Το άλυτο θέμα με τους παιδικούς σταθμούς

lezanta paidikoi stathmoi (1)Μπαλώματα, ελλείψεις και βραχυπρόθεσμα μέτρα από μεριάς της πολιτείας χαρακτηρίζουν την έναρξη και αυτής της σχολικής χρονιάς για χιλιάδες οικογένειες που έχουν ανάγκη από τις υπηρεσίες των παιδικών σταθμών για τα μικρότερα μέλη τους. Ο λόγος είναι η εξάρτηση της κοινωνικής πολιτικής από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, μια επιλογή που παρουσιάζει τρία σοβαρά μειονεκτήματα: Πρώτον, οι πόροι αυτοί είναι περιορισμένου ύψους, όχι ανάλογου των αναγκών. Δεύτερον, είναι περιορισμένης διάρκειας. Τρίτον, θέτει αυστηρές προϋποθέσεις που αποκλείουν χιλιάδες δυνάμει δικαιούχους.

31.153 βρέφη και νήπια κινδυνεύουν να μείνουν αναιτιολόγητα εκτός προγράμματος ΕΣΠΑ

Ο λόγος για το πρόγραμμα με τίτλο «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» το οποίο επιδοτεί τη φιλοξενία σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς και σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ΑμεΑ. Όπως αποκάλυψε με επιστολή του προς την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Κώστας Ασκούνης, µε βάση τα φετινά στοιχεία, 91.153 παιδιά πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο πρόγραμμα τη σχολική περίοδο που ξεκινά σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, η υπάρχουσα χρηµατοδότηση των 150 εκατοµµυρίων ευρώ που προβλέπει το ΕΣΠΑ επαρκεί για την κάλυψη των δύο τρίτων μόλις των αιτήσεων, δηλαδή για 60.000 θέσεις. Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος των Δημάρχων της χώρας, για να γίνει δυνατή η ένταξη όλων των παιδιών στο πρόγραµµα, ο διαθέσιµος προϋπολογισµός του προγράµµατος πρέπει να διαµορφωθεί στα 225 εκατοµµύρια ευρώ, ώστε να καλύψει όλες τις αιτήσεις.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν εξόχως αόριστη. Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, σε σχετική του επιστολή αρκέστηκε να αναφέρει τα εξής: «το Υπουργείο Εσωτερικών μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για αναζήτηση πόρων, προκειμένου να μην αποκλειστούν από τις πολύτιμες υπηρεσίες του παραπάνω προγράμματος παιδιά που πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν σε αυτές τις δομές». Στη γλώσσα της γραφειοκρατίας, τα παραπάνω σημαίνουν αρνητική απάντηση.

Όμως το γεγονός ότι 31.153 βρέφη και νήπια κινδυνεύουν να μείνουν αναιτιολόγητα εκτός προγράμματος ΕΣΠΑ δεν είναι το μόνο θέμα. Η χρηματοδότηση αυτή έχει ημερομηνία λήξης τη φετινή σχολική χρονιά, που μπορεί να παραταθεί ως το 2015. Αυτό συνεπάγεται μια προσωρινή ανακούφιση, αλλά όχι μια μακροπρόθεσμη μέριμνα. Τέτοια θα ήταν η δημιουργία υποδομών και η πρόσληψη σχετικού προσωπικού. Αντιθέτως, η κυβέρνηση προκρίνει την επιδοματική και κοντοπρόθεσμη πολιτική της επιδότησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όμως να μη δημιουργούνται νέες θέσεις στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς και απλώς να αναβάλλεται για λίγο η εκδήλωση ενός ακόμη φαινομένου αποκλεισμού για τις φτωχότερες οικογένειες.

Μια ματιά όμως στις προϋποθέσεις του προγράμματος, αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το σχεδιασμό και τη σκοπιμότητά του. Στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ αναφέρεται (με κεφαλαία μάλιστα γράμματα) ότι από το πρόγραμμα «εξαιρούνται οι τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ καθώς και οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού». Επιπλέον, ορίζεται ότι το οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ. Μάλιστα, το όριο αυτό αφορά τα εισοδήματα του 2011, όσοι δηλαδή είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται πέρσι αποκλείονται, την ίδια στιγμή που πέρσι το όριο ήταν ψηλότερα, στα 40.000 ευρώ. Με λίγα λόγια, τα παιδιά που έχουν αποκλειστεί είναι πολύ περισσότερα από τα 30.000 που φαίνεται να μένουν εκτός, λόγω της «στενότητας» του ΕΣΠΑ.

Προσβάλλει τη λογική να διαιρείται μια σχολική χρονιά σε δίμηνα διαστήματα

 Διμηνίτες 
για μια σχολική χρονιά;

Το ερώτημα βέβαια που αφορά όλες ανεξαιρέτως τις οικογένειες που απευθύνονται στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς είναι αν και πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία τους. Διότι η πάγια επί πολλά χρόνια τακτική των Δήμων να καλύπτουν τις ανάγκες του σε προσωπικό με συμβασιούχους, τώρα που απαγορεύεται κάθε πρόσληψη, έχει οδηγήσει σε πρωτοφανές αδιέξοδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, το οποίο για να εξυπηρετήσει τα 5.500 περίπου παιδιά που έχουν κάνει αίτηση, χρειάζεται προσλήψεις 327 ατόμων! Οι υπεύθυνοι του Βρεφοκομείου βρίσκονται επί μήνες εν αναμονή υπογραφής μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ώστε να προκηρυχθούν οι θέσεις μέσω ΑΣΕΠ.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι ανεπίσημες πηγές του υπουργείου Εσωτερικών προτρέπουν τους δήμους να προχωρήσουν σε σύναψη δίμηνων συμβάσεων, που εγκρίνονται μεν εύκολα, αλλά χωρίς καμία εγγύηση ότι μπορεί όλη η χρονιά να κυλήσει ανεμπόδιστα. Αυτή η επιλογή ακυρώνει παλιότερη δέσμευση του υπουργείου ότι θα προσληφθούν εγκαίρως μέσω ΑΣΕΠ συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου με 11μηνες συμβάσεις. Πρωτίστως βέβαια ακυρώνει τη λογική πώς μια σχολική χρονιά μπορεί να διαιρεθεί σε δίμηνα διαστήματα…

 (Δημοσιεύτηκε στον Παλμό Γλυφάδας, 24-8-2013)

Advertisements

One thought on “Το άλυτο θέμα με τους παιδικούς σταθμούς

 1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

  Το ΕΣΠΑ εδώ και καιρό έχει γίνει το «εργαλείο» εφαρμογής όλων των μνημονιακών πολιτικών ειδικά στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της απασχόλησης, δρώντας δε σε πολλές περιπτώσεις (κι αυτό είναι το ενδιαφέρον) ως «υπνωτικό» απέναντι στην κοινωνία και στους πολίτες. Το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς είναι μία πολύ χαρακτηριστική περίπτωση του παραπάνω.
  1ον : εξαπατά την κοινή γνώμη γιατί δημιουργεί την εντύπωση ότι καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών των γονιών ενώ στην πραγματικότητα με τους όρους και τα κριτήρια συμμετοχής που έχουν μπει αποκλείονται εξ αρχής μια σειρά από κατηγορίες δικαιούχων.
  Το μεγάλο «κοφτήρι» ήταν το το ύψος του εισοδήματος ως κριτήριο αποκλεισμού που μπήκε για πρώτη φορά πέρσι. Πρόκειται για όρο παράνομο και σε αντίθεση με την ΚΥΑ που ορίζει ποιοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Αυτό ωστόσο έγινε «γαργάρα» τόσο από το Υπ. Εργασίας όσο και από την Ε. Επιτροπή στην οποία έφτασε σχετική καταγγελία. Φέτος έγινε το δεύτερο «ξεκαθάρισμα»: α) το ύψος του εισοδήματος μειώθηκε. έτσι για να μπει κάποιος στο πρόγραμμα έπρεπε να έχει δηλώσει πολύ λιγότερα εισοδήματα (σημειωτέον οτι μιλάμε για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011!!!, δηλαδή κάποιος που έμεινε άνεργος μέσα στο 2012 και επομένως έχει πέσει σε εισόδημα πετάγεται ενδεχομένως έξω) Πάνω σ αυτό μάλιστα δηλαδή στο πώς υπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα έγιναν και διάφορα τερτίπια ώστε να αποκλείονται περισσότεροι β) φέτος εξαιρέθηκαν και οι υπάλληλοι των ΝΠΙΔ του Δημοσίου τελείως παράνομα!!!! Χωρις να γραφτεί πουθενά μέσα στην προκήρυξη αλλά με μία αυθαίρετη ερμηνεία του τι νοείται ως » δημόσιος τομέας» , όσες μητέρες εργάζονταν σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα είδαν τα ονοματά τους και των παιδιών τους στους πίνακες απορριπτέων με την αιτιολογία «δεν εργάζεται σε επιλέξιμο φορέα»!!! Έτσι πετάχτηκαν έξω με έναν πρόχειρο υπολογισμό περίπου 500 παιδιά . Μπορεί να φαίνονται λίγα αλλά σημασία έχει η λογική. Του χρόνου θα βρουν κάτι άλλο ή τίποτα δεδομένου ότι το ΕΣΠΑ τελειώνει ενώ οι πόροι του ΕΠ Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού είναι όλοι δεσμευμένοι και φέτος χρειάστηκε να μεταγγιστεί προϋπολογισμός από άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Συμβαίνει δηλαδή αυτό ακριβώς που αναφέρετε στο άρθρο σας ότι οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ περισσότερες. Ενα ακόμα δείγμα δημιουργικής λογιστικής από την κυβέρνηση!
  2ον: η κυβέρνηση εμφανίζεται λοιπόν να κάνει κοινωνική πολιτική με «ψέματα». Είναι πολύ χαρακτηριστικό το εξής: όταν πέρσι κάποιοι κάναμε ένσταση για το παράνομο κριτήριο του εισοδήματος ως όρο αποκλεισμού, μας λοιδώρησαν οι αρμόδιοι του προγράμματος λέγοντας ότι αν μπούμε εμείς με τα «υψηλά» εισοδήματα θα μείνουν έξω αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη. Με λίγα λόγια, έβαλε ένα αυθαίρετο νούμερο και πάνω σ αυτό άφησε να δουλέψει ο κοινωνικός αυτοματισμός!
  3ον: Εχουν μπει και οι Δήμοι σε αυτό το γαϊτανάκι οι οποίοι (ελλείψει άλλων κρατικών πόρων) διαφημίζουν ότι φιλοξενούν δωρεάν παιδιά στους παιδικούς σταθμούς της πόλης τους. Προπαγάνδα με ξένα κόλυβα! ¨
  4ον: τα ψέματα δεν τελειώνουν εδώ. προκειμένου να γίνουν δεκτές περισσότερες μητέρες έγινε φέτος ‘όπως και πέρσι μείωση της επιδότησης ανά θέση. Αυτό την περσινή χρονιά είχε ως αποτέλεσμα σε μια σειρά σταθμών να ζητούνται από τους γονείς χρήματα παρόλο που όσοι συμμετέχουν στο ΕΣΠΑ απαγορεύεται να πληρώνουν τροφεία. Οι περισσότεροι όμως είτε δεν το ξέρουν είτε δεν το κάνουν θέμα από φόβο μήπως ενδεχόμενη άρνηση έχει επίπτωση στο παιδί τους. Πάντως όσοι γονείς αρνήθηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη δικαιώθηκαν !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s