ΣΥΡΙΖΑ: 100 πρώτες μέρες μοναξιά

tsiprasΜε το χελιδόνι, που μόνο του δεν φέρνει την (αντιμνημονιακή) άνοιξη μοιάζει όλο και περισσότερο μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την αποτυχία της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, την οποία τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βάφτισαν επιτυχία, ήρθε η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του επικεφαλής του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, στην εφημερίδα Αυγή της προηγούμενης Κυριακής να αφήσει ακόμη περισσότερα ερωτηματικά για τη διάθεση ρήξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη μνημονιακή πολιτική.

Η απάντηση που δίνει ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με μια φωνή στην ερώτηση “πού θα βρείτε τα λεφτά για κοινωνικές παροχές”, είναι πια στερεότυπη: “Είναι η πολιτική ηλίθιοι”, υποστηρίζουν συνήθως επιθετικά ή όπως το έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην Αυγή, πρόκειται για “μεγάλη σπέκουλα γύρω από ένα λάθος ερώτημα”. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι “περιθώρια διαφορετικής πολιτικής υπάρχουν” και εξηγεί στη συνέντευξή του ότι με μια τριπλέτα πολιτικών χειρισμών, όλες οι ανατροπές είναι εφικτές: Θέληση για διαπραγμάτευση, συγκρότηση ευρω-συμμαχιών και εκμετάλλευση εσωτερικών αντιθέσεων. Οι πολιτικοί ελιγμοί πάντως που υπόσχεται ο Τσίπρας μάλλον είναι πολύ περιορισμένοι, για όσο διάστημα το “όχημα” παραμένει στις ράγες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ενιαίου της νομίσματος και κάθε εκτροχιασμός αποκλείεται εκ των προτέρων. “Η ΕΕ και η ευρωζώνη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Είμαστε όλοι συνιδιοκτήτες”, είπε χαρακτηριστικά στο δημοσιογράφο της Αυγής, προφανώς για να στείλει το μήνυμα ότι …μετακόμιση από την ευρω-πολυκατοικία δεν προβλέπεται για κανένα λόγο.

Ίσως η σκέψη αυτή κυριαρχεί πλέον στο επιτελείο της Κουμουνδούρου, γεγονός που αντανακλάται και στις πολύ φειδωλές πια διατυπώσεις και υποσχέσεις για τα πρώτα κυβερνητικά βήματα. Για παράδειγμα, από τις προτεραιότητες των 100 πρώτων ημερών και των 100 πρώτων ωρών μιας αριστερής διακυβέρνησης, θέμα άλλωστε που έδωσε και τον πρωτοσέλιδο τίτλο του κυριακάτικου φύλλου της Αυγής, απουσιάζει ένα αίτημα που κυριάρχησε τους προηγούμενους μήνες στον αντιπολιτευτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ: Η “νέα σεισάχθεια”. Η πράγματι ριζοσπαστική πρωτοβουλία να χαριστούν χρέη και να σβηστούν δάνεια σε φτωχές οικογένειες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να “ανασάνουν”, λείπει από το σχετικά αναλυτικό κείμενο, εκτός αν κανείς εντάξει αυτή τη σπουδαία πρωτοβουλία που πολεμήθηκε από τη Δεξιά αγρίως στο “πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της φτώχειας”…

Επιπλέον, η συνολική απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα για τις προτεραιότητες αφήνει μια σοβαρή αμφιβολία για το αν θα επαναφέρει αμέσως τον κατώτατο μισθό και την εργατική νομοθεσία στο προ Μνημονίου καθεστώς, όπως έχει πολλάκις υποσχεθεί: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι στους τρεις πρώτους μήνες της διακυβέρνησης, προτεραιότητα έχει η σύνταξη και ψήφιση ενός “Σχεδίου” (ανάπτυξης και ανασυγκρότησης) και όχι ενός προγράμματος που μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως. Ακόμη λοιπόν δεν ήρθαν τα Χριστούγεννα και ξεκίνησαν οι πολιτικές εκπτώσεις…

Σημείο τριβής μεταξύ ηγεσίας και βάσης αποτελεί η διαρκής και πρόσφατα πιο έντονη προσπάθεια ΠΑΣΟΚοποίησης του κόμματος. Έχει ιδιαίτερη σημασία η στάση κολακείας του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στη σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ακόμη και ύστερα από τρία μνημόνια. Ασφαλώς και δεν έκανε κάποια πρόταση “αποστασίας” όπως ανιστόρητα μέσα στον πανικό του ισχυρίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όμως σίγουρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση να στηθούν πολιτικές γέφυρες. “Όσοι αποφασίσουν με την ψήφο τους να θέσουν τέρμα στην καταστροφική πορεία της χώρας”, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Αυγή, “θα έχουν την πλατιά αποδοχή της λαϊκής βάσης”. Όπερ μεθερμηνευόμενον, σημαίνει ότι ακόμη και τώρα δίδεται αντιμνημονιακό συγχωροχάρτι, με την προϋπόθεση της έστω όψιμης διαφοροποίησης. “Ακόμη προλαβαίνετε”, σαν να τους είπε ο Τσίπρας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πρώτη εκλογική μάχη του 2014 θα είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο. Γι’ αυτό ίσως και αφιερώνει ένα σημαντικό κομμάτι της συνέντευξής του ο Αλέξης Τσίπρας για να θέσει τη νέα γραμμή συμμαχιών. Κάνοντας λόγο για “κινήσεις που θα διεκδικήσουν τη νίκη” προφανώς μιλά για ευρύτερα σχήματα σε σχέση με αυτά που καταγράφονταν μέχρι τώρα με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ ή του Συνασπισμού. Για να μην αφήσει καμία αμφιβολία περί αυτού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την ευχή να “αγκαλιάσουμε κόσμο που ακόμα και πριν ένα χρόνο φοβήθηκε και δεν έκανε το βήμα να μας ψηφίσει”. Το κέντρο βάρους λοιπόν της προσπάθειας στις τοπικές εκλογές μετατοπίζεται προς τα δεξιά και σ’ αυτό το πεδίο δεν είναι τυχαία η συνεννόηση της πλατείας Κουμουνδούρου με το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

(Δημοσιεύτηκε στο Πριν, 23-11-2103)

Σχολιάστε