Ανθίζουν αντιθέσεις στον κήπο του ΣΥΡΙΖΑ

Κοντά στο ποσοστό, ποτίζονται και οι αντιθέσεις, διαπιστώνουν με ταχύτητα τα στελέχη αλλά και οι πολλοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκλογική επιτυχία του σχήματος και η εδραίωσή του ως του μείζονος αντιπολιτευτικού πόλου στο πολιτικό στερέωμα, ναι μεν ανέδειξε τις αριστερόστροφες τάσεις που μέχρι πρότινος έμεναν στο παρασκήνιο, αλλά έφερε στην επιφάνεια εντονότερα όσο ποτέ και τις αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν τη συμμαχία. Κωδικοποιημένα, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τέσσερα σημεία διαπάλης σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία αν και μπήκαμε στη θερινή περίοδο, ωστόσο καθορίζουν την πολιτική συζήτηση που διεξάγεται τόσο στις λαϊκές συνελεύσεις, όσο και στα πολιτικά πηγαδάκια, από όπου θα καθοριστεί το μέλλον και η τελική φυσιογνωμία του νέου εγχειρήματος: Πρώτον, ξεχωρίζει το δίλημμα «μέσα ή έξω από τη Βουλή». Δεύτερον, είναι το ερώτημα για το ευρώ. Τρίτον, αποτελεί αγκάθι η τελική στάση για την πρόταση νόμου του ΚΚΕ. Και τέλος, συζητείται έντονα η θέση για τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Θα δώσουμε τη μάχη με την αντιπολίτευση που θα ασκήσουμε στη Βουλή, χωρίς να καλέσουμε τον κόσμο να κατέβει στο δρόμο», δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του σε γαλλικό μέσο

Το δίλημμα θεσμική ή κινηματική αντιπολίτευση, συνοδεύει το πολιτικό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ από τη γέννησή του. Προς το παρόν, αποφεύγεται η ρήξη, καθώς έχει επιλεγεί το εξής σχήμα: Η μεν ηγεσία εκφράζεται αποκλειστικά με θεσμικούς όρους, η δε βάση είναι ελεύθερη να κατεβεί στο δρόμο. Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του την Τετάρτη για την έλευση της τρόικας, δεν αναφέρθηκε σε απεργίες ούτε επικαλέστηκε το εργατικό κίνημα και του αγώνες του, παρά περιορίστηκε να καλέσει την κυβέρνηση «να ζητήσει αντί συναντήσεων με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, που θα αναζητηθεί ένας νέος στρατηγικός σχεδιασμός για την ελληνική περίπτωση». Ενδιαφέρον από αυτή την άποψη έχει και μια μετεκλογική συνέντευξη του βουλευτή Γιώργου Σταθάκη, που είναι και «σκιώδης» υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών, στη γαλλική εφημερίδα Λα Τριμπιούν: «Οι Έλληνες ενδέχεται να κατέβουν στους δρόμους. Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσουμε τη μάχη με την αντιπολίτευση που θα ασκήσουμε στη Βουλή, χωρίς να καλέσουμε τον κόσμο να κατέβει στο δρόμο», αναφέρει σε σχετική ερώτηση της Γαλλίδας δημοσιογράφου, συνεχίζοντας πως «αν κερδίζαμε, δεν θα ακυρώναμε το Μνημόνιο αλλά θα το επαναδιαπραγματευόμαστε πλήρως».

«Αχίλλειος πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ» χαρακτηρίζεται από στελέχη του η θέση για το ευρώ

Αν οι απόψεις αυτές προκάλεσαν την αγανάκτηση του Στάθη Κουβελάκη (μέσω …facebook), ανάλογες ανησυχίες εκφράζονται όλο και πιο ανοιχτά και για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Η ιστοσελίδα iskra που εκφράζει τις απόψεις του Αριστερού Ρεύματος εντός του Συνασπισμού, φιλοξένησε τη Δευτέρα άρθρο του Άρη Δημητρίου με τίτλο «η αχίλλειος πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ», που δεν είναι άλλη κατά το συγγραφέα από τη θέση για το ευρώ: Το άρθρο υποστηρίζει «την άμεση έξοδο από την ευρωζώνη και τη συγκρότηση εθνικού νομίσματος για να ανακοπεί η τραπεζική και οικονομική κατάρρευση και να μπορέσει, έτσι, η χώρα να σταθεί στα πόδια της». Ανάλογο περιεχόμενο είχε και η συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στα Επίκαιρα της προηγούμενης η εβδομάδας, όπου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως «η Ευρώπη χρειάζεται, εδώ που φτάσαμε, μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή», αποφεύγοντας πάντως να εκθέσει τις «προσωπικές του απόψεις». Η συζήτηση όμως δεν κλείνει.

Σημείο κλειδί για τις εσωτερικές ισορροπίες τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όσο και ευρύτερα στη βάση στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτελέσει η τελική στάση που θα τηρήσει το σχήμα απέναντι στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ, για κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων. Κι αυτό γιατί η διατύπωση της πρότασης αυτής συμπυκνώνει όλες τις αντιθέσεις, θέτοντας ένα φαινομενικά απλό ερώτημα «υπέρ» ή «κατά». Οι θέσεις για αποδέσμευση από την ΕΕ και για μονομερή καταγγελία των δανειακών συμβάσεων για παράδειγμα, διχάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευρεία βάση υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή βεβαίως που η ηγεσία του ομονοεί, διαφωνώντας κάθετα με τέτοιες διατυπώσεις.

Για δημόσια επιχειρηματικότητα και συμπράξεις με ιδιώτες μιλά ο Δ. Παπαδημούλης

Αντιπαράθεση έχει προκαλέσει και η επίσημη αντιπρόταση για τις ιδιωτικοποιήσεις. «Το δικό μας εναλλακτικό σχέδιο για την ανάπτυξη μιας δημόσιας επιχειρηματικότητας», αναπτύσσει δημοσίως ο Δημήτρης Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας την ιδέα για «συμπράξεις» ή «κοινοπραξίες» του Δημοσίου με ιδιώτες, μια θέση που εγείρει ενστάσεις καθώς το αμόκ ιδιωτικοποιήσεων από την κυβέρνηση δεν αποκρούεται από θέσεις αρχής. Όπως το έθεσε ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην Αυγή της προηγούμενης Κυριακής, οι δημόσιες επιχειρήσεις «πρέπει να υπηρετούν και οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια αποδοτικότητας … και να αναπτύσσουν διεθνή δράση με επιχειρησιακές συνεργασίες και συμπράξεις».

Το σοφό ρητό του Μάο Τσε Τουνγκ «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν» δεν αποκλείεται να πρυτανεύσει στο νέο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, κανέναν μαζικό πολυτασικό οργανισμό δεν έβλαψε η πολυφωνία, στο βαθμό που κατ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να ενσωματώνει και διαφορετικές απόψεις και αποχρώσεις, έστω και με την ταμπέλα της «μειοψηφίας». Αρκεί πάντα οι κεντρικές κατευθύνσεις να είναι «κλειδωμένες».\

(Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 22-7-2012)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s