Νέα συνταγή, παλιά υλικά

Αναταράξεις και όχι ανατροπές έφερε η κατάθεση πολιτικής πλατφόρμας από τον Αλέκο Αλαβάνο και άλλα 39 μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα έχει τίτλο «για να αλλάξουμε τα πράγματα» και καλεί στη συγκρότηση ενός «μετώπου ανατροπής και αλληλεγγύης». Η επαναφορά του Αλέκου Αλαβάνου στο πολιτικό προσκήνιο, η οποία σημαδεύτηκε από αιχμές και κριτική για το κόμμα της πλατείας Κουμουνδούρου, έφερε άλλο ένα κύκλο εσωστρέφειας και αντιπαραθέσεων στο Συνασπισμό, που βρίσκεται πλέον σε προσυνεδριακή διαδικασία, με το ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ να ιεραρχείται ψηλά στην ατζέντα. Η κατάθεση πάντως της «πλατφόρμας Αλαβάνου» όσο κι αν βγάζει «φλας» αριστερά, δεν σηματοδοτεί κάποια τομή σε σχέση με το πολιτικό κεκτημένο του ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς εργατικό κίνημα και χωρίς ρήξη με την ΕΕ η πλατφόρμα Αλαβάνου

Το κείμενο ξεκινά με την αναγνώριση της ανάγκης η «ριζοσπαστική Αριστερά … να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις». Ακολουθεί αναφορά στο κίνημα για το άρθρο 16, στον Δεκέμβρη του 2008 αλλά και στα πρόσφατα αγροτικά μπλόκα, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «τα ζωντανά κινήματα εμφανίστηκαν και βρήκαν θερμή στήριξη μέσα στην γκρίζα αίθουσα του κοινοβουλίου». Απ’ τις σοβαρές ελλείψεις της πλατφόρμας είναι η θολή και γενικόλογη αναφορά στο στρατηγικό στόχο, στο σκοπό του εγχειρήματος Αλαβάνου: Για «νέα, αντικαπιταλιστική οικονομική και πνευματική διαδρομή για τη χώρα» γίνεται λόγος, αλλά όταν το κείμενο επιχειρεί να εξειδικεύσει «έναν σαφή στρατηγικό στόχο», τότε οι διατυπώσεις χάνονται πάλι στη γενικότητα και την ταξική ουδετερότητα: «Να αντιπροτείνουμε μια δημιουργική πορεία ισότητας, δημοκρατίας και αλληλεγγύης» τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ όλα τα παραπάνω συνοψίζονται στο «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα» χωρίς καμία περαιτέρω διευκρίνηση.
Ποιος όμως θα διεκδικήσει και θα οικοδομήσει αυτό το σοσιαλισμό; Σίγουρα όχι το εργατικό κίνημα σύμφωνα με την «πλατφόρμα Αλαβάνου», αφού δεν αναφέρεται ούτε μία φορά! Το μαζικό εργατικό κίνημα, σαν παράγοντας αλλαγών, μετασχηματισμών και ανατροπών δεν υπάρχει στο σχέδιο που κατέθεσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μολονότι γίνεται λόγος απ’ τον τίτλο κιόλας για «μια νέα κοινωνική πλειοψηφία», η μόνη σχετική αναφορά είναι η άνευρη και αταξική προτροπή «να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία, κρατώντας ανοιχτές τις πόρτες σε κάθε πρωτοβουλία κριτικής και αντίστασης». Το «μέτωπο ανατροπής» του Αλέκου Αλαβάνου είναι περισσότερο μια πολιτική πρωτοβουλία κορυφής, που θέλει να εκπροσωπεί –αλλά όχι να τροφοδοτεί– σε κεντρικό κοινοβουλευτικό ή άλλο επίπεδο τις όποιες αντιστάσεις αναπτύσσονται στην κοινωνία. Άλλωστε, σε συμβολικό επίπεδο, αυτό έδειξε και η επιλογή του Αλέκου Αλαβάνου και κάποιων δεκάδων συντρόφων του να ζητήσουν κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας με συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την επομένη της πανελλαδικής απεργίας, την Πέμπτη, με πανό που υπογραφόταν «μέτωπο ανατροπής και αλληλεγγύης».
Ούτε όμως και τη «σκουριά» του ευρωπαϊκού προσανατολισμού δεν τίναξε ο Α. Αλαβάνος από την πλατφόρμα, παρόλο που σε παλιότερες παρεμβάσεις του είχε διαφανεί μια τάση αποστασιοποίησης από τη στρατηγική αυτή πλευρά που χαρακτηρίζει το κόμμα του Συνασπισμού. Το κείμενο αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει και άλλος ευρωπαϊσμός, εκτός από αυτόν της «υποταγής στις αγορές» και παρόλο που μιλά για την κατάργηση του Μάαστριχτ, δεν αφιερώνει ούτε μια αράδα για τον αντιλαϊκό και αντιδραστικό ρόλο της ΕΕ – ούτε λόγος βέβαια να ζητήσει έξοδο της χώρας.
Όπως ήταν φυσικό, η νέα αρχηγική εμφάνιση του πρώην προέδρου του Συνασπισμού, ενόχλησε το παλιό του κόμμα. Για «μία από τα ίδια» έκαναν λόγο στελέχη της Κουμουνδούρου, ενώ σχολίαζαν πικρόχολα ότι τουλάχιστον «ο Α. Αλαβάνος μαζεύεται και δεν θέτει θέμα εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Η Ανανεωτική Πτέρυγα εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση για το θέμα, όπου υπογράμμισε για την πλατφόρμα ότι εμφανίζει καθαρά την κρίση και τα αδιέξοδα του σχήματος (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ)» και ότι «αποτελεί μια ολοκληρωτική επιστροφή στα ανεπαρκή στερεότυπα του παρελθόντος της Αριστεράς». Στο μεταξύ, η έντονη κινητικότητα του Αλέκου Αλαβάνου γύρω από το θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά αυτοάμυνας στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το Σύμφωνο Σταθερότητας την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ απορρίφθηκε αίτημα να είναι σ’ αυτήν ομιλητής ο Α. Αλαβάνος. Έτσι, αντί για το θολό και δειλό αντι-Μάαστριχτ «μέτωπο» του Αλαβάνου, θα προβληθεί ο ανοιχτά φιλοευρωπαϊκός προσανατολισμός του Συνασπισμού. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της Πέμπτης θα είναι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξης Τσίπρας, που την προηγούμενη Κυριακή δήλωνε στο Έθνος πως «δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα να επιβιώσει η οικονομία της χώρας έξω από το ευρώ».

(Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 14-2-2010)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s