Οι Δήμοι του μέλλοντός τους

lezanta_mixelakis (1)Ένας οργανισμός με κακοπληρωμένους και προσωρινούς εργαζόμενους, που θα προσφέρουν υπηρεσίες στο πιο εξαθλιωμένο κομμάτι της κοινωνίας, παρόλο που θα χρηματοδοτούνται αδρά από όλους. Αυτό είναι το μοντέλο του Δήμου για τη μεταμνημονιακή περίοδο, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στα δύο προγράμματα που μονοπωλούν την επικαιρότητα αυτές τις ημέρες: Την πρόσληψη συμβασιούχων από τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας και την επιδότηση τροφείων για βρεφονηπιακούς σταθμούς από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Μεροκάματο 21,35 ευρώ για οικογένεια με μόλις έναν εργαζόμενο

Ποιος και με τι όρους θα εργάζεται στους Δήμους; Σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσίασαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης και Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, «ωφελούμενοι» (αυτή είναι η μνημονιακή αργκό που εξοβέλισε τον όρο «εργαζόμενος») θα είναι αποκλειστικά άνεργοι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του ΟΑΕΔ, οι οποίοι πρόκειται να εργαστούν για χρονικό διάστημα πέντε μόλις μηνών σε φορείς του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και σε Δήμους και Περιφέρειες. Το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά στις εξής κατηγορίες: Πρώτον, εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών που είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Δεύτερον, εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς. Τρίτον, εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Τέταρτον, εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Και πέμπτον, άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ – ΤΕΙ εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Αν η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι κοινωνικές αυτές κατηγορίες έχουν επείγουσα προτεραιότητα για δουλειά, τότε ποιο ακριβώς σκεπτικό όρισε την αμοιβή των εργαζομένων αυτών; Ιδού οι απολαβές τους: 748 ευρώ για ανέργους άνω των 25 ετών, εκ των οποίων τα 490 θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα 258 ασφαλιστικές εισφορές. Με άλλα λόγια, η συνολική αμοιβή του πενταμήνου θα είναι 3.740 ευρώ. Για τους ανέργους κάτω των 25 ετών όμως, η αμοιβή θα είναι 652 ευρώ το μήνα, εκ των οποίων τα 427 θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα 225 ευρώ οι ασφαλιστικές εισφορές. Η συνολική αμοιβή πενταμήνου για τους β’ διαλογής εργαζόμενους αυτούς, θα ανέλθει στα 3.260 ευρώ. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι αυτοί θα παίρνουν 21,35 ευρώ μεροκάματο για εργάσιμο μήνα 20 ημερών και για πέντε μόνο μήνες.

Σε αντίστοιχα μεγέθη έχει σχεδιαστεί και η κοινωνική πολιτική των Δήμων. Για παράδειγμα η επιδότηση τροφείων για βρεφονηπιακούς σταθμούς αφορά ένα μικρό κομμάτι του συνόλου: Τις μητέρες των οποίων το οικογενειακό εισόδημα το 2011 δεν υπερέβαινε τα 30.000 ευρώ. Το κριτήριο αυτό απέτρεψε ασφαλώς χιλιάδες να καταθέσουν αίτηση για το πρόγραμμα, αφού αυτή θα απορριπτόταν ασυζητητί. Απέτρεψε και τις μητέρες που πέρσι, το 2012, χτυπήθηκαν από την κρίση και είχαν μικρότερο των 30.000 ευρώ εισόδημα. Κι όμως, για λόγους εντυπωσιασμού, η Γενική Γραμματεία Τύπου ανακοίνωσε μεγαλόστομα (και ψευδώς) τις τελευταίες αποφάσεις για το θέμα ως εξής: «Όλα τα παιδιά δεκτά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Για πρώτη φορά κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός». Το δε υπουργείο Εσωτερικών έδωσε πιο σεμνό τίτλο στη σχετική ανακοίνωσή του: «Λύση για το θέμα των παιδικών σταθμών». Η αλήθεια είναι όμως ότι το εισοδηματικό κριτήριο έγινε φέτος πιο αυστηρό, καθώς πέρσι ήταν στα 40.000 ευρώ. Επομένως, οι αποκλεισμοί άρχισαν πολύ νωρίς.

Αυτός είναι ο Δήμος του μέλλοντος. Για το επόμενο έτος άλλωστε, τα στοιχεία είναι γνωστά: Η τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών (31 Ιουλίου 2013) προβλέπει μείωση των επενδυτικών πόρων των Δήμων κατά 53%, τις κρατικής επιχορήγησης για λειτουργικές δαπάνες κατά 1,9% και μείωση των προνοιακών επιδομάτων κατά 8,4%. Ή με τα λόγια του Γιάννη Σγουρού, στην τελευταία του συνέντευξη (εφημερίδα Μακεδονία), «δυστυχώς ο σχεδιασμός τις περισσότερες φορές αυτήν την περίοδο γίνεται στο πόδι»…

Μεγαλύτεροι αποκλεισμοί στους παιδικούς σταθμούς

 Οι 5μηνίτες έρχονται
οι μόνιμοι φεύγουν…

Κάποιες χρονικές συμπτώσεις δεν είναι τυχαίες. Η ανακοίνωση της πρόσληψης συμβασιούχων με χαρακτηριστικά χαμηλές αμοιβές συνέπεσε σχεδόν με τις 12.500 διαθεσιμότητες στο Δημόσιο. Αυτό που εξελίσσεται είναι ένα σχέδιο απολύσεων από τη μία πλευρά και από την άλλη αναπλήρωσης κενών θέσεων με εργαζόμενους – παιδιά ενός «κατώτερου θεού», ως προς τα εργασιακά δικαιώματα και τις απολαβές.

Σύμφωνα βέβαια με τον υπουργό Εσωτερικών, «από το πρώτο κύμα της κινητικότητας που έγινε τον περασμένο χειμώνα το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού, που μπήκε στη κινητικότητα, έχει μετακινηθεί σχεδόν όλο σε τομείς του Δημοσίου που υπήρχαν κενά», επομένως «κινητικότητα δεν σημαίνει απολύσεις». Την ίδια στιγμή όμως, η ΑΔΕΔΥ, με ανακοίνωσή της με την οποία εξήγγειλε πανελλαδική στάση εργασίας για την Πέμπτη 29 Αυγούστου, στηλίτευε τις «εν ψυχρώ απολύσεις 15.000 εργαζομένων καθώς και 25.000 διαθεσιμότητων – απολύσεων εργαζόμενων στο Δημόσιο (σε δύο δόσεις: 12.500 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και 12.500 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου)».

Δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα το σχόλιο του ΚΚΕ, ότι η κυβέρνηση «με το ένα χέρι στέλνει στην ανεργία χιλιάδες υπαλλήλους στο Δημόσιο και στην τοπική διοίκηση και με το άλλο μπαλώνει κενά που η ίδια δημιούργησε», όπως και η παρατήρηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη, ότι με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας «δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της πρωτοφανούς ανεργίας που δημιουργούν οι μνημονιακές πολιτικές της, αλλά ανακυκλώνει τους ανέργους μεταξύ τους, αφού μετά το τέλος της πεντάμηνης απασχόλησής τους επανέρχονται σε κατάσταση ανεργίας».

(Δημοσιεύτηκε στον Παλμό Γλυφάδας, 31-8-2013)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s