Τακτικές κινήσεις που φέρνουν το όχημα του ΣΥΡΙΖΑ στα περίχωρα της σοσιαλδημοκρατίας επιλέγει μεθοδικά η ηγεσία του Συνασπισμού. Η ανανεωμένη πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για «ευρεία συμπαράταξη» των αντιμνημονιακών δυνάμεων που θα φέρει ένα «νέο συνασπισμό εξουσίας» συνιστά στην πραγματικότητα μια επανάληψη της συνταγής που ακολουθήθηκε στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές με το ψηφοδέλτιο του Αλέξη Μητρόπουλου, η οποία ελπίζεται ότι θα φέρει διαφορετικά αποτελέσματα.
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη μαζί με τον εικονιζόμενο Εθνικό Γραμματέα του ΚΚ Γαλλίας, Πιερ Λοράν, ήταν σαφής: «Η συμμαχία δεν απέτυχε, διότι δεν πρόλαβε να δοκιμαστεί για να αποτύχει», είπε μετά από ερώτηση του Πριν για την αποτίμηση της τότε επιλογής του Αλέξη Μητρόπουλου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, το μεγάλο αυτό μέτωπο έχει χώρο εκτός από την Αριστερά και για «δυνάμεις που κάνουν κριτική και αποχωρούν από το ΠΑΣΟΚ που αποτέλεσε κορμό της δημοκρατικής παράταξης από το ’74 και μετά, μπορώ να μιλήσω ακόμη και για πολίτες που βρέθηκαν στην κάλπη της Νέας Δημοκρατίας όλα τα προηγούμενα χρόνια». Στο πνεύμα αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε συνεργασία με τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή. Οι δύο βουλευτές, σε μία μάλλον συμβολική κίνηση, κατέθεσαν από κοινού αυτή την εβδομάδα δύο ερωτήσεις προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης.

"Σε περίπτωση ενότητάς του, ένα ενωμένο λαϊκό μέτωπο έχει μεγάλη πια δυνατότητα να κατακτήσει την πρώτη θέση" είπε ο Αλέκος Αλαβάνος
Στον αντίποδα πάντως βρίσκονται άλλες δυνάμεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ και του «Μετώπου», που διαφωνούν με αυτή τη στροφή στις εκλογικές συνεργασίες. Στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας της ΔΕΑ, Εργατική Αριστερά, ο Γρ. Δεμέστιχας αναλύει τα «λάθη» του εκλογικού μετώπου με τους ΠΑΣΟΚογενείς, αναφέροντας ως πρώτο τον «εκλογοκεντρικό χαρακτήρα της άποψης» και ως δεύτερο την «αναβάθμιση διαφόρων ΠΑΣΟΚογενών παραγόντων σε συνιστώσα ενός μετώπου, χωρίς καμία εγγύηση για τη μετεκλογική συμπεριφορά τους, χωρίς καμία δέσμευση για ουσιαστική ρήξη με την πολιτική της σοσιαλδημοκρατίας». Το ζήτημα της ενότητας στην Αριστερά πάντως είναι και το θέμα της πανελλαδικής συνάντησης του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να αντιπαρατεθούν οι απόψεις.
Στα όρια πάντως οδηγείται η αντίθεση εντός του Συνασπισμού για το θέμα του ευρώ. Όπως γλαφυρά ανέλυσε με άρθρο του στην Ελευθεροτυπία της προηγούμενης Κυριακής ο Γιάννης Δραγασάκης, η ηγεσία του Συνασπισμού ζητά «οργανωμένη ρήξη με τις κυρίαρχες πολιτικές, χωρίς αποκοπή από το ευρωπαϊκό πλαίσιο». Ακόμη κι αν έχει τεθεί δίλημμα «διάλυση ή ριζική αλλαγή», όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη της Τρίτης, η επιλογή παραμένει «η επανίδρυση της Ευρώπης στη βάση της οικονομίας των κοινωνικών αναγκών». Αντιθέτως, το Αριστερό Ρεύμα του Συνασπισμού παγιώνει τη θέση ότι η έξοδος από το ευρώ είναι αναγκαία, αν και το αίτημα αυτό το συνδέει με την προοπτική της ανάληψης κυβερνητικής εξουσίας. Όπως έγραψε πρόσφατα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε άρθρο του στην ιστοσελίδα iskra.gr, «η αναγκαία έξοδος της χώρας από το ευρώ θα αποβεί θετική και ελπιδοφόρα μόνο όταν διευθύνει αυτή την υπόθεση μια προοδευτική κυβέρνηση, με επίκεντρο τη συμπαραταγμένη Αριστερά και στο πλαίσιο εφαρμογής ενός προοδευτικού προγράμματος σοσιαλιστικής κατεύθυνσης».
(Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 27-11-2011)