αστυνομία για πρόστιμα ή για συλλήψεις;

dim astynomiaΠοιοι αυτόματοι συνειρμοί γίνονται στη θέα ενός δημοτικού αστυνομικού; Αν τολμήσουμε μια υπόθεση, θα λέγαμε ότι πρώτα έρχεται η επιβολή κλήσεων για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και συγκεκριμένα, για παράνομη στάθμευση οχημάτων. Αν αυτό ισχύει για τους περισσότερους, που έχουν συνδυάσει την εικόνα της Δημοτικής Αστυνομίας με το μπλοκάκι των προστίμων, για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο φορομπηχτικός ρόλος του δημοτικού αστυνομικού δεν υφίσταται ως πρόβλημα. Αυτό είναι ένα πρώτο συμπέρασμα από την κατά τα άλλα ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργάνωσε η ομοσπονδία των δημοτικών υπαλλήλων, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, την προηγούμενη εβδομάδα για το ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, ο σχοινοτενής και ερωτηματικός τίτλος της εκδήλωσης ήταν: «Στην υπηρεσία των πολιτών για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής ή μηχανισμός καταστολής;». Η όλη ημερίδα στην πραγματικότητα περιστράφηκε γύρω από το ερώτημα αν πρέπει οι δημοτικοί αστυνομικοί να αποκτήσουν πρόσθετα καθήκοντα αστυνόμευσης, παραπλήσια με αυτά των υπαλλήλων της ΕΛΑΣ.

Χαμένοι στην πολυνομία και τις συναρμοδιότητες οι ένστολοι δημοτικοί υπάλληλοι

Απάντηση στο κεντρικό ερώτημα ήταν «όχι». Συγκεκριμένα, ένα από τα βασικά συμπεράσματα, όπως τα ανακοίνωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, είναι πως ο χαρακτήρας της Δημοτικής Αστυνομίας πρέπει να «παραμείνει ως αποκλειστικά κοινωνικός». Διευκρινίστηκε περαιτέρω ότι κάθε προσπάθεια ατόμων ή φορέων να προσθέσουν καθήκοντα σύλληψης, μεταγωγής, προσαγωγής προσώπων στους δημοτικούς αστυνομικούς και ακόμα να επιτρέψουν τη χρήση αμυντικών μέσων ή ελαφράς οπλοφορίας «είναι αντίθετα στον κοινωνικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έρχονται σε αντίθεση με το πλαίσιο που ο κάθε δημοτικός αστυνομικός προσλήφθηκε και εκπαιδεύτηκε». Η συζήτηση αυτή έχει να κάνει εκτός των άλλων με τις αρμοδιότητες πάταξης του παραεμπορίου που έχουν αναλάβει οι ένστολοι δημοτικοί υπάλληλοι. Ένα από τα βασικά αιτήματα στα οποία κατέληξε η συνάντηση είναι ο «άμεσος επανακαθορισμός και αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας με αυτές που εμπλέκεται η Ελληνική Αστυνομία».

Δεν καταλήγουν όμως όλοι οι δημοτικοί αστυνομικοί στο ίδιο συμπέρασμα. Με αφορμή το θάνατο τον Φεβρουάριο ενός Σενεγαλέζου μικροπωλητή στο Θησείο, ο Δήμος Αθηναίων διευκρίνισε ότι «η Δημοτική Αστυνομία δεν καταδίωξε, ούτε άλλωστε είναι στις αρμοδιότητές της να καταδιώκει ή να συλλαμβάνει πρόσωπα, παρά μόνο να κατάσχει παράνομα εμπορεύματα». Ανακοίνωση όμως εξέδωσε την επομένη το «Πανελλήνιο Σωματείο Δημοτικών Αστυνομικών» που έκανε λόγο για «ανακρίβειες», σημειώνοντας ότι «οι δημοτικοί αστυνομικοί ενίοτε -ανάλογα τις διατάξεις νόμων που παραβιάζονται- υποχρεώνονται στη διαδικασία της σύλληψης και παραπομπής των παραβατών στον Εισαγγελέα».

Έγινε όμως και στην ημερίδα σαφές ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί κινούνται σε ένα ασαφές θεσμικό και νομικό πλαίσιο. Όπως το έθεσε πολύ παραστατικά στην εισήγησή του ο Θ. Θωμαΐδης, μέλος της Γραμματείας Δημοτικής Αστυνομίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ και γραμματέας του Συλλόγου των δημοτικών αστυνομικών της Θεσσαλονίκης, «βιώνουμε μια κατάσταση κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η σύγχυση». Και ανέλυσε: «Σύγχυση και για τους εργαζόμενους που χαμένοι μέσα στην πολυνομία και τις συναρμοδιότητες αναζητούν την ταυτότητά τους άλλοι στην πλευρά των δημοτικών υπαλλήλων και άλλοι σε αυτή των αστυνομικών υπαλλήλων, συμμετέχοντας άθελά τους στη δημιουργία ενός χάσματος το οποίο πρέπει άμεσα να γεφυρωθεί πριν μας οδηγήσει όλους στο κενό».

Η αντίληψη της τάξης συνδέεται αποκλειστικά με την επιβολή κλήσεων

Εκεί όπου δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σύγχυση είναι ο ρόλος των δημοτικών αστυνομικών να βεβαιώνουν κλήσεις για παρκάρισμα ή για το κάπνισμα. Στην ημερίδα μάλιστα, το γεγονός ότι οι υπηρεσίες αυτές φέρνουν έσοδα στα δημοτικά ταμεία, χρησιμοποιήθηκε ως αμυντικό επιχείρημα για την περίπτωση που ανακοινωθούν απολύσεις στον κλάδο. Είναι άλλωστε γνωστό πλέον ότι τα έσοδα αυτά αποτελούν για τους προϋπολογισμούς των Δήμων ένα σεβαστό ποσοστό αλλά και ποσό, άσχετα αν λόγω κρίσης οι εισπρακτικοί μηχανισμοί δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν τα χρήματα. Πριν κάποιες εβδομάδες, ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε το νέο καθήκον της Δημοτικής Αστυνομίας της πόλης να ασκεί ελέγχους βάσει το νόμου για τα ζώα συντροφιάς, που προβλέπει πρόστιμα που ξεκινούν από 100 ευρώ για τον ιδιοκτήτη που δεν καθαρίζει το σημείο που λερώνει ο σκύλος του και φτάνουν μέχρι τις 30.000 χιλιάδες ευρώ σε περίπτωση κακοποίησης ζώων. Είναι προφανές ότι η αντίληψη της τάξης, της ασφάλειας και του ελέγχου της νομιμότητας συνδέεται αποκλειστικά με την επιβολή κλήσεων πάσης φύσεως.

Χρειαζόμαστε άλλους ένστολους;

Σε εποχές κρίσης όπως η σημερινή, όπου το αίσθημα της ανασφάλειας γιγαντώνεται, η μικρή εγκληματικότητα αυξάνεται και ο κοινωνικός ιστός χαλαρώνει, η απάντηση της ενίσχυσης της καταστολής, των μέσων παρακολούθησης και ασφάλειας, οδηγεί σε περίεργα μονοπάτια.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες σε αναλογία αστυνομικών ανά κατοίκους, με 71.500 μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας σύμφωνα με στοιχεία του 2011. Το 2010, όλος ο Δημόσιος Τομέας συρρικνώθηκε κατά 10% μέσα σε ένα έτος, μετά από υποδείξεις της τρόικας, εκτός όμως από τα Σώματα Ασφαλείας που αυξήθηκαν κατά 5%. Αν προσθέσει κανείς στους αριθμούς αυτούς τους χιλιάδες υπαλλήλους των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας, τους «σεκιούριτι», που αυξάνονται και πληθύνονται, αλλά και τους δημοτικούς αστυνομικούς που δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα, τότε μπορεί να σχηματιστεί η εικόνα ενός ένστολου έθνους, όπου στο τέλος οι μισοί θα φυλάνε τους άλλους μισούς.

Στην κατεύθυνση αυτή, η «κάθετη αντίθεση» που εξέφρασαν οι δήμαρχοι της χώρας μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στη μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας σε κατασταλτικό μηχανισμό, δεν ξέρουμε κατά πόσο θα εισακουστεί από την κυβέρνηση. Για όσο διάστημα κεντρική πολιτική επιλογή συνιστά ο …εκβαρβαρισμός, μέσω των διαρκών προγραμμάτων δημοσιονομικής σταθεροποίησης και κοινωνικής εξαθλίωσης, η γιγάντωση των αστυνομικών σωμάτων και η θεσμική και νομική τους ενίσχυση θα είναι μονόδρομους γι’ αυτούς που φοβούνται μια ανατροπή της κατάστασης.

(Δημοσιεύτηκε στον Παλμό Γλυφάδας, 22/6/2013)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s