Γιάννης Παναγόπουλος: Προσεχώς …ζούγκλα στους Δήμους!

panagopoulosΤο πλήγμα στη λειτουργία των Δήμων από την απώλεια της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, περιγράφει μιλώντας στον «Παλμό» ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γιάννης Παναγόπουλος. Περιγράφει τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής, χαρακτηρίζει ανέφικτη την αναπλήρωση της Δημοτικής Αστυνομίας από την ΕΛΑΣ και αναλύει τους λόγους για τους οποίους οι δημοτικοί υπάλληλοι είναι εναντίον κάθε μέτρου ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών. «Θα στοιχίσει πολύ στον δημότη», όπως εξηγεί. Παράλληλα, προτρέπει τους Δημάρχους όλης της χώρας να υποβάλουν την παραίτησή τους, καθώς οι τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης εκμηδενίζουν το ρόλο τους. Ως προς τις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις από μεριάς των δημοτικών υπαλλήλων, δίνει «ραντεβού» τον Σεπτέμβριο, υπό την προϋπόθεση ότι τα αιτήματα των εργαζομένων θα βρουν θετική απήχηση στην κοινωνία.

 Τι σημαίνει πρακτικά για το Δήμο η διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας;

 Η διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας σημαίνει μια αναρχία, σημαίνει μια ζούγκλα. Θα παρκάρει καθένας όπου θέλει και δεν θα μπορεί κανείς να τον ελέγξει, θα μπορεί να ανεβάζει ό,τι διαφημιστικές πινακίδες θέλει, που μπορεί να είναι προσβολή για τους δημότες και τη νεολαία. Ήταν μια πολύ σημαντική δημοτική υπηρεσία και πιστεύω ότι η κυβέρνηση στόχευσε στην «καρδιά» των δήμων. Διαλύοντας τη Δημοτική Αστυνομία είχε ως στόχο να διαλύσει τους δήμους και ήδη πιστεύω ότι είναι σε καλό δρόμο να το πετύχει.

 Ο Σύλλογός σας θα δεχτεί να αναλάβουν υπάλληλοι από άλλες υπηρεσίες τα καθήκοντα των δημοτικών αστυνομικών που αποχωρούν;

 Αυτό δεν μπορεί να γίνει με το νόμο σε καμία περίπτωση. Αυτό που λένε οι υπουργοί Μανιτάκης και Μητσοτάκης είναι πως τα καθήκοντα αυτά και τις αρμοδιότητες θα τα επωμιστεί η Ελληνική Αστυνομία, που δεν πιστεύω ότι έχει το προσωπικό να ασχοληθεί με την παραβατικότητα των δημοτών. Και να θέλουν να κόβουν πρόστιμα για τα τραπεζοκαθίσματα οι άνθρωποι, δεν το γνωρίζουν το αντικείμενο! Ώσπου να γνωρίσουν τις νέες αρμοδιότητες, θα έχουν βγει στη σύνταξη, οπότε πρέπει να προσλάβουν καινούργιους. Δεν γίνεται αυτό, είναι αδύνατο ένας αστυνομικός υπάλληλος να ασχολείται με τραπεζοκαθίσματα. Τότε η εγκληματικότητα θα δοξαστεί.

 Με την κινητικότητα δεν μπορεί να καλυφθεί το κενό;

 Δυστυχώς κι εκεί υπάρχει ένα τρικ της κυβέρνησης, που δεν λέει αλήθεια. Έχει εντάξει την κινητικότητα στις διατάξεις της διαθεσιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν βρεθεί φορέας να απορροφήσει τον υπάλληλο, τότε αυτός βγαίνει αυτοδίκαια σε διαθεσιμότητα. Αυτή τη στιγμή σε κανέναν Οργανισμό κανενός υπουργείου δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις. Πώς θα απορροφηθούν λοιπόν; Μιλάμε ουσιαστικά για απολύσεις.

 Είναι αδύνατο ένας αστυνομικός υπάλληλος να ασχολείται με τραπεζοκαθίσματα

Ποιοι θα αναλάβουν το έργο των σχολικών φυλάκων που επίσης καταργήθηκαν;

 Σε μια συζήτηση που είχα με τους δύο υπουργούς και την κυρία Χριστοφιλοπούλου, που τους επισκεφτήκαμε με το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, είπαν ότι οι σχολικοί φύλακες δεν παρείχαν καμία υπηρεσία. Αυτό πίστευαν. Όταν ο πρόεδρος των σχολικών φυλάκων τους εξήγησε για ποιους λόγους είναι απαραίτητος κλάδος και τι έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα στα σχολεία, στο θέμα της διακίνησης ναρκωτικών και των βανδαλισμών που παρατηρούνταν, οι υπουργοί απάντησαν ότι όλα αυτά θα τα αναλάβουν οι καθηγητές κατά την ώρα των διαλειμμάτων, ενώ τις άλλες ώρες οι πόρτες θα είναι κλειστές. Κατά την κυβέρνηση λοιπόν ήταν μία υπηρεσία που δεν χρειαζόταν.

 Πολλές φορές η ΠΟΕ-ΟΤΑ επισημαίνει το ενδεχόμενο να αναλάβουν δημοτικές υπηρεσίες ιδιώτες. Αυτό γιατί είναι κακό;

 Εάν αναλάβουν ιδιώτες υπηρεσίες των ΟΤΑ, όπως τα παρκόμετρα, αυτό θα είναι μόνο για ένα συγκεκριμένο τομέα, τη στάθμευση π.χ. Θα γίνεται σύμβαση με μια εταιρεία, κάτι που θα κοστίζει πολύ περισσότερο από το δημοτικό αστυνομικό, ο οποίος παράλληλα με την ελεγχόμενη στάθμευση περιπολούσε και για τις διαφημιστικές πινακίδες, τα τραπεζοκαθίσματα και τις καταλήψεις των πεζοδρομίων. Γι’ αυτό είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε τέτοια σκέψη, γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα αποδώσει και θα στοιχίζει πάρα πολλά στους δημότες.

Η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια για την κινητικότητα, μιλάμε για απολύσεις

 Γιατί εναντιώνεστε στην ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας;

 Έχει ήδη ψηφιστεί η σύμπραξη του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα για τα σκουπίδια, τα ΣΔΙΤ. Από ό,τι ακούσαμε και από τους περιφερειάρχες Τατούλη και Σγουρό, ετοιμάζονται ήδη να τα δώσουν σε ιδιώτες. Πρόκειται για μια απάτη, γιατί θα στοιχίσει πολύ ακριβά στο δημότη. Αυτή τη στιγμή οι δήμοι πληρώνουν για τα σκουπίδια 40 ευρώ τον τόνο για να πηγαίνουν στη χωματερή, ενώ όταν θα το αναλάβουν οι ιδιώτες, η τιμή θα ανέβει στα 180-220 ευρώ τον τόνο. Αν φτάσουμε μάλιστα να ζυγίζονται τα οικιακά απορρίμματα όταν τα πετάμε, εκεί θα στοιχίσει πολύ περισσότερο. Είναι καθαρά μια καλοστημένη επιχείρηση για κάποιους συγκεκριμένους ιδιώτες που θα έχουν τα εργοστάσια ανακύκλωσης. Το σκανδαλώδες είναι ότι θα υπογράφουν ένα συμβόλαιο με τους Δήμους ότι θα παραλαμβάνουν Χ τόνους. Ακόμη κι αν πάρουν όμως λιγότερα σκουπίδια, θα πληρώνονται για όσα συμφώνησαν αρχικά! Αυτό συμβαίνει για να εξασφαλιστεί ο κάθε επιχειρηματίας και να μην είναι ζημιογόνα η επιχείρησή του. Και θα την πληρώνουν πάντα οι δημότες.

Από 100 συμβασιούχους στην καθαριότητα, σήμερα δουλεύουν μόνο 27

 Για το αυξημένο πρόβλημα των σκουπιδιών που βλέπουμε στους δρόμους ποιος ευθύνεται;

 Για το πρόβλημα φταίει οπωσδήποτε η κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή δεν μας επιτρέπουν να προσλάβουμε κόσμο, λόγω Μνημονίου. Ταυτόχρονα όμως έχουν κόψει και τις θέσεις των συμβασιούχων, ενώ έχουμε πολλές συνταξιοδοτήσεις. Στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εργάζονταν 100 συμβασιούχοι στην καθαριότητα και αυτή τη στιγμή δουλεύουν μόνο 27. Πώς θα μαζέψουν σε ένα Δήμο 27 άτομα τα σκουπίδια, από τη στιγμή που έχουν φύγει 60; Οδηγούν με αυτό τον τρόπο στην ιδιωτικοποίηση. Θα χρησιμοποιούν τα μηχανικά μέσα του Δήμου, τα απορριμματοφόρα και ό,τι άλλο έχει και έτσι ένας ιδιώτης με μηδενικά σχεδόν κεφάλαια θα στήσει μια εταιρεία και θα βγάζει κέρδη.

Ακούγεται όμως η κριτική ότι υπάρχει πληθώρα δημοτικών υπαλλήλων αλλά ποτέ στις υπηρεσίες που χρειάζονται. Πώς απαντάτε;

Δεν ξέρω για άλλους Δήμους, αλλά ως αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, τα μηνύματα που έχουμε από όλη τη χώρα είναι ότι παρατηρείται έλλειψη προσωπικού παντού. Έχουν περάσει τεχνηέντως από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την εικόνα ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. Έλλειψη υπάρχει στην πραγματικότητα. Αν δεν είχαμε ελλείψεις, τότε γιατί χρειάζονται οι συμβασιούχοι; Δεν είναι λοιπόν θέμα διαχείρισης προσωπικού.

Οι δήμαρχοι μετά την τελευταία απαξιωτική κίνηση της κυβέρνησης, έπρεπε να παραιτηθούν

 panagopoulos_2Οι δήμαρχοι της χώρας διαμαρτύρονται για τις περικοπές των δήμων. Πού φαίνονται αυτές οι ελλείψεις περισσότερο;

 Το πρόβλημα ξεκινά από τότε που μετέφεραν στο Δήμο αρμοδιότητες που δεν ήταν δικές του. Για παράδειγμα, τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων και τους παιδικούς σταθμούς. Αυτά δεν ήταν δουλειά του Δήμου. Μαζί με το προσωπικό και τις αρμοδιότητες, έδωσε η κυβέρνηση κάποιους πόρους. Αυτά λοιπόν τα χρήματα, τώρα τα στέρησαν κατά 60%. Πώς λοιπόν θα αντεπεξέλθει ο Δήμος; Παλιά τα κτίρια τα έφτιαχνε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, πλέον όμως όχι. Τα φτιάχνουν οι Δήμοι. Η κυβέρνηση έχει βάλει στόχους και τους έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια. Θέλει τη διάλυση των κοινωνικών δομών, όπως η υγεία και η παιδεία. Για μένα οι δήμαρχοι μετά την τελευταία απαξιωτική κίνηση της κυβέρνησης, με την κατάργηση δομών όπως η Δημοτική Αστυνομία και οι σχολικοί φύλακες, έπρεπε να παραιτηθούν. Όλοι οι σύμβουλοι σε όλη την Ελλάδα. Αυτό έπρεπε να είχε κάνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, το είπα προσωπικά στον πρόεδρό της κ. Ασκούνη, αλλά δυστυχώς το είδαμε μόνο από 25 δημάρχους της Δυτικής Μακεδονίας. Οι άλλοι ήταν λιοντάρια μόνο για να ακουστούν στα μικρόφωνα και να τους δείξει η τηλεόραση.

 Έχετε σκοπό να θέσετε υποψηφιότητα;

 Δεν έχω σκοπό να κατέβω, ούτε υπάρχει τέτοια πιθανότητα για την πόλη μας ή σε άλλο Δήμο. Δεν ξέρω αν θα κατέβω για περιφερειακός σύμβουλος, όπως είχα κάνει στις προηγούμενες εκλογές με το ψηφοδέλτιο του Αλέξη Μητρόπουλου. Θα το σκεφτώ και όταν έρθει η ώρα θα δω. Άλλωστε, δεν έχει νόημα να κατέβει κανείς για Δήμαρχος, δεν ξέρω καν ποιοι θα δεχτούν να θέσουν υποψηφιότητα. Γιατί όπως οδηγούν τους Δήμους, δεν νομίζω να είναι πολλοί αυτοί που θα βγουν μπροστά. Τι να κάνουν χωρίς προσωπικό; Θα αναγκάζονται να διπλασιάζουν και να πενταπλασιάζουν τα τέλη. Και αν δεν μπορέσει ο Δήμαρχος με την αύξηση των τελών, θα έρθει ο Επίτροπος. Τότε θα τα δεκαπλασιάσει τα τέλη. Με την ευκαιρία, να κάνω μια προτροπή προς τους Δημάρχους να ανοίξουν τα μάτια τους, να μη παραμυθιάζονται από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης.

 Τι κινητοποιήσεις σχεδιάζετε;

 Μετά το καλοκαίρι θα εξετάσουμε τις συνθήκες, για να δούμε πώς θα έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Είμαστε η μόνη Ομοσπονδία που είχαμε έντονη δράση και συνεχείς συγκρούσεις με την κυβέρνηση. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι σε αυτή την Ομοσπονδία. Το κύριο είναι να δούμε πώς ανταποκρίνεται η κοινωνία. Εάν η κοινωνία δέχεται παθητικά όλα όσα περνά η κυβέρνηση, εμείς ό,τι και να πούμε ως Ομοσπονδία, θα είμαστε μόνοι. Εάν η κοινωνία δεν ξυπνήσει, δεν ξεσηκωθεί, να διώξει από πάνω της αυτή την πολιτική και αυτούς που την εφαρμόζουν, σίγουρα θα καταστραφούμε. Έχουμε ακόμη ελπίδα και χρόνο να αντιδράσουμε, για να πετάξουμε στη χωματερή αυτή την πολιτική και τους πολιτικούς που την εκπροσωπούν. Είναι ο μόνος τρόπος, ο λαϊκός ξεσηκωμός.

 (Δημοσιεύτηκε στον Παλμό Γλυφάδας, 17-8-2013)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s