Προσεισμοί στο πολιτικό σύστημα

Το ένστικτο της κοινοβουλευτικής επιβίωσης στέλνει ήδη απεγνωσμένα μηνύματα σε όλους τους εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος, μετά τη βαθμιαία γνωστοποίηση των επαχθών μέτρων που έρχονται. Οι διακηρυχθείσες διαφωνίες, οι λεπτές διαφοροποιήσεις, οι αστερίσκοι που θέτουν ο ένας μετά τον άλλο παράγοντες και βουλευτές των τριών κομμάτων που κυβερνούν και φυσικά, οι σφοδρές αντιδράσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση και την Αριστερά, φανερώνουν ότι το αβυσσαλέο χάσμα που χωρίζει σήμερα την κοινωνική πλειοψηφία από την κυβερνητική γραμμή των νέων μέτρων που πλήττουν τα γνωστά υποζύγια, εκφράζεται σε ένα βαθμό με μια ρωγμή και εντός της αίθουσας Ολομέλειας του κοινοβουλίου.

Ξεχωριστή βαρύτητα έχουν για προφανείς λόγους οι εντός ΝΔ αντιδράσεις. Πρώτος έβαλλε κατά των μέτρων ο Κώστας Γκιουλέκας, που με συνέντευξή του στον Σκάι τόνισε το αυτονόητο πλην απαγορευμένο, ότι δηλαδή «είναι τραγικό να μιλάμε για οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι ίδιες πλάτες δεν μπορούν να αντέξουν άλλα μέτρα». Ο ίδιος βουλευτής υπενθυμίζεται ότι διαγράφτηκε πέρσι όταν καταψήφισε τη δεύτερη δανειακή σύμβαση. Το δεύτερο εσωτερικό μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει ο Αντώνης Σαμαράς έρχεται από τις τάξεις των ενστόλων και συγκεκριμένα από δύο πρώην αστυνομικούς που σήμερα είναι μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και σήμερα η συναδελφική αλληλεγγύη τους σπρώχνει σε θέσεις αντίθεσης με την κυβέρνηση: Ο Δημήτρης Κυριαζίδης συμμετείχε στο συλλαλητήριο των απεργών της ΕΛΑΣ, ενώ με γραπτή του δήλωση διαπίστωσε ότι «οι προεκλογικές δεσμεύσεις για την προστασία των γλίσχρων αποδοχών των ενστόλων καλούνται να θυσιαστούν στο βωμό των απαιτήσεων της τρόικας» και δήλωσε ότι η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων θέτει για τον ίδιο «ζητήματα ηθικής τάξεως, αξιοπιστίας και προβληματισμό σε ό,τι αφορά τη στήριξή τους». Στο ίδιο κλίμα φέρεται να κινείται και ο έτερος πρώην συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ, Ηλίας Βλαχογιάννης.

Οι γαλάζιοι βουλευτές βλέπουν πως το κόμμα τους οδεύει ταχέως προς το πεπρωμένο του ΠΑΣΟΚ

Οι «Κέρβεροι» της λεωφόρου Συγγρού πάντως ήδη σφίγγουν τα λουριά της κομματικής πειθαρχίας απειλώντας με κόκκινη κάρτα όποιον διαφοροποιηθεί. «Κατ’ αντιστοιχία με όποιον προτάξει προσωπική στρατηγική στη Βουλή, δεν θα γίνει ανεκτό και αν κάποιος προτάξει το συντεχνιακό του συμφέρον», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου. Ενώ σε εξωραϊσμό της πολιτικής προχώρησε ο νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, που σημείωσε σε εκτός πραγματικότητας κλίμα ότι «δικαιοσύνη σημαίνει ότι οι έχοντες θα πληρώσουν τα βάρη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε». Το φάντασμα της …ΠΑΣΟΚοποίησης πλανάται πάντως πάνω από τα γραφεία της ΝΔ, καθώς οι γαλάζιοι βουλευτές βλέπουν πως το κόμμα τους οδεύει ταχέως προς το πεπρωμένο που συνάντησε το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο συνετρίβη λίγους μήνες αφότου ανέλαβε την κυβερνητική εξουσία, περιερχόμενο σε μια βαθιά υπαρξιακή κρίση, με άδηλο το μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό και μόνο επωάζονται οι όποιες «ανταρσίες».

Στο ΠΑΣΟΚ, που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε κρίση ταυτότητας, η αμφισβήτηση των νέων μέτρων κοστίζει λιγότερο, εξ ου και ήδη φανερώνονται διαφοροποιήσεις, όπως αυτή του Κώστα Σκανδαλίδη, που με δημοσιεύσεις του στο twitter, σημείωσε αφενός μεν ότι «δεν θα ψηφίσω μέτρα που θίγουν συντάξεις του ΟΓΑ και γενικά χαμηλές συντάξεις ή μειώνουν τις αποδοχές του αστυνομικού στο δρόμο», αφετέρου δε ότι «οφείλουμε να στηρίζουμε την κυβέρνηση». Ο δε βουλευτής Σερρών Μάρκος Μπόλαρης χαρακτήρισε «συντηρητικές νεοφιλελεύθερες εμμονές, που οδηγούν σε κατάθλιψη και έκρηξη», το νέο πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, αφήνοντας ασχολίαστο το τι θα πράξει. Το κόμμα του Ευ. Βενιζέλου διαισθανόμενο αυτή την πίεση κοινοποίησε επιστολή στον υπουργό Οικονομίας, με την οποία εκτίθενται οι αντιρρήσεις του ΠΑΣΟΚ στα νέα μέτρα και συγκεκριμένα, για τις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς ακόμα και σε συντάξεις του ΟΓΑ, για τη μείωση των επιδομάτων αναπηρίας και για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων.

Ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, η ΔΗΜΑΡ, παρουσιάζει και τους σοβαρότερους τριγμούς. «Δεν θα ψηφίσω οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων» είπε κοφτά ο Οδυσσέας Βουδούρης, που μετά την απάντηση που έλαβε από τον Νίκο Μπίστη εκ μέρους του κόμματος, θεωρείται ήδη ξένο σώμα. Άλλος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, μίλησε για κυβερνητικό πραξικόπημα αν έρθουν τα μέτρα με τη μορφή ενός άρθρου και προεξόφλησε ότι σε τέτοια περίπτωση θα καταψηφίσει. Λίγες μέρες νωρίτερα, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, το μέλος της Ανδρέας Νεφελούδης προχώρησε σε δήλωση που κοινοποίησε στα μέσα ενημέρωσης, όπου τονίζει ότι «διαμορφώνεται ένα νέο ασφυκτικό πλαίσιο για τις δυνάμεις της ανανεωτικής, μεταρρυθμιστικής Αριστεράς», καλώντας το κόμμα του «να καταψηφίσει αυτά τα μέτρα και να επανεξετάσει τη στάση του για τη κυβέρνηση στην κατεύθυνση της απεμπλοκής».

Οι προσωπικές διαφοροποιήσεις μέχρι στιγμής, πλην των εξαιρέσεων από τη ΔΗΜΑΡ, δεν φτάνουν στο σημείο να αμφισβητήσουν την κυβερνητική σταθερότητα και στρατηγική. Γι’ αυτό και στις δηλώσεις τους οι βουλευτές φροντίζουν να ξεκαθαρίσουν ότι διαφωνούν με επιμέρους μέτρα, κάτι που υποδηλώνει τη στάση τους υπέρ του «ναι» επί της αρχής. Ανεξάρτητα αν τελικώς η κυβέρνηση επιλέξει την ψηφοφορία ενός εκάστου μέτρου σε ξεχωριστό άρθρο ή τα εντάξει στον προϋπολογισμό, οι διαφοροποιήσεις έχουν αξία στο βαθμό που αντανακλούν (στρεβλά ή πιστά) την ογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια, η οποία στο τέλος θα σφραγίσει και τις εξελίξεις. Οι χτεσινές πορείες στη ΔΕΘ ήταν, όπως κάθε χρόνο, το ξεκίνημα μιας πορείας αντιπαράθεσης που δεν θα είναι μονόπρακτο. Η μετατροπή των ρωγμών σε κυβερνητικό ρήγμα φαίνεται σήμερα μακρινή δεδομένων των συσχετισμών, ωστόσο το εύθραυστο πολιτικό τοπίο δείχνει όλο και περισσότερο ότι η πολιτική σταθερότητα στην πραγματικότητα ισορροπεί σε ένα τεντωμένο σκοινί.

(Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 9-9-2012)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s