Πιο κοντά το νέο εκλογικό σύστημα στους Δήμους

lezanta-MIXELAKIS (1)Όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη ανοιχτά, ως προς τον τρόπο ανάδειξης των τοπικών αρχών τον ερχόμενο Μάιο. Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, επιβεβαίωσε πλήρως τα σχετικά δημοσιεύματα και με επανειλημμένες δηλώσεις του σημειώνει ότι όσα έχουν μέχρι σήμερα δει το φως της δημοσιότητας για αλλαγή του εκλογικού νόμου «είναι σκέψεις του πρωθυπουργού τις οποίες επεξεργαζόμαστε προκειμένου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους που επιθυμούν εκτός κομματικών πλαισίων με απλή αναλογική». Άλλωστε μετά τη συνάντηση που είχε με την ΚΕΔΕ την Τετάρτη τόνισε πως «για τις αλλαγές στο σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα υπάρξει διαβούλευση με όλα τα κόμματα και τους αρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.

Συνοπτικά, οι κυοφορούμενες αλλαγές κωδικοποιούνται στα εξής: Εισαγωγή δύο μόνο ψηφοδελτίων – λιστών, ένα με τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους. Επαναφορά της πρόβλεψης για ανάδειξη Δημάρχου ή Περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή αν συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων. Ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων με απλή αναλογική. Και «πλαφόν» 5% για την εισαγωγή των υποψήφιων Δημάρχων στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στόχος των αλλαγών η επιβίωση των κυβερνητικών κομμάτων από το σκόπελο των εκλογών

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια φάση βολιδοσκόπησης από τη μεριά της κυβέρνησης που μετρά αντιδράσεις και παράλληλα, διαβουλεύεται με τον κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ. Επισήμως, το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει ακόμη επισήμως πάρει θέση στη νέα σεναριολογία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαπραγματεύεται με το Μαξίμου, ζητώντας οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση να συνοδευτούν από ένα συνολικό πακέτο αλλαγών στο πολιτικό σύστημα και τον εκλογικό νόμο, με αιχμή το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα των εθνικών εκλογών. Είναι βέβαιο επιπλέον ότι στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ φτάνουν αντιδράσεις από τους αιρετούς του κόμματος, οι οποίοι βλέπουν ότι με τις δρομολογούμενες αλλαγές λιγοστεύουν οι πιθανότητες επανεκλογής τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κίνητρο για τα σχέδια αυτά δεν είναι η «αποκομματικοποίηση» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά η επιβίωση των κυβερνητικών κομμάτων από το σκόπελο της εκλογικής μάχης. Είναι απολύτως βέβαιο ότι το ίδιο βράδυ των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών για τις αναλύσεις των αποτελεσμάτων θα χρησιμοποιηθούν ψηφιακοί χάρτες της χώρας που θα χρωματίζονται κομματικά ανάλογα με τη στήριξη που θα τύχουν οι υποψήφιοι που κέρδισαν. Το στοίχημα Σαμαρά είναι να γλυτώσει τον καταποντισμό και μοναδικό μέχρι σήμερα μέσο για το σκοπό αυτό είναι η σύμπραξη του μνημονιακού μπλοκ, που μπορεί να υποστηρίξει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Το τοπικό επίπεδο είναι μια πρώτη γενική δοκιμασία για τη συγκατοίκηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάτω από την ίδια πολιτική «στέγη», την ώρα που ήδη ακούγονται απόψεις (από τον Θ. Πάγκαλο) που προτείνουν και κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές.

Παράπλευρη …ωφέλεια αν τελικά ευδοκιμήσει το σχέδιο αυτό είναι η απλή αναλογική στην ανάδειξη των συμβούλων, που θα αποσυνδεθούν από τους μηχανισμούς στήριξης υποψηφίων δημάρχων. Την ίδια στιγμή όμως, η πρόβλεψη για «πλαφόν» 5% θα στερήσει την πολιτική εκπροσώπηση σε μικρότερες τοπικές φωνές που σήμερα μέσω των συνδυασμών κάνουν τα συμβούλια πολύχρωμα και περισσότερο αντιπροσωπευτικά. Όλοι επίσης κατανοούν ότι ένα σώμα εκλεγμένο ανεξάρτητα από τον Δήμαρχο ή το πολιτικό πρόγραμμα που αυτός πρεσβεύει, δύσκολα θα συναινεί στις επιλογές τις διοίκησης. Τους φόβους αυτούς εξέφρασε και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, όταν ρωτήθηκε σχετικά, για να χαρακτηρίσει τις κινήσεις της κυβέρνησης «ύποπτες», σχολιάζοντας ότι «κρύβουν πολιτικές σκοπιμότητες, σε μία προσπάθεια αποκόμισης πολιτικών ωφελειών». Ίσως πιο επιβλαβής από την «ασθένεια» αυτή να αποδειχτεί η θεραπεία της, που ήδη μελετάται προληπτικά: Η ενίσχυση των εξουσιών του Δημάρχου, που θα διοικεί αυτοβούλως στα ουσιώδη ζητήματα, αφήνοντας τα δευτερεύοντα για το συμβούλιο.

Δυστυχώς, από όλη αυτή τη συζήτηση περί τρόπου ανάδειξης των τοπικών «αρχόντων» διαφεύγει το βασικότερο: Ότι οι αρμοδιότητες των δημάρχων και των περιφερειαρχών συρρικνώνονται δραματικά στο φόντο της κρίσης. Αλήθεια, ποιος πιστεύει ότι ο περιφερειάρχης είναι ένας «μικρός πρωθυπουργός» όπως έλεγαν το 2010; Πρωτοκολλητές αποφάσεων ειλημμένων από άλλα όργανα, θεσμικά ή εξωθεσμικά, θα είναι οι νέοι αιρετοί, με όποιο τρόπο κι αν εκλεγούν.

 Το τοπικό επίπεδο είναι μια πρώτη δοκιμασία για τη συγκατοίκηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάτω από την ίδια πολιτική στέγη

Κάν’ το όπως στους Δήμους

Την ίδια στιγμή που όλοι μιλούν επί σεναρίων, ο υπουργός Εσωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι οι σχετικές αλλαγές, με την κατάργηση των συνδυασμών, μπορεί να εφαρμοστούν και στα συνδικάτα. «Αυτός ο ακηδεμόνευτος τρόπος εκλογής είναι μια μεγάλη ευκαιρία και για άλλες εκλογικές διαδικασίες. Θα μπορούσε να ισχύσει και για τις εκλογές συνδικαλιστικών οργάνων. Τόσα χρόνια δεν μιλάμε για ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό; Αυτό δεν είναι πάγιο αίτημα της κοινωνίας και των εργαζομένων; Οι ικανοί και οι άξιοι να μπορούν να επιλέγονται σπάζοντας τις στείρες κομματικές γραμμές που μέχρι τώρα υπήρχαν», ήταν η δήλωση του Γιάννη Μιχελάκη. Βέβαια, το πρόβλημα του συνδικαλισμού δεν είναι το πώς εκλέγονται οι διοικήσεις, αλλά το γεγονός ότι η εκπροσώπηση των εργαζομένων έγινε πολλές φορές επάγγελμα, ενώ τα ανώτερα κλιμάκια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας δεν έχουν καμία επαφή με τις ανάγκες ή τη βούληση των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει ότι η κοινωνία γυρνά πλάτη σε ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα και τους επιφανείς εκπροσώπους του. Η ΝΔ είναι ασφαλώς σαρξ εκ της σαρκός του συστήματος που σήμερα εμφανίζεται διατεθειμένη να εκσυγχρονίσει, γεγονός που κάνει τους πάντες να αμφιβάλουν σοβαρά για τις πραγματικές της προθέσεις. Ωστόσο, αν δρομολογηθούν οι αλλαγές αυτές, ίσως αφήσουν πιο βαθιές πληγές από αυτές που υποτίθεται ότι έρχονται να κλείσουν.

 

(Δημοσιεύτηκε στον Παλμό Γλυφάδας, 14-9-2013)

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s