«Καθαρά χέρια» με εκπτώσεις από την κυβέρνηση

19760_1Κλείσιμο της υπόθεσης «λίστα Λαγκάρντ» με όσο το δυνατό περιορισμένες απώλειες επιδιώκει η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες προκειμένου να «απλώσει» τις πολιτικές ευθύνες. Το Μέγαρο Μαξίμου και φυσικά, το ΠΑΣΟΚ, επιχειρούν να εξαγάγουν πολιτικά οφέλη από την αποκάλυψη του παραχαράκτη της λίστας, δίνοντας χρώμα εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος μέσω της «θυσίας» του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο βαθμό που είναι ένας παροπλισμένος πολιτικός, χωρίς ρόλο σήμερα. Από την άλλη μεριά, η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις εσωτερικές αντιθέσεις της τρικομματικής συμμαχίας και να διευρύνει τις ρωγμές, καθώς διαφοροποιήσεις βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού είναι πολύ πιο πιθανές λόγω της μυστικότητας που θα καλύψει τις συγκεκριμένες ψηφοφορίες, αν έρθει θέμα ευθυνών Βενιζέλου στη Βουλή.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού Δημήτρης Βίτσας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Άλφα), ερωτώμενος γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στις ποινικές και όχι τις πολιτικές ευθύνες του Βενιζέλου απάντησε ότι «εμείς μιλάμε για υπεξαγωγή εγγράφου, που σημαίνει ότι έχει μέσα και την απόκρυψη και την αλλοίωση, και σ’ αυτή τη λογική την παράβαση καθήκοντος όχι από πολιτική πλευρά αλλά από ποινική πλευρά». Στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ από κοινού με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, λήφθηκε απόφαση να κατατεθεί πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαγωγής εγγράφου και όλων των συναφών οικονομικών και φορολογικών αδικημάτων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται να καταθέσει στο άμεσο μέλλον «κάθε απαραίτητη συμπληρωματική πρόταση για την επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης ή της δίωξης εναντίον προσώπων και επί αδικημάτων που ενδέχεται να στοιχειοθετηθούν ή να προκύψουν στην πορεία της έρευνας».

Υπό αυτό το πρίσμα, εξηγείται ο επικοινωνιακός πόλεμος ανακοινώσεων και δηλώσεων που έχει επισκιάσει κάθε άλλη πτυχή της υπόθεσης και ασφαλώς, σκοπεύει στο να καλλιεργήσει κλίμα αντιπαρατιθέμενων στρατοπέδων με απώτερο στόχο την πολιτική συσπείρωση. «Η προσπάθεια της μνημονιακής συγκυβέρνησης να περιορίσει τη διαλεύκανση της υπόθεσης Λαγκάρντ στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου εξυπηρετεί το στόχο μιας ελεγχόμενης εκτόνωσης, χωρίς όμως να μπορεί να συγκαλύψει τη διαχρονική ομερτά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για συγκάλυψη της διαφθοράς και διαιώνιση της διαπλοκής μεταξύ οικονομικής ολιγαρχίας και πολιτικής», ήταν η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που πυροδότησε την αντιπαράθεση, αφού έκλεινε με τη σαφή υπογράμμιση ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μοιράζεται πολιτικές και ποινικές ευθύνες με τον Ευ. Βενιζέλο. Το ΠΑΣΟΚ μίλησε για «πολιτική τύφλωση» του ΣΥΡΙΖΑ και του καταλόγισε ότι «τον ενδιαφέρει μόνο η πολιτική αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και της χώρας και μάλιστα τώρα που διανοίγονται θετικές προοπτικές για την ανάκαμψή της». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μίλησε για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό» και με αυστηρό ύφος τόνισε ότι «δεν επιτρέπεται ο εκνευρισμός να οδηγεί σε πλήρη ισοπέδωση στοιχειωδών κανόνων δικαίου».

Ο πατριωτικός ζήλος της ΝΔ στην προληπτική υπεράσπιση του Ευ. Βενιζέλου εξηγείται από την ανησυχία που έχει καταλάβει τα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια μήπως ξεφύγει από τον έλεγχο η υπόθεση, καταστρέφοντας το κλίμα ανάτασης και αισιοδοξίας που επιχείρησε με πολύ κόπο να παρουσιάσει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός. Το σημείο κλειδί για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η άμεση συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής, ώστε το θέμα να περιοριστεί στην αποδεδειγμένη αλλοίωση του εγγράφου και κανείς να μη μιλήσει για το προφανές: Ότι δηλαδή η λίστα παρέμενε στα συρτάρια του υπουργείου που άφησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου ως επτασφράγιστο μυστικό για τόσους μήνες και φυσικά, κατά τη διάρκεια της θητείας Βενιζέλου. Έτσι, η επιχείρηση μνημονιακά «καθαρά χέρια» του Σαμαρά, ο οποίος τόνισε με στόμφο στο διάγγελμά του για τη νέα χρονιά ότι «η παλιά ατιμωρησία παίρνει τέλος» και ότι «πρώην μεγαλόσχημοι πιάνονται και λογοδοτούν», επιχειρείται να μείνει σε ελεγχόμενο έδαφος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται πάντως και η ΔΗΜΑΡ. Ο γραμματέας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης, είπε χαρακτηριστικά πως «ζητάμε την απόδοση δικαιοσύνης με βάση στοιχεία και όχι φλυαρώντας», τονίζοντας με σαφήνεια ότι «για την ώρα, για τον κ. Παπακωνσταντίνου υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ενοχής». Η απάντηση ήρθε την επομένη από τις στήλες της Αυγής, όπου στο κύριο άρθρο ο Φώτης Κουβέλης χαρακτηριζόταν «λαγός της συγκάλυψης, αφού εμφανίστηκε ως δική του η πρόταση για την επιλεκτική παραπομπή του Παπακωνσταντίνου».

Ενδεικτικό πάντως του χαρακτήρα πολιτικής χιονοστιβάδας που μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσλάβει το θέμα του Παπακωνσταντίνου είναι το γεγονός ότι και ο παροπλισμένος Θόδωρος Πάγκαλος έβαλε στο κάδρο και τον Γιώργο Παπανδρέου, για τον οποίο δήλωσε σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ πως «λέει ότι δεν ήξερε, αλλά αυτό δεν τον απαλλάσσει, γιατί εκείνος επέλεγε τους υπουργούς του».

Σχολιάστε