Το ‘παν και το ‘καναν! Αφού τους καταργούν, αφού τους μετατρέπουν σε πρωτοκολλητές αποφάσεων ειλημμένων άνωθεν (ή …έξωθεν), αφού τους αφαιρούν όλα τα εργαλεία άσκησης πολιτικής, τότε ας πάρουν τα κλειδιά των Δήμων οι υπουργοί και οι κυβερνητικοί και ας σταματήσει η παρωδία της υποτιθέμενης αυτο-διοίκησης. Οι πρώτες μαζικές παραιτήσεις αιρετών είναι γεγονός, ξεκίνησαν από την Κεντρική Μακεδονία (της Θεσσαλονίκης εξαιρουμένης) και ήρθαν να ταράξουν τα κυβερνητικά νερά όπου βασιλεύει η μνημονιακή φαινομενική γαλήνη. Πρόκειται για μια κοινή επιστολή παραίτησης από τα δημοτικά αξιώματά τους που κατέθεσαν 25 δήμαρχοι εκ των 38 της Κεντρικής Μακεδονίας. Την επιστολή κατέθεσε στην τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης, Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών.
Οι πολιτικές ανατροπές δεν ξεκινούν από τα ανώτερα κλιμάκια της εξουσίας
Ο Σ. Δανιηλίδης τόνισε μάλιστα πως αναμένεται η συνυπογραφή και άλλων Δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας, και κάλεσε και τις άλλες ΠΕΔ της χώρας να προβούν στην υποβολή παρόμοιων επιστολών, «ως ύστατη έκφραση διαφύλαξης της αξιοπρέπειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία, με τις αντισυνταγματικές, αντιαυτοδιοικητικές και αντιευρωπαϊκές ρυθμίσεις αλλεπάλληλων νομοθετημάτων, δέχεται επαναλαμβανόμενα, εξουθενωτικά και ταπεινωτικά πλήγματα, που την οδηγούν στον πλήρη αφανισμό».
Στο κείμενό τους οι παραιτηθέντες αιρετοί περιγράφουν την τοπική αυτοδιοίκηση ως «σπονδυλική στήλη του Γένους», που «διατρέχει την ιστορία των Ελλήνων και διαποτίζει τις παραδόσεις τους» ενώ «αποτελεί τη μήτρα του δημοσίου βίου των Ελλήνων» και «ενσαρκώνει, με αδιάλειπτη συνέχεια, τη λαϊκή συμμετοχή και το δημοκρατικό ήθος». Οι δήμαρχοι επισημαίνουν ότι «η αυτόφωτη, αυτοτελής και αυθύπαρκτη θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναγνωρίζεται στο συνταγματικό στερέωμα» και σημειώνουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή στη σημερινή συγκυρία της κρίσης είναι το τελευταίο κοινωνικό αποκούμπι για όσους έχουν ανάγκη: «Είναι το πιο οικείο, το πιο προσιτό και το πιο φιλόξενο καταφύγιο όλων των κατοίκων, χωρίς διακρίσεις, εξαιρέσεις ή περιορισμούς», όπως επισημαίνουν.
Παρόλ’ αυτά, η τωρινή κατάσταση περιγράφεται με δραματικούς τόνους: «Έχοντας τεθεί, ουσιαστικά, υπό επιτροπεία, και έχοντας υποστεί δεινότατη οικονομική αποψίλωση και οδυνηρό υπηρεσιακό ακρωτηριασμό, η Τοπική Αυτοδιοίκηση (παρ’ όλ’ αυτά) εφαρμόζει καθημερινά, στην πρώτη γραμμή του μετώπου, τις αρχές της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης», επισημαίνουν οι δήμαρχοι. Και σε αυτοκριτικό μάλλον τόνο συνεχίζουν: «Μέχρι τώρα, η καταρράκωση αυτής της παράδοσης, οι αλλεπάλληλες προσβολές της πολιτικής αυθυπαρξίας της, και οι επαναλαμβανόμενες τραγικές περικοπές των λιγοστών εσόδων της, εκλήφθηκαν, καλόπιστα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως το αναγκαίο τίμημα της συνεισφοράς της για την αντιμετώπιση της κρίσης». Τώρα που διαπιστώνουν ότι οι θυσίες που απαιτούνται πρακτικά δεν σταματούν, οι δήμαρχοι υπογραμμίζουν ότι η κεντρική εξουσία «απαιτεί, και μεθοδικά εφαρμόζει, την πολιτική εξουθένωση, την ηθική εξόντωση, την θεσμική εξαφάνιση, τον διοικητικό εκμηδενισμό, τον οικονομικό όλεθρο, τον κοινωνικό ευνουχισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Κάνουν λόγο για «αλυσιδωτές αντιαυτοδιοικητικές, αντισυνταγματικές και αντιευρωπαϊκές νομοθετικές εμπνεύσεις της Κεντρικής Εξουσίας», για «εφιαλτικό περιβάλλον, θανατηφόρο για τους Δήμους, αποσαθρωτικό για τη Λαϊκή Κυριαρχία, διαλυτικό για τις Τοπικές Κοινωνίες». Και καταθέτουν το ύστατο όπλο τους: «Εμείς, οι άμεσα εκλεγμένοι απ’ το Λαό Εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Μακεδονίας, τιμώντας την εντολή και την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας, σεβόμενοι την ιστορία του θεσμού που υπηρετούμε, και έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο υπομονής, κάθε ικμάδα αντοχής και κάθε ελπίδα αναμονής απέναντι σε μια αδηφάγα, ανάλγητη και αναίσθητη Κεντρική Εξουσία, καταθέτουμε τις παραιτήσεις μας από τα δημοτικά αξιώματά μας».
Το δραματικό διάβημα των δημάρχων της Μακεδονίας, ίσως δεν βρει μιμητές. Και βέβαια, οι πολιτικές ανατροπές δεν ξεκινούν από τα ανώτερα κλιμάκια της εξουσίας. Ωστόσο η κίνηση αυτή φανερώνει τα πραγματικά αδιέξοδα της ακολουθούμενης σήμερα πολιτικής, αλλά και την οριστική διάρρηξη των κοινωνικών συμμαχιών που κρατούσαν όρθιο ένα ολόκληρο σύστημα διοίκησης μέχρι σήμερα.
«Πλην Λακεδαιμονίων»
Ένα διαφορετικό πλαίσιο, με περισσότερο κεντρώο άρωμα, κατέθεσαν δημοσίως με κοινή παρέμβασή τους οι πέντε δήμαρχοι του κεντροαριστερού χώρου (Γιώργος Καμίνης – Αθήνα, Γιάννης Μπουτάρης – Θεσσαλονίκη, Γιάννης Δημαράς – Πάτρα, Πάνος Σκοτινιώτης – Βόλος και Φίλιππος Φίλιος – Ιωάννινα) που πυκνώνουν την κοινή τους παρουσία. Οι «5» επισημαίνουν μεν ότι «ο τρόπος αντιμετώπισης των Δήμων και των Δημάρχων από την κεντρική εκτελεστική εξουσία αποτελεί συντηρητική αναδίπλωση και γεννά έντονες ανησυχίες», την ίδια ώρα όμως διαπιστώνουν ότι «και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εκπρόσωποί της δεν είναι άμοιροι ευθυνών», και πιο συγκεκριμένα ότι «συχνά οι ΟΤΑ ενεπλάκησαν σε σχέσεις πολιτικής πατρωνείας, πελατειασμού και κομματικής ιδιοτέλειας».
Με αρκετές δόσεις αοριστολογίας, μιλούν για «τη δημιουργία ενός τολμηρού μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» το οποίο βέβαια «θα αποκαθιστά θεσμικά την αξιοπρέπεια και την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης». Ωστόσο, το βάρος της παρέμβασης πέφτει στην ακροτελεύτια προτεραιότητα των παρεμβάσεων που εξαγγέλλουν και δεν είναι άλλη από τις «νέες εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης των δήμων». Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Αθήνα 9,84, ο Γιώργος Καμίνης δήλωσε άλλωστε πως «δεν είμαι υπέρ της άποψης ότι θα πρέπει να παραιτηθούν οι δήμαρχοι», αφού «αυτό είναι ένα έσχατο μέσο». Μένει να φανερωθεί τι χαρακτήρα θα πάρουν στη συνέχεια οι πρωτοβουλίες των «5» και προς ποια κατεύθυνση, αν και προς το παρόν δεν φαίνεται να απειλούν την κυβερνητική γραμμή.
(Δημοσιεύτηκε στον Παλμό Γλυφάδας 27/7/2013)