Το τέλος των Δήμων όπως τους γνωρίζαμε

lezanta_michelakisΤην ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή κρίνεται το μέλλον της αυτοδιοίκησης. Χωρίς καμιά δημοσιογραφική υπερβολή ή δραματικό τόνο, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να θέσει σε «ξαφνικό εργασιακό θάνατο» 6.000 περίπου υπαλλήλους των Δήμων, Δημοτικούς Αστυνομικούς και σχολικούς φύλακες, θα αλλάξει διαμιάς το τοπίο ενός ήδη υποστελεχωμένου θεσμού. Περαιτέρω, το γεγονός ότι η απόφαση αυτή της Βουλής λαμβάνει χαρακτηριστικά «ψήφου εμπιστοσύνης» στη νέα κυβέρνηση ή σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, είναι ζήτημα «ζωής ή θανάτου» για το σημερινό ένοικο του μεγάρου Μαξίμου, πυκνώνει τα μαύρα σύννεφα πάνω από τις ζωές χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Ο πρώην Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κασιδόκωστας, με τη μοναδική αυτοδιοικητική του πείρα, τόνιζε συχνά ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι το «βασικότερο εργαλείο του Δήμου». Ήταν ο ίδιος που το 2010 σε μια συνεδρίαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου Βουλιαγμένης είχε καταδικάσει την αίτηση κάποιων Δημοτικών Αστυνομικών να προχωρήσουν σε μετάταξη στις υπηρεσίες του Δήμου. «Τους θέλω στο δρόμο, είναι το πρόσωπο του Δήμου», έλεγε, αλλά οι σύμβουλοί του ενέκριναν το αίτημα των υπαλλήλων.

Στο εργασιακό απόσπασμα 6.000 υπάλληλοι των δήμων

Σήμερα, οι 3.500 υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας στους δήμους όλης της χώρας βρίσκονται στο απόσπασμα. Σύμφωνα με το άρθρο 81 του πολυνομοσχεδίου που προγραμματίζεται να ψηφιστεί την Τετάρτη, «από την 23η.9.2013 καταργούνται στους Δήμους οι θέσεις του κλάδου ΠΕ Δημοτικής Αστυνομίας, ΤΕ Δημοτικής Αστυνομίας, ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας και ΥΕ Δημοτικής Αστυνομίας. Οι υπάλληλοι των οποίων οι θέσεις καταργούνται, τίθενται σε διαθεσιμότητα». Ακόμη, το πολυνομοσχέδιο ορίζει ότι «αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί με διατάξεις νόμων ή κανονιστικών πράξεων στη δημοτική αστυνομία ασκούνται από την 23η.9.2013 από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ)», ενώ προβλέπεται ακόμη ότι «με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να καθορίζεται η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων εκ των ανωτέρω αρμοδιοτήτων από υπαλλήλους του δήμου, κατόπιν ορισμού αυτών με απόφαση του δημάρχου».

Από εδώ ξεκινά η μάχη της ερμηνείας των διατάξεων αυτών. Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, μετά τη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους της χώρας είπε σιβυλλικά: «Είναι σημαντικό να προχωρήσει η αξιολόγηση των δομών των Δήμων. Είναι σίγουρο ότι, σε αυτή τη διαδικασία, θα διαπιστωθεί ότι σε κάποιες υπηρεσίες υπάρχει υπερστελέχωση και σε κάποιες άλλες λείπει προσωπικό. Εκεί βέβαια θα υπάρξει μετακίνηση προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες». Η κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει τις αντιδράσεις μέχρι την Τετάρτη, αφήνει να διαφανεί ότι κάποιοι από τους υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλους θα περάσουν σε άλλες υπηρεσίες, ενώ κάποιοι άλλοι θα μεταταγούν στην Ελληνική Αστυνομία. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι το νομικό πλαίσιο όπως προγραμματίζεται να ψηφιστεί, αφήνει στη διακριτική ευχέρεια κάθε κυβέρνησης να αποφασίζει το συνολικό αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και το πού θα τοποθετηθεί ο καθένας. Φαίνεται ακραίο, αλλά οι κυβερνητικοί παράγοντες υπολογίζουν σε παραιτήσεις οικογενειαρχών ή υπαλλήλων με υποχρεώσεις που θα διαταχθούν χωρίς καμία δυνατότητα αντίδρασης να αφήσουν τον τόπο τους για να υπηρετήσουν σε δυσπρόσιτα σημεία της χώρας.

Ρουσφετολογικού χαρακτήρα θα είναι οι μετατάξεις σε άλλες υπηρεσίες ή την ΕΛΑΣ

Στελέχη της ΠΟΕ-ΟΤΑ μιλώντας στον «Παλμό» εκτίμησαν ότι επίκειται μεγάλος αριθμός απολύσεων και έπειτα οι όποιες διασώσεις μεμονωμένων υπαλλήλων θα γίνουν με αυστηρά …πολιτικά κριτήρια. Παράλληλα, η δυνατότητα που δίνεται στους Δήμους να δίνουν αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας σε άλλους υπαλλήλους, λέγεται ότι θα αξιοποιηθεί για να αλώσουν ιδιωτικές εταιρείες το χώρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως στην προοπτική απορρόφησης των Δημοτικών Αστυνομικών από την ΕΛΑΣ, αντέδρασαν οι ίδιοι οι αστυνομικοί υπάλληλοι. Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία τους έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου πισωγύρισμα» και για «ισοπέδωση των διακριτών ρόλων» των δύο θεσμών.

Καταργείται η κοινωνική διάσταση

Μόλις ένας μήνας πέρασε από την ημερίδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία των δημοτικών υπαλλήλων για το σύγχρονο ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας. Εκεί υποστηρίχθηκε ότι αξίζει να τονιστούν οι αρμοδιότητες που αφορούν το κοινωνικό έργο του δημοτικού αστυνόμου, και όχι το …επιχειρησιακό κομμάτι του. Θέληση όλης της κοινωνίας άλλωστε είναι να βλέπει τους υπαλλήλους του Δήμου ως συμπαραστάτες και όχι ως ένστολους διώκτες, ένοπλους όπως έχει προταθεί στο παρελθόν. Η εξυπηρέτηση του πολίτη, η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών μεταξύ πολιτών και καταστηματαρχών, η υπεράσπιση των αποφάσεων που λαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο και έχουν τοπική ισχύ, η εκπροσώπηση του Δήμου στους δρόμους και κατά τις ώρες που δεν μπορούν άλλοι δημοτικοί υπάλληλοι, αυτές είναι αρμοδιότητες απόλυτης προτεραιότητας που έχει ανάγκη όλη η αυτοδιοίκηση για να δικαιώνει το όνομά της.

Οι αποφάσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση οδηγεί στο αντίθετο άκρο: Την ακύρωση όλων των κοινωνικών λειτουργιών και τη ρουσφετολογικού χαρακτήρα υπόσχεση μετάταξης στην ΕΛΑΣ για ορισμένους. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι όπου υπάρχει εισπρακτική διαδικασία, όπως κλήσεις για ελεγχόμενη στάθμευση, θα βρεθούν οι τρόποι να γίνει η δουλειά, ακόμη κι αν αναλάβει ιδιωτικό συνεργείο.

(Δημοσιεύτηκε στον Παλμό Γλυφάδας, 13/7/2013)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s