Κατά τόπους συμμαχούν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

1793051Αυτοδιοικητικές συμμαχίες με δυνάμεις από τους Ανεξάρτητους Έλληνες προετοιμάζονται στην Κουμουνδούρου, ενόψει της κάλπης για Δημάρχους και Περιφερειάρχες το 2014, αν και όχι με κεντρική συμφωνία.

Όπως είπε στο Πριν το υπεύθυνο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για την αυτοδιοίκηση, ο Κώστας Πουλάκης, τρεις είναι οι γενικές κατευθύνσεις των παρατάξεων που πρόκειται να στηρίξει η αξιωματική αντιπολίτευση στις τοπικές εκλογές: Η καθαρή αντιμνημονιακή τους στάση, η αντίθεση στον «Καλλικράτη» και η συμφωνία σε ένα τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο αλληλεγγύης για την αναχαίτιση των κοινωνικών συνεπειών τη κρίσης. Κατά τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, «κόκκινες γραμμές» στις τοπικές συμμαχίες είναι: Η συμμετοχή προσώπων στα δύο κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς και εμπλοκή προσώπων σε περιπτώσεις διαφθοράς. Από εκεί και έπειτα, ο Κώστας Πουλάκης τόνισε ότι «δεν θα ψάξουμε στις κομματικές λίστες» για την συμπλήρωση υποψηφίων τόσο στους Δήμους όσο και στις Περιφέρειες. Και δεν απέκλεισε συμφωνία σε πρόσωπα προερχόμενα είτε από τους ΑΝΕΛ είτε από τη ΔΗΜΑΡ, μολονότι προσέδωσε τουλάχιστον στις περιφέρειες μεγαλύτερο πολιτικό βάρος.

Απαντώντας στα δημοσιεύματα για την προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Πάνος Σκουρλέτης με συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Σκάι υποστήριξε σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές ότι «οι κύριοι Καμμένος και Τσίπρας δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κεντρική συμφωνία κοινής καθόδου στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε όλη τη χώρα, αυτό είναι αντίθετο στην αντίληψή μας». Πρόσθεσε όμως σε μια μεστή νοήματος αποστροφή ότι «δεν μπορούμε να καταργήσουμε την αυτονομία και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών». Σε παρόμοιο κλίμα και ο Πάνος Καμμένος δήλωσε στο «Κόκκινο» ότι οι ΑΝΕΛ επιδιώκουν αντιμνημονιακές συμμαχίες και ανάδειξη δημάρχων με ανάλογα χαρακτηριστικά, αλλά η επιλογή των προσώπων θα γίνεται κατά περίπτωση.

Προφανώς, δεν θα περίμενε κανείς οι δύο αρχηγοί να δώσουν ραντεβού στο Ζάππειο και κάτω από τα φλας των φωτογράφων να δώσουν τα χέρια για μια «κεντρική συμφωνία» συνεργασίας. Όμως, οι «τοπικές ιδιαιτερότητες» που επικαλείται η Κουμουνδούρου θα αποτελέσουν την κάλυψη για συμφωνίες με τοπικά στελέχη της Δεξιάς που διαχώρισαν τη θέση τους από τη μνημονιακή ΝΔ. Άλλωστε, η τακτική αυτή που προσχηματικά προτάσσει τις τοπικές συμφωνίες και ανάγκες, σε όλη την προ μνημονίου εποχή αξιοποιήθηκε κατά τις προεκλογικές περιόδους για την αυτοδιοίκηση από το Συνασπισμό παλιότερα και το ΣΥΡΙΖΑ πιο πρόσφατα για να δικαιολογήσει συμμαχίες με πρόσωπα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ.

(Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 17-11-2013)

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Κατά τόπους συμμαχούν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

  1. Γεννήθηκα σε ένα μικρό χωριό της Λέσβου που εκεί οι προοδευτικοί λεγόμενοι ( προσωπικά δεν μπορώ να τους ξεχωρίσω) ήταν περισσότεροι από τους συντηρητικούς .
    Και μετά την απελευθέρωση είχαν πλήρως επικρατήσει οι Κομουνιστές για ένα χρονικό διάστημα. Και τις μέρες αυτές ρωτήθηκε ένας ηλικιωμένος που ανήκει από έναν κομουνιστή. Και ο γέρος απάντησε ότι δικός σας είμαι αλλά όμως αγαπώ και λίγο και τον Βασιλιά» Αυτή η συμμαχία την απάντηση του γέρου μου θυμίζει. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην χώρα μας οι συνεργάτες των Γερμανών κυνήγησαν όλους αυτούς που πολέμησαν τον κατακτητή . Πάντως συνέχισε αυτή την ηλεκτρονική εφημερίδα σου αν και μας κάνεις εμάς που δεν έχουμε τα δικά σου προσόντα να μη αισθανόμαστε άνετοι με τα μπλοκ που έχουμε. Προσωπικά υλοποιώ τα λόγια του Κουρμπετιέν που δίδαξε σημασία δεν έχει μόνο η νίκη αλλά και η συμμετοχή και η προσπάθεια.
    Και θέλω να σου δώσω μια συμβουλή αφού έχω δει περισσότερες και μάλιστα πολύ περισσότερες φορές να βγαίνει ο ήλιος να μη ποτέ πεις γιατί αυτός και όχι εγώ που αξίζω
    Θα; είναι τεράστιο λάθος Γιατί στην Ελλάδα μας στην χώρα της αρπαχτής ισχύει το δόγμα που κανένας δεν θα μπορέσει να το σβήσει » Σημασία δεν έχει τι γνωρίζεις αλλά ποιόν γνωρίζεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s